Behind the scenes: 2015 in highlights

De meest bijzondere reizen en verhalen, in vogelvlucht

Dat was ‘m dan, 2015. We hebben er het meeste uitgehaald, dat kunnen we wel zeggen. Vanuit alle hoeken van de wereld deden we verslag, lezersaantallen verdriedubbelden en we konden meer dan 10 landen aan de website toevoegen. Terugkijken is dan ook alles behalve een straf. Dus kijk mee, naar onze persoonlijke highlights van 2015, in vogelvlucht:

Rosa – wonen op het Great Barrier Reef

“Wonen op het Great Barrief Reef, beter dan dat kon het gewoon niet. Op een prachtige luxe privéboot, met een eigen vissers- en snorkelbootje, dagelijks vers gevangen vis (lees: elke dag sashimi als voorgerecht), kaasplankjes, snorkelen met haaien en nemo, de beste wijnen en zo af en toe een vaatwasser uitruimen. In oktober ‘werkte’ ik als hostess op een boot voor een rijke en gulle Australiër. Een maand lang vaarden we over alle riffen van het Great Barrier Reef, we legden aan op onbewoonde eilanden en deden daar ’s ochtends onze pilates. Oh, en we kregen nog goed betaald ook!”

2015 in highlights

Marije – rondreizen door Indonesië

“Mijn hoogtepunt dit jaar was zonder twijfel mijn reis naar Indonesië. Van snorkelen tussen de clownvissen en zeeschildpadden op de Gili eilanden, tot vulkanen beklimmen op Java en samen met locals de eeuwenoude Barong dans bijwonen in een afgelegen dorpje op Bali. Maar ook  liggend in een hangmat naar zonsondergang kijken op paradijselijke stranden en het underground uitgaansleven van Jakarta ontdekken. Wat een afwisselend en bijzonder land! En dan te bedenken dat ik er nog maar zo’n klein gedeelte van het enorme Indonesië gezien heb…”.

2015 in highlights

Meest fotogenieke land: IJsland

Zonder twijfel het land waar we de meeste (en mooiste!) foto’s van publiceerden afgelopen jaar. IJsland heeft meer dan eens ons hart gestolen. Zo snorkelde Jaimy er bij 2 graden, maakte Huub er een onvergetelijke roadtrip en werd Liv nog geen maand geleden opslag verliefd op de IJslandse natuur. We legden het uiteraard allemaal vast!

2015 in highlights

Willeke – Studeren in Australië

“Het onbetwiste hoogtepunt van 2015 was voor mij mijn exchange semester in Brisbane. Van februari tot juli woonde ik in deze gezellige, jonge stad waar de zon vrijwel altijd schijnt. Australië overtrof al mijn verwachtingen – die toch al hoog waren!

2015 in highlights

Dayna – Paradijselijk Zanzibar

“2015 is voor mij een jaar geweest met vele hoogtepunten, maar één daarvan is toch zeker wel dat ik me bij het team van Stop & Stare heb mogen voegen en mijn passies schrijven en reizen kan combineren. Mijn eerste reis voor Stop & Stare was naar de mooie studentenstad Leuven die mij in korte tijd heeft betoverd. Ook het Afrikaanse eiland Zanzibar heeft mijn hart gestolen. Parelwitte stranden, wuivende palmbomen, ongelooflijk lekker eten en immens vrolijke en gastvrije bewoners hebben mij zeven dagen lang een schoonheid doen zien die ik niet voor mogelijk hield. Ik kan alleen maar dromen dat ik in 2016 mijn bucketlist verder mag afstrepen!”

2015 in highlights

Populairste artikel: Interrailen

Het is avontuurlijk, flexibel en ook nog betaalbaar. Interrailen is volgens ons de ultieme manier om meer van Europa te zien, en daar waren jullie het mee eens. Het artikel is verreweg de meest gelezen bijdrage van 2015. Waarvoor credits naar Elodie, die twee ervaren Interrailers onderwierp aan een interview en daarbij heel veel handige tips ontdekte!

Elodie – Floating huts in Thailand

“Mijn leukste reiservaring dit jaar is zonder twijfel het slapen in primitieve floating huts in Thailand. In het nationaal park van Khao Sok kun je naar drijvende hutjes in de jungle. Door de vloer van bamboe, keek ik zo op het water. Ik trok door de jungle, at verse vis uit het meer, dronk zelfgemaakte rum met de lokale gidsen en ging daarna naar bed in het hutje waar niets meer was dan een matras en een laken. Een onvergetelijke ervaring.”

2015 in highlights

Inge – Verrassingsreis naar Portugal

“Een van mijn hoogtepunten dit jaar was mijn last-minute verrassingsreis met srprs.me naar Portugal. Van begin tot eind helemaal in mijn stijl, hoe ik het liefste reis. Geen voorbereiding en daarom ook onbevooroordeeld op pad.”

Hjalmar – Geluk op Key West

“Ik heb weer een fantastisch reisjaar achter de rug, met onder meer de verrassende stad Vilnius en het rauwe, onontdekte noorden van Thailand. Maar mijn absolute geluksmoment vond ik op Key West; het zuidelijkste puntje van Florida. Op een driemaster richting de rood-oranje gloed van de zon varen die in de Golf van Mexico zakt. Nu weet ik waarom Key West ‘Home of the Sunset’ wordt genoemd… Simpelweg magisch!”

