best gelezen artikelen van juli

Avontuurlijk Jordanië: 10 x op de bucketlist

Petra by night, duiken in het Aqaba Marine park of toch skydiven boven de Dode Zee?

Jordanië is beroemd om zijn historische schatten en cultureel erfgoed. Wat veel mensen niet weten is dat Jordanië ook voor de actieve en avontuurlijke reiziger een feest is. Duiken, sandboarden, tochten te paard, kameel of per luchtballon. Relaxen in de heilzame Ma’In Hot Springs en genieten van de luxe van de prachtigste eco resorts met uitzicht over groene valleien met granaatappelbomen en watermeloenen. Tien tips voor avontuurlijk Jordanië!

avontuurlijk Jordanië

1. Ontdek Wadi Rum

Wadi Rum is één van de hoogtepunten van je reis naar Jordanië. 720 vierkante kilometer roze woestijnzand, bonkige rotspartijen, troepen kamelen, en bedoeïenenkampen waar je kunt overnachten of een kopje mierzoete salie–kardemomthee kunt drinken om even bij te komen van de schroeiende hitte. Sinds 1998 is Wadi Rum een beschermd natuurgebied en de RSCN (Royal Society for the Conservation of Nature) ziet erop toe dat het conservatieplan voor Wadi Rum wordt nageleefd door bewoners en toeristen. Je kunt Wadi Rum op veel manieren ontdekken. Een 4 x 4 Jeepsafari is fantastisch en comfortabel, maar niet zo eco-friendly als een tripje op een paard of kameel. Verder kun je er sandboarden, quad rijden of een tocht met een luchtballon maken.

2. Canyoning in Wadi Mujib

De Wadi Mujib-rivier stroomt door de Arnon-vallei en mondt uit in de Dode Zee. Wadi Mujib is een prachtig natuurgebied waar de avontuurlijke reiziger zijn hart kan ophalen. Ga een dagje wandelen over de Ibex trail. Of klauter, abseil, zwem en spring door watervallen en over zwarte lavarotsen in de schaduwrijke vallei. In een omtrek van 20 kilometer zijn meer canyons met elk hun eigen karakter: Wadi Hasa (the big one), Wadi Afra (natuurlijke glijbanen en hot springs), Wadi Himara (de hoogste waterval), Wadi bin Hammad (voor de kids) en Wadi Feid (12 watervallen). Na een actieve dag check je in bij het chique Evason Ma’In Hot Springs hotel, gelegen aan de natuurlijk Ma’In springs, waar je nog een fijne duik kunt nemen in het warme water. Een meer basic eco-optie is Mujib Chalets, dat direct uitkijkt over de Dode Zee.

avontuurlijk Jordanië

3. Petra by night; slapen bij de Bedoeïenen

De uit roze zandsteen opgetrokken stad Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs, het nomadenvolk dat al in de derde eeuw v.Chr. in Jordanië leefde en met hun handelswaar de sissend hete woestijnen van Yemen, Saoedi Arabië en Jordanië doorkruiste. Petra is met recht één van de zeven nieuwe Wereldwonderen. De 1,2 km lange kloof Al Siq is de toegang tot Petra en leidt je naar de schitterende façade van Al-Khazneh, de tempel die we allemaal zo goed kennen uit de Indiana Jones-films. Je vervolgt je weg langs de koninklijke graftombes, de zuilenstraat, en het hoger gelegen klooster Ad Deir. Het is bloedheet in Petra, dus bezoek de stad ’s ochtend of ’s avonds. Op maandag, woensdag en donderdag start om 20.30 Petra by Night, waarbij de hele weg door Al-Siq verlicht is met meer dan 1500 kaarsen.

