10 x tips voor de ultieme zonsopkomst in Bagan, Myanmar


Want ik zag nog nooit zoiets moois als de zonsopkomst boven de tempels van BaganHet is nog donker en koud als we op pad gaan. Bibberend hobbelen we op onze elektrische scooter naar het archeologische gebied voor de zonsopkomst in Bagan. We installeren ons op het uitgezochte plekje en dan is het wachten. Wachten op één van de meest betoverende uitzichten ter wereld. Langzaam begint de horizon licht te geven en met de minuut verschijnen er meer tempels voor ons. Net voordat de zon als een rode bal omhoog schuift, vult de hemel zich met tientallen luchtballonnen. Het zachte licht verwarmt de tempels, half verscholen in de natuur en gehuld in een mysterieuze nevel. In één woord magisch!

Hier beleefde ik een van de mooiste momenten in m’n leven.

De zonsopkomst in Bagan

Je kent ze wel, de plaatjes van de 2000-nogwat tempels van Bagan. Deze heilige bouwwerken werden rond het jaar 1200 bij bosjes neergezet door koningen en welgestelde Baganezen. Onbeschrijflijk mooi. En het wordt nóg mooier als er weer een nieuwe dag aanbreekt; honderden stoepa’s die net boven de nevel uitpiepen worden verlicht door de zonsopkomst in Bagan. Toen ik die plaatjes zag dacht ik: dit wil ik ook! Beleven én vastleggen. En het was het vroege opstaan dubbel en dwars waard, want ik beleefde een van de mooiste momenten in m’n leven. Hierbij 10 tips voor de beste zonsopkomst in Bagan!

zonsopkomst in Bagan

1. Zoek een hoger punt

Voor het meest iconische en spectaculaire uitzicht tijdens de zonsopkomst in Bagan, moet je eigenlijk een hoger punt opzoeken. Pas dan zie je hoe bezaaid dit gebied met tempels is. Omdat je ’s ochtends vroeg vóór de show geen hand voor ogen ziet, raad ik je aan om de dag ervoor een rondje te doen. Zo kun je alvast mooie plekjes spotten! Je moet hierbij wel rekening houden met het volgende:

Sinds 2016 is het verboden de tempels in Bagan te beklimmen. De regering van Myanmar is as we speak bezig de tempels te sluiten voor publiek. Toen wij de plek in januari 2018 bezochten was een groot deel van de tempels al gesloten. Dit betekent dat je vaak wel de tempel beneden van binnen kunt bekijken maar niet via de buitenkant of via de binnenkant naar boven kunt. En dit is niet zonder reden! Ondanks dat veel tempels gerestaureerd zijn, zijn heel wat tempels behoorlijk krakkemikkig. Dat werd nog eens bevestigd toen lokale gidsen me lieten zien dat complete onderdelen van tempels los zitten. Het gaat om stenen, versieringen en volledige torentjes. Je zult daar maar achteloos tegenaan leunen om dat perfecte shot te maken…

➸ Lees ook: Een 3-weekse reisroute door Myanmar

2. Beklim de uitzichttoren

Fraai is hij niet, maar een weids uitzicht heb je gegarandeerd vanaf deze 60 meter hoge toren. Voor een paar dollar beklim je de uitzichttoren en kun je eindeloos over de met tempels gevulde vallei kijken. De toren is een stukje hoger dan de tempels zelf, waardoor het uitzicht een tikkeltje verschilt van de meeste plaatjes die je op internet tegenkomt.

zonsopkomst in Bagan

3. Laat je leiden door locals!

Nu veel tempels gesloten zijn is dit extra handig. De locals weten mooie én veilige plekjes om de zonsopkomst in Bagan te bewonderen. Ze kennen tempels die nog open zijn en in goede staat zijn. Mocht je het normaal niet zo nauw met de regels nemen; ik raad je aan ze hier wel te volgen. Het gaat om je eigen veiligheid! De locals vind je trouwens gemakkelijk, want zij vinden jou wel! Voor een kleine fooi gaan ze je voor naar de meest schitterende plekken van het gebied.

4. Plan je reis slim als je luchtballonnen wilt zien

Een prachtig extraatje in je uitzicht en/of foto tijdens de zonsopkomst in Bagan zijn de tientallen gekleurde luchtballonnen. Deze ballonnen gaan alleen in de periode oktober tot en met april de lucht in, nét voor zonsopkomst. Ben je in Myanmar tussen deze maanden, zorg dan dat je klaar zit om ze vast te leggen!

5. Stap zelf aan boord van een luchtballon

En je kunt natuurlijk ook zelf in een ballon stappen! De zonsopkomst in Bagan vanuit de ballon ervaren is natuurlijk helemaal het einde. Het kost wat duiten maar dan heb je ook wat. In zo’n drie kwartier zweef je in complete stilte over het dromerige landschap met duizenden, eeuwenoude bouwwerken en ruïnes. Tip: boek je ballonvlucht ruim van tevoren! De tochtjes zijn mateloos populair.

zonsopkomst in Bagan

En de zonsondergang dan? Ook fantastisch! Ik vond de zonsopkomsten boven Bagan alleen nét iets meer hebben. Het ontwaken van de natuur en de eerste zonnestralen op de ontelbare religieuze bouwwerken is echt adembenemend.

6. Vertrek ‘s ochtends op tijd van je accommodatie.

De zon komt gedurende het jaar op tussen ongeveer half 6 en 7 uur (check internet even voor het exacte tijdstip). Maar het spektakel begint al ruim voor die tijd! Ik kan je vertellen dat je niet zo vlug gaat met je gehuurde fiets of elektrische scooter en vaak is het ook nog even zoeken in het pikkedonker. Zorg dus dat je genoeg tijd neemt en op tijd bent geïnstalleerd om de lucht in alle kleuren van de regenboog te zien veranderen.

7. Onze winter is de beste periode voor de zonsopkomst in Bagan

Tijdens onze wintermaanden heb je de meeste kans op mooi weer en onbewolkte zonsopkomsten in Myanmar. Overdag schijnt het zonnetje lekker en zijn de temperaturen heerlijk mild. Sterker nog, tot een uur of 9 ’s ochtends is het koud en ’s nachts is het zelfs ijskoud. Een donsjackje en een lange broek waren dan ook geen overbodige luxe. Kleed je bij je zonsopkomstavontuurtje dus goed aan! En bereid je voor op koude voeten, want zowel de schoenen als sokken gaan uit als je een tempel betreedt…

zonsopkomst in Bagan

➸ Meer tips voor Bagan: De mooiste tempels in Myanmar

8. Vergeet je toegangsbewijs niet

Hoe vroeg het ook moge zijn, de controleurs laten het niet na om ook in de vroege uurtjes backpackers te checken op hun entreekaartje. Zorg dus dat je altijd je toegangsbewijs tot de archeologische zone bij je draagt!

9. Wees voorbereid op andere toeristen

Verwacht niet een idyllisch, alleen-op-de-wereld-moment als je de zonsopkomst in Bagan vanaf een hogergelegen punt gaat beleven. Wees voorbereid op toeristen, camera’s, selfiesticks en tripods. Op de grond heb je het rijk vaak helemaal alleen. Maar tja, die paar meter omhoog doen het ‘m wel qua uitzicht. Geen zorgen: een uurtje later ben je je mede-toeristen allemaal weer kwijt!

10. Vergeet niet te genieten!

En ten slotte: bekijk dit prachtige spektakel niet alleen door de lens van je camera. Aanschouw en beleef dit waanzinnige moment ook met je eigen ogen. Een start van de dag die je nooit meer vergeet!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!