Slim op reis met deze 10 handige reisapps voor elke reiziger

Omdat een beetje hulp onderweg best handig is!

Het is een romantisch idee, met niks dan een verkreukeld reisgidsje op pad zijn. Maar eerlijk is eerlijk, soms is een beetje digitale hulp gewoon heel handig. Je telefoon heb je bijna altijd wel bij je, dan kan je hem maar beter goed gebruiken ook. Zoals voor één van deze handige reisapps.

1. Tripadvisor app (gratis)

Tripadvisor is ideaal als je op zoek bent naar leuke plekjes, restaurants en hotels op je bestemming. Je kunt er recensies en tips vinden van reizigers, letterlijk over alle bestemmingen ter wereld. En ze hebben hiervan gelukkig ook reisapps! Met de overzichtelijke Tripadvisor app zie je eenvoudig welke bezienswaardigheden er bij je in buurt zitten. Helemaal handig al je ergens net aankomt en niet veel tijd hebt om alles zelf uit te zoeken.
iOS en Android

2. Schiphol app (gratis)

Wanneer je van of naar Schiphol vliegt, is de Schiphol App ideaal om toe te voegen aan je mapje met reisapps zodat je op de hoogte blijft van alle informatie rondom je vlucht. Niet meer zoeken naar welke vertrek- of aankomsthal je moet gaan of welke bagageband je moet hebben. De app houdt je via pushberichten op de hoogte. Handig als je zelf vliegt maar ook als je vrienden of familie gaat ophalen!
iOS en Android

3. Reisassistent Miss Casey (gratis)

Een reisassistent op zak, is dat handig? Dat is het zeker! De gratis app Miss Casey helpt onder het motto “Don’t worry, fly happy” elke vliegtuigpassagier aan een onbezorgde reis. Dat komt vooral van pas als je reis even niet zo soepeltjes verloopt als gepland. Is je vlucht bijvoorbeeld vertraagd of geannuleerd of is je bagage zoek? Je hebt hierbij rechten als reiziger en kunt mogelijk honderden euro’s claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Een tijdsintensief proces, dat je ook kunt uitbesteden aan Miss Casey. De app helpt je door uit te zoeken wat je rechten zijn in jouw situatie en neemt je alle lasten uit handen.
iOS en Android

handige reisapps
De apps van Tripadvisor, Schiphol en Miss Casey

4. Reisadvies van Buitenlandse zaken (gratis)

Je hoopt natuurlijk dat er niets vervelends gebeurt als je op vakantie bent. Toch is het goed om op onverwachte omstandigheden voorbereid te zijn. Goed idee dus om de app van het Ministerie van Buitenlandse zaken aan je reisapps toe te voegen. De app houdt je op de hoogte over het laatste reisadvies voor alle landen. Ook vind je er informatie over wat te doen bij noodgevallen en de contactgegevens van de Nederlandse ambassades in het buitenland. De pagina’s werken ook zonder internetverbinding als je ze voorafgaand aan de reis al een keer bekeken hebt.
iOS en Android

Meer handige apps op een rij? Hier noemen we er nog 5!

5. Guides by Lonely Planet (gratis, in app aankopen)

Al het gaat om efficiënte reisgidsen dan is Lonely Planet nog altijd koning. Met de nieuwste app heb je toegang tot gidsen van ruim 200 bestemmingen inclusief must sees, beschrijvingen en achtergrond informatie, offline kaarten en de handige ‘near me’ functie. Als extraatje zitten er ook nog een currency converter en vertaalfunctie in de app.
iOS en Android

6. Trips by Lonely Planet (gratis)

Nog eentje van Loneley Planet, en bij deze sta jij als reiziger centraal. Met hun app ‘Trips’ creëren ze een community van reizigers die onderling hun reizen met elkaar en het thuisfront delen. In deze mooie app upload je je reisfoto’s en videos naar je timeline, geef je aan waar je bent (geweest) en welke plekken je aanraadt aan anderen. Het resultaat is een prachtige recap van je eigen reis en een ideaal medium om andere reizigers die je onderweg hebt ontmoet te blijven volgen.
iOS en Android

7. Been app (gratis)

Niet zozeer handig, wél leuk: heb jij ook de ambitie om de hele wereld te zien? Dan is de app ‘Been’ leuk om te downloaden voor je smartphone. In deze app kan je alle landen die je al bezocht hebt aankruisen en vervolgens krijg je een kaartje die laat zien hoeveel procent van de wereld je al gezien hebt. Zit je nog maar op vijf procent? Snel je volgende reis plannen!
iOS en Android

handige reisapps
Ook aanraders: Ministerie van Buitenlandse Zaken, Lonely Planet en Been.

8. Booking.com (gratis)

Heb je je vlucht of trein gemist? Of om een andere reden opeens een slaapplek nodig voor dezelfde avond? Booking.com heeft handge reisapps, waaronder ‘Tonight’. Hiermee kun je eenvoudig scrollen door hotels die kamers vrij hebben voor die avond. Je kunt zoeken op de prijs, afstand en het aantal sterren en de populariteit van de hotels. Via de app kun je ook direct de kamer boeken.
iOS en Android

9. Douane reisapps (gratis)

Tijdens je reis koop je vaak een aantal leuke souvenirs. Maar niet alles mag je zomaar mee terug nemen naar Nederland. Via deze Douane app van de belastingdienst kun je zien welke aankopen uit het buitenland je mee mag nemen op een vlucht terug naar Nederland en hoeveel belasting je daar eventueel over moet betalen. Daarnaast kan je via de app ook vreemde valuta omrekenen, wat altijd wel van pas komt tijdens een rondje shoppen op de bestemming!
iOS en Android

10. Taalapp Duolingo (Gratis, in app aankopen)

Het de meest bekende taalapp en dat is met een reden. Duolingo is inmiddels onmisbaar onder de reisapps. We weten allemaal hoe handig het is om op reis minstens een aantal basiswoorden in de lokale taal te spreken en Duolingo voorziet in die behoefte en doet dat ook nog eens op een leuke manier. Via verschillende niveaus leer en verbeter je op spelmanier je Engels, Spaans, Frans, Duits of andere taal. Het zal je verbazen hoe snel je nieuwe woordjes ineens en grammatica onder de knie krijgt!
iOS en Android

handige reisapps
Booking.com, Douane en Duolingo horen ook thuis op je telefoon!
Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!