De echte avonturiers kunnen ook overnachten bij de Bedoeïenen in Petra. Deze kampeertrips worden je overal aangeboden door de jonge mannen met hun zwart omrande kohl-ogen. Wil je het liever van tevoren regelen? De Bedoeïenen hebben airbnb ook ontdekt en bieden overnachtingen in authentieke Bedoeïenenhuizen aan. Leuk om de Bedou ook zonder traditionele kleding en zwarte ogen te zien- in hun eigen dorp net buiten Petra lopen ze gewoon in een spijkerbroek en met een sigaretje over straat.

avontuurlijk Jordanië

4. Culinair Jordanië

Wil je net zo’n zalige mansaf op tafel toveren als de Jordaanse mama’s? Volg dan een kookcursus. Bij Petra Kitchen kun je een avondcursus doen waar je soep, verschillende mezze en een Jordaans hoofdgerecht leert maken. Ook een 5-daagse cursus behoort tot de mogelijkheden. In Amman is Maria van Beit Sitti een begrip. Je kunt deels zelf aangeven wat je zou willen leren maken tijdens de kooklessen. Denk aan een rokerige muttabal of traditioneel gekruide kibbeh. Ook een bezoekje aan de markt is inbegrepen.

5. Nationale parken en eco lodges

Ga je voor avontuurlijk Jordanië? Dan mag je de prachtige nationale parken en Wildlife reserves zeker niet overslaan. Jordanië is ruim twee keer zo groot als Nederland en heeft tientallen parken, reservaten en beschermde natuurgebieden. Bezoek het Dana Biosphere Reserve in centraal-zuid Jordanië, Ajloun Forest Reserve in het noorden en Mujib Biosphere Reserve vlakbij de Dode Zee. Azraq Wetland Reserve is een oase diep in de oostelijke woestijn. Minder bekend zijn het Yarmouk Nature Reserve en het Sharhabil Bin Hassneh EcoPark ten noorden van de Dode Zee, in de vallei van de rivier de Jordaan. En ten slotte is er het Aqaba Marine Park in de Rode Zee.

avontuurlijk Jordanië

Voor een land dat voor 70% uit woestijn bestaat is de biodiversiteit in Jordanië enorm. Alleen al in het Dana Biosphere Reserve vind je meer dan 800 planten- en 450 diersoorten. Ook tref je er beschermde beesten als de Palestijnse adder, witte antilopen, de rode vos, de Syrische wolf en de gestreepte nekwater-schildpad aan.

In het Dana Biosphere Reserve ligt Feynan Ecolodge, één van de 25 mooiste eco lodges ter wereld volgens National Geographic Traveler Magazine. Je kunt er hiken, fietsen, flatbread bakken boven een vuurtje, op excursie naar de kopermijnen of een hele dag de wildernis in met een lokale geitenhoeder. Voor een meer betaalbaar eco-avontuur overnacht je in het Sharhabil Bin Hassneh Ecopark. Er zijn tien eco lodges en een goedkope camping. Je kunt er een fiets huren en er wordt ontbijt, lunch en diner bereid door locals. Ook worden er diehard ecoworkshops permacultuur, moddermuur bouwen en Geo-dome architectuur gegeven. Voor meer informatie over de nationale parken en eco lodges, check de site van de RSCN.

avontuurlijk Jordanië

6. Over de King’s Highway naar de woestijnkastelen

De King’s Highway werd al genoemd in het Oude Testament en was dé handelsroute van de Nabateeërs. Ze vervoerden kruiden en wierook vanuit Zuidelijk Arabia (Yemen) over deze oudste “snelweg” ter wereld naar de Méditerranée. De King’s Highway loopt van Irbid in het noorden van Jordanië naar Aqaba in het Zuiden.

Huur een auto in Amman en rijd deze avontuurlijke route langs de middeleeuwse kastelen in Karak en Shobak, gebouwd door de kruisvaarders in de 12e eeuw n.Chr. Bezoek ook de oude Omajjadische woestijnkastelen met hun kenmerkende koepels tussen Amman en Azraq. Unaniem het mooiste woestijnkasteel is Qusayr’Amra (een Unesco World Heritage Site), maar ook Qasr al-Azraq, Qasr al-Hallabat en Qasr al-Harraneh zijn het bezoeken waard.

7. Duikparadijs Aqaba

Één van de best bewaarde geheimen van Jordanië is het Aqaba Marine Park. Je kunt hier fantastisch duiken, maar bijna niemand weet het. De hordes toeristen trekken nu nog naar Eilat en Taba, waardoor het 7 kilometer lange koraalrif voor de kust van Aqaba in zeer goede staat is. Je vindt er meer dan 300 soorten koraal, ruim 500 verschillende vissen en er liggen 5 wrakken waar je naar toe kunt duiken op verschillende dieptes.

