24 uur op pad in Utrecht met tips van locals
Vier jaar lang woonde en studeerde ik in Utrecht. Inmiddels is dat tien jaar geleden en in die tussentijd bezocht ik de stad slechts een paar keer. Tijd om terug te gaan en de stad te herontdekken. Via de nog altijd mooie grachten en middeleeuwse straatjes, maar vooral ook via tips van locals over mooie initiatieven, verborgen pareltjes en fijne food hotspots.
Met de lift naar de top van de Dom
Het uitzicht is zoals ik me herinner, maar de reis naar boven toch een heel stuk sneller. Jaren geleden maakte ik de klim naar de top van de Domtoren. Een bezoek van in totaal een uur waarbij je de 465 trappen beklimt en onderweg een hoop te weten komt over Utrecht en de iconische toren. Dit keer pak ik eenvoudigweg de lift en sta ik in drie minuten op honderd meter hoogte. En hoewel de toren de komende jaren nog volledig in de steigers staat, is het uitzicht onverminderd mooi. Zolang de renovatie duurt, kan je naast het gebruikelijke bezoek via de trap, ook kiezen voor de lift. Terwijl de zon al langzaam zakt, wijst onze gids naar de horizon, waar we de Amsterdam Arena zien liggen en de industrie bij Rotterdam zien roken. Het meest indrukwekkend blijven voor mij die knusse grachtenpandjes aan de voet van de Dom. Ja, Utrecht is nog net zo mooi als toen.
Hotel & Wijnbar ZIES en Restaurant LEEN
Het is een mooi begin van deze 24 uur in Utrecht. We overnachten in een van de mooiste wijken in de binnenstad: het Museumkwartier. Bij Boutique Hotel ZIES, tevens wijnbar – en ja dat is een gouden combi als je het mij vraagt. Een hotel waar je je in Mediterrane sferen waant, compleet met privéterrasje aan de binnentuin. Vanuit het hotel ligt niet alleen de leukste en oudste winkelstraat van Utrecht aan je voeten, maar wandel je ook zo naar Rotsoord; het oude industrieterrein aan de Vaartsche Rijn waar nu talloze leuke horecazaken zitten. Wij gaan op aanraden naar LE:EN, waar in een grote loods Aziatische shared-dining gerechtjes én heerlijke cocktails worden geserveerd. Ik bevestig bij deze: een aanrader!
De volgende ochtend wacht ons een vol programma. Maar die begint bijzonder relaxt met een verse jus op ons privéterras en een uitgebreide ontbijtplank bij Stael. Wanneer je overnacht bij ZIES, kan je in dit leuke café in de Twijnstraat een speciaal ontbijtje reserveren.
Suppen en schoonmaken op de Utrechtse grachten
“De mooiste reistips komen van locals, de mooiste initiatieven ook.”
De mooiste reistips komen van locals, de mooiste initiatieven ook. Dat bewijst Arjan Visser van The Adventure Guide 030. Suppen is nog nooit zo populair geweest als nu en daarin zag hij mogelijkheden. In Utrecht wordt namelijk jaarlijks tussen de 1000 en 2000 kilo plastic uit het water gevist. Gebeurt dat niet – of niet snel genoeg – dan komt dit uiteindelijk terecht in zee. Om dit tegen te gaan én bij te dragen aan een schonere stad, verhuurt hij nu voor een fijne prijs sups en kano’s, uitgerust met prikstok en prullenbak. En zo komt het dat wij na een kleine instructie en met de zon hoog aan de hemel door de grachten en singels heen peddelen. Vooral héél leuk om Utrecht vanaf het water te bewonderen, inclusief de historische grachten, bruggetjes en de mooie groene singels. Het afval prikken blijkt een hartstikke leuke bezigheid onderweg en na anderhalf uur keren we terug met niet alleen een hele toffe ervaring maar ook twee volle bakken met afval. Zei iemand win-win?
Stadswandeling langs verborgen pareltjes
Peddelen maakt hongerig en dat brengt ons naar De Zakkendrager, gelegen in een van de leukste steegjes in de binnenstad. Vroeger ben ik hier ontelbaar vaak doorheen gelopen en toch zie ik nu voor het eerst de sfeervolle binnentuin. Vanaf deze plek starten we ook een wandelroute. Bij het VVV zijn voor een paar euro diverse wandelkaartjes aan te schaffen, een leuke manier om ervoor te zorgen dat je niet steeds dezelfde straatjes pakt maar juist de verborgen pareltjes ontdekt. En die zijn er genoeg. Wij volgen een deel van de architectuurroute en maken wat omwegen langs plekken die ons zijn aangeraden. Zo lopen we al na een paar meter tegen stadskasteel Oudaen aan en stappen we op de Neude binnen bij de indrukwekkende bibliotheek, voorheen het postkantoor.
➸ Tip: Even pauze houden tijdens de wandeling? Drink een biertje in de kerk bij Café Olivier!
Dwalen door het museumkwartier
En zo vervolgen we onze route langs plekken waar ik nog nooit van had gehoord. De kleurrijke Sint Willibrordkerk bijvoorbeeld, waar we ook nog getrakteerd worden op een spontaan orgelconcertje. En Utrecht is natuurlijk echt een stad van hofjes. Het Pandhof bij de Domkerk kende ik, maar Flora’s Hof bijvoorbeeld niet (gelegen op het Domplein nog wel!). Richting het hofje van het Catharijneconvent lopen we weer het Museumkwartier binnen. Mijn favoriete museum, Het Universiteitsmuseum met de Oude Hortus, is helaas voorlopig gesloten voor verbouwing, maar ook Museum Catharijneconvent is een aanrader, alleen al vanwege de ligging in het middeleeuwse klooster. Het Museumkwartier is dé wijk om in rond te dwalen, met onder andere Hofje Goedestraat en de Zeven Steegjes; een van de laatste volksbuurtjes in de binnenstad.
Support our Locals food tour
Na een kleine pauze op de oever van de singel staat ons nog een laatste wandeling te wachten, en wel voor het diner. Om horecaondernemers in deze lastige tijd te steunen ontstond het mooie initiatief van de Support our Locals tour. Je wandelt dan langs vier verschillende restaurants waar je steeds een gerechtje meekrijgt. Is het slecht weer? Dan staat er binnen een tafeltje voor je klaar. De kosten van het diner zijn 39,50 voor vier gangen. Je ontdekt gelijk een hoop nieuwe adresjes waar je anders misschien niet aan zou denken. Wij starten met een salade bij Lude op het Sint Janskerkhof, gevolgd door een pasta bij De Rechtbank, spring roll bij The Colour Kitchen en tot slot een heerlijke tiramisu en crumble bij Humphreys.
♡ Alleen al voor de locatie is Humphrey’s aan de Oude Gracht een aanrader. Het restaurant is gelegen in de werfkelders van het stadhuis. Wat op het eerste gezicht een kleine ruimte lijkt, blijkt een labyrinth van ruimtes!
In de wijnbar van ZIES proost ik tot slot nog met een heerlijke Monastrell uit de Spaanse wijnregio Yecla op de herontdekking van mijn voormalige woonplaats. Wat was het fijn om terug te zijn!