2015 in highlights

Opkomende regio: Midden-Oosten

Er zijn van die landen en continenten die altijd populair zijn. Denk aan Zuidoost-Azië en Australië. Maar in 2015 zagen wij de opkomst van een nieuwe regio als reisbestemming: het Midden-Oosten. Waar we in 2014 alleen nog een klein artikel over Jordanië online hadden staan, is er dit jaar een hele lijst aan mooie verhalen bijgekomen. Niet alleen over Jordanië maar ook landen als Iran en Oman zijn uitgebreid beschreven. En dat werd nog aangevuld door bijzondere verhalen over landen in deze regio waar je zelf niet gauw naartoe zou gaan. Zo vertelde Huub over Iraaks Koerdistan en sprak Naline met fotograaf Reinier van Oorsouw over zijn bijzondere reis door Afghanistan.

Maartje – Jordanië & fotografieprojecten

“De reis voor Stop and Stare naar Jordanië was geweldig, wat een divers en prachtig land. Ik wil graag terug naar de woestijn Wadi Rum, in een tentje slapen onder sterren. Het realiseren van eigen fotografieprojecten in Japan en op het vulkaaneiland Stromboli is precies wat ik wil qua werk. Meer van dit in 2016!”

2015 in highlights

Jessy – Extatisch New York

“New York is een stad die ik, door de vele films en series, wel dacht te kennen. Maar ik had het mis. Dat gevoel verdween volledig toen ik daadwerkelijk door de straatjes van Greenwich Village struinde, door het levendige Brooklyn liep of oog in oog kwam te staan met het reusachtige Empire State Building. De verwachte koele reactie werd een enerverende extase. New York bruist en daarom is het mijn reishoogtepunt van 2015.”

Nikki – Roadtrippen door Australië & Nieuw-Zeeland

“Het afgelopen jaar heb ik gereisd door Australië en Nieuw Zeeland, waar ik samen met een vriendin een knalgele Australische Ford Falcon kocht. Een tweedehands taxi, met meer dan 800.000km’s op de teller, die we ombouwden tot een echte backpack wagen. We hebben heel Australië gezien: van de Whitsundays tot een rodeo in de outback van Queensland. Om nog maar niet te beginnen over de prachtige landschappen aan de westkust en Lucky Bay in het zuiden..Ook Nieuw-Zeeland was te gek: de tour op White Island, kanoën door de Milford sound, het zwemmen en klauteren door de Waitomo Caves… 2015, wát was je tof!”

2015 in highlights

Mooiste rubriek: Stop, Stare & Collect

In 2015 introduceerden we ook een aantal nieuwe rubrieken. Zo nemen je sinds begin dit jaar elke maand mee op pad met een aantal schrijvers in Behind the Scenes. Ook nieuw én prachtig mooi, is de rubriek van Maartje. Als fotografe zijn al haar verhalen voorzien van prachtige plaatjes, maar in haar rubriek Stop, Stare & Collect staan deze beelden centraal. Ze bezoekt hiervoor reizigers thuis en brengt daar bijzondere souvenirs en hun achterliggende verhalen in beeld. Heb jij deze mooie portretten gemist? Neem dan snel een kijkje!

Huub – Puur geluk in IJsland

“Vannacht heb ik bewust geen slaapplaats geboekt. Lekker een nachtelijke wandeling, dacht ik van tevoren. Maar er staat een ijzige wind, de thermometer geeft -3 graden aan en de IJslandse nachten blijken ver buiten Reykjavik vooral ook stikdonker. Kleumend rijd ik over de duistere wegen, om de verwarming maar te kunnen gebruiken zonder de accu uit te putten. Ik sla af bij de Seljalandsfoss-waterval, op intuïtie. Twee mannen zetten op dat moment een schijnwerper aan, die een magisch blauw licht op de prachtige waterval werpt. De mannen verdwijnen, en ik hoor alleen nog maar water en zie oneindig veel sterren. Het noorderlicht zet sterk op. Ik bibber, van de kou en van puur geluk.”

2015 in highlights

Naline – Trots op S&S

“Als oprichter van Stop and Stare ben ik trots. Überhaupt, maar dit jaar nog een beetje extra. Wat een mooi jaar was 2015 voor de site. Prachtige reizen, getalenteerde schrijvers en heel veel nieuwe lezers heb ik mogen verwelkomen. Een jaar met een hoop hoogtepunten die we met elkaar hebben bereikt. Mijn persoonlijke highlight? Zuid-Afrika! Wat een prachtig land en als het even kan bezoek ik het in 2016 weer!”

Meest geliefde land: Australië

De bestemming waar verreweg het meeste over is geschreven. Een land dat van bijna iedereen wel een stukje hart heeft gestolen en waar we dit jaar maar niet over uitgepraat raakten. Australië, natuurlijk. De stranden, eilanden, roadtrips en steden. Je kunt het hier allemaal teruglezen. Maar wees niet bang, er volgt komend jaar ongetwijfeld meer!

Dag, 2015!

En dat was ‘m dan echt, 2015. Wij zijn klaar voor een nieuw jaar vol mooie reizen en bijzondere verhalen. Nieuwe plannen en ideeën liggen klaar en daar hopen we jullie ook volgend jaar weer mee op pad te helpen en te vermaken. Op naar 2016, en daar wensen we jullie het allermooiste van!

2015 in highlights

Foto’s Rosa: Merel van Esch
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!