Niet zo’n duikfreak? Je kunt ook een glasbodemboot charteren en daarmee de zee op. Door de doorzichtige bodem trekt het zeeleven bijna net zo levendig aan je voorbij als zwemmend tussen de vissen met je snorkel. De regering heeft van Aqaba een speciale economische zone gemaakt om het toerisme en de handel te stimuleren. Shoppen doe je dus in Aqaba!

avontuurlijk Jordanië

8. De berg van Mozes

Ook voor niet-gelovigen zijn de Bijbelse plaatsen in Jordanië indrukwekkend om te bezoeken. Heb je altijd al willen zien vanaf welke berg Mozes het beloofde land zag liggen voor hij stierf? Beklim de berg Nebo en vergaap je aan het uitzicht over de Dode Zee. Aan de overkant ligt Jericho, één van de oudste bewoonde steden ter wereld. Als het heel helder is, kun je zelfs de Heilige Stad Jeruzalem zien. Vanaf de Dead Sea Highway zie je de grot liggen waar Lot met zijn dochters woonde na de verwoesting van Sodom en Gomorrah, nadat zijn vrouw in een zoutpilaar werd veranderd. Ook deze zoutpilaar staat gewoon langs de Dead Sea Highway. Sla ook Madaba niet over. De stad is beroemd om haar Byzantijnse vloermozaïek uit de 6e eeuw, dat het beloofde land en Jeruzalem verbeeldt.

9. Yoga retreats in Jordanië

Yoga retreats zijn ook hip in Jordanië. Ben je een avontuurlijk slangenmens dat graag buiten leeft, ga dan op een 9-daagse Yoga & Horse Desert Retreat. Slaap in een Bedoeïenentent in Wadi Rum en ontdek de woestijn per kameel- als een moderne Lawrence of Arabia. Mediteren doe je bij zonsondergang in de Valley of the Moon en ’s avonds kun je een vuurtje stoken onder miljoenen sterren. De retreats kunnen worden aangevuld met paardrijtochten, massages en danslessen.

avontuurlijk Jordanië

10. Relax en drijf in de dode zee

We besluiten deze actieve top tien van avontuurlijk Jordanië met een relaxdagje. De dode zee is het laagste punt ter wereld, 427 meter onder zeeniveau en helaas droogt ze langzaam op. Bezoek deze hotspot dus nu het nog kan. Strijk neer in het Mövenpick Resort & Spa Dead Sea, laat je grondig scrubben in de Spa en drijf wat rond in de Dode Zee met een goed boek. Het zoutpercentage van de Dode Zee is momenteel 27% en zwemmen is praktisch onmogelijk. Geef je over aan het zoute water en smeer jezelf daarna in met een dikke laag minerale Dode Zee klei die aan de oevers ligt. Aan het eind van de dag is je huid zachter dan ooit!

Uitgedobberd? Als afsluiter kun je met de Royal Aero Sports Club of Jordan een vlucht maken met een piepklein vliegtuigje boven het Dode Zee gebied. Niet zo knetterduur als je zou verwachten en vooral voor enthousiaste reisfotografen dé manier om Jordanië vanuit een ander perspectief vast te leggen. Niet avontuurlijk genoeg? Je kunt ook een tandem-skydive maken boven de Dode Zee met Skydive Jordan. Vanaf 4000 meter hoogte maak je een vrije val van een minuut, voordat je parachute open gaat en je kunt genieten van het spectaculaire uitzicht.

Meer weten van avontuurlijk Jordanië?

Tien is eigenlijk niet genoeg. Lees daarom ook onze reistips voor het verrassende Amman. Heb je een rondreis door Jordanië op de planning staan? Daarvoor hebben we eerder al onze persoonlijke highlights op een rijtje gezet!

Foto’s: Maartje Strijbis, Silvain L (Petra)

Geschreven door - Maartje is fotograaf en gespecialiseerd in portretten en theaterfotografie. Ze heeft een fascinatie voor vulkanen, reizen naar onontdekte plekken en lekker eten. Dit resulteert vaak in food- en reisreportages en projecten op afgelegen eilandjes. Haar portfolio kun je vinden op haar website www.maartjestrijbis.com.

Wat vind jij? Laat van je horen!