dagen in Mexico City

3 dagen in Mexico City: over veiligheid en favoriete plekken

Massa’s mensen krioelen als een mierenhoop door de straten van het historische centrum. De lucht is broeierig, het verkeer overweldigend. Het zijn mijn eerste seconden in Mexico City. Een stad die al je zintuigen op scherp zet. Die tegelijkertijd doodvermoeiend en eindeloos fascinerend is. Wie de tijd neemt om te wennen aan deze metropool leert hem waarderen. Weten wat je wilt zien en hoe je je verplaatst is goud waard in dit Mexicaanse doolhof, daarom bundelde ik mijn praktische tips en favoriete plekken om het meeste uit je dagen in Mexico City te halen!

Met weinig verwachtingen en de nodige tegenzin rijd ik per bus de hoofdstad van Mexico in. Het eindpunt van mijn rondreis door dit land waar ik zo van ben gaan houden. Maar Mexico City, daar kijk ik niet bepaald naar uit. Gelukkig kan ik rekenen op gezelschap van mijn nieuwe Mexicaanse vrienden die me hun thuis maar wat graag willen laten zien. Het resultaat: drie fantastische dagen vol sightseeing en een onverwachte waardering voor een van de grootste en meest chaotische steden ter wereld.

Stap 1: Waar verblijven in Mexico City?

Mijn eerste struikelblok was het kiezen van een uitvalsbasis. Hartje centrum of just op afstand van de grootste drukte in de gezellige wijken La Roma en Condesa? Omdat ik geen enkele ervaring met het metrosysteem had, koos ik uiteindelijk voor de meest centrale optie: het centrum. En centraler had ik ook niet kunnen zitten: ik kwam terecht bij Downtown Mexico, op steenworp afstand van het centrale plein. In dit indrukwekkende gebouw vind je zowel een hostel als hotel. Voor nog geen 14 euro heb je een bed in het moderne en ruime hostel op een locatie die niet te verslaan is. Zoek je iets meer privacy en comfort? Helemaal geen overbodige luxe in een drukke stad als Mexico City! Het hotel vormt daadwerkelijk een oase, compleet met rooftop zwembad, sfeervolle kamers en heerlijk ontbijt. Voor mij was het centrum een ideale keuze als uitvalsbasis. Hoewel de stad prachtige wijken heeft, kan je in het centrum rustig wennen aan de stad. Er is namelijk downtown meer dan genoeg te voet te verkennen. Vanaf deze centrale locatie kan je vervolgens bepalen hoe je je dagen in Mexico City wil besteden.

dagen in Mexico City

dagen in Mexico City

  DAG 1  
   

Mexico City Centrum

Het historische centrum; het hart van een stad met 21 miljoen inwoners. Alleen al rondom het centrale plein, Zócalo, kan je een volle dag besteden. Doe dat ook; zo hoef je je nog even geen zorgen te maken over openbaar vervoer en kan je rustig te voet de sfeer opsnuiven en bezienswaardigheden bekijken. Must sees in dit gebied zijn de gigantische kathedraal, gevolgd door het Palacio Nacional. De zetel van de Mexicaanse regering is gewoon toegankelijk voor toeristen en dat is nog helemaal gratis ook (neem wel een ID-bewijs mee). Hoogtepunt van dit indrukwekkende gebouw zijn de muurschilderingen van Diego Riviera die belangrijke gebeurtenissen uit de Mexicaanse geschiedenis tonen.

dagen in Mexico City

Dit is een stad die tegelijkertijd doodvermoeiend en eindeloos fascinerend is

Van het Palacio Nacional wandel je naar de achterkant van de kathedraal, waar je via een loopbrug over de ruïnes van de Templo Mayor uitkijkt. De tempel dateert uit de tijd van de Azteken waarover je van alles te weten komt in het aangelegen museum. Maar ook zonder een bezoek daaraan geeft een wandeling langs de blootgelegde ruïne een goede indruk van dit stukje geschiedenis. Vanaf hier loop je via de voetgangersweg Avenida Francisco Madero richting het westen. Deze winkelstraat is met name op zaterdagen een ware obstacle run, maar wel dé plek als je wil shoppen. De straat brengt je bovendien vanzelf bij het mooie Palacio de Bellas Artes: een must see museum voor kunstliefhebbers.

Wil je een indrukwekkend uitzicht over het museum en park? Ga dan de winkel Sears binnen, die aan het plein gelegen is. Klim naar de 8e verdieping, bestel een drankje in de bar en geniet van het spectaculaire uitzicht vanaf het terras! Vanaf het plein kun je door het park wandelen of linksaf slaan bij de straat Dolores tot je plots midden in China Town staat. Een kleine maar kleurrijke straat vol lampionnetjes en geurige restaurantjes die een topplek vormt voor een low budget lunch. Net buiten deze straat wemelt het sowieso van de leuke cafeetjes en restaurants voor een lunch of diner; een stuk leuker bovendien dan de toeristenrestaurants rondom Zócalo.

dagen in Mexico City

  DAG 2  
   

La Roma en La Condesa

Je kunt geen gids van Mexico City openslaan of je leest over de wijken La Roma en La Condesa. Wie houdt van lekker eten, art-deco gebouwen en alles wat bij de hipster cultuur komt kijken, is hier aan juiste adres. De twee naast elkaar gelegen wijken zijn een werkelijke foodie heaven. De sfeervolle straten zijn bezaaid met leuke cafeetjes, indoor food markets en ook als je vega of vegan eet heb je het hier voor het uitkiezen. Als je nog een ochtendje in het stadscentrum door wil brengen op dag 2, ga dan rond de lunchtijd richting deze wijken. Zo kun je lekker lunchen op een van de leuke marktjes. Vervolgens heb je de hele middag om rond te struinen in de mooie straten, en de mooie architectuur en leuke boetiekjes te bekijken. De beide wijken worden vooral bewoond door een jonge en artistieke groep Mexicanen en daarnaast is de buurt populair onder expats. Ook ’s avonds is het daardoor altijd gezellig en stromen de pleintjes en terrassen vol tot in de vroege uurtjes. Mijn favoriet: Plaza Luis Cabrera!

dagen in Mexico City

  DAG 3  
   

Coyoacán en Xochimilco

Heb je nog meer dagen in Mexico City te besteden? Ga dan naar het zuiden! Een bezoek aan het beroemde museum van Frida Kahlo is namelijk een absolute must see. Frida Kahlo was een Mexicaanse kunstenares die wereldberoemd werd met haar schilderijen, met name zelfportretten. Het huis waar ze werd geboren, opgroeide en uiteindelijk ook stierf is inmiddels een museum waar je haar werk kunt bewonderen. Op zondagen is het museum gratis toegankelijk. Niet alleen het museum is een reden om naar de zuidelijk gelegen wijk Coyoacán te komen; net als La Roma en La Condesa heeft ook deze wijk weer een heel eigen sfeer waarin je je ver weg van het drukke stadsleven waant. Naast het Frida Kahlo museum is ook het Anahuacalli Museum, ontworpen door Diego Riviera de moeite waard. Shop je lunch bij elkaar op de lokale markt en reis van daaruit verder zuidelijk naar de volgende stop: Xochimilco.

Als je even genoeg hebt van het stadsleven dan is Xochimilco een ideale plek. Net buiten de stad gelegen, trekt Xochimilco vooral toeristen aan die komen voor de boottochten. Mexico City is oorspronkelijk gebouwd op een meer en de ‘grachten’ die daar nog van over zijn kan je bevaren op een van de honderden felgekleurde bootjes die je bij de Embarcadero in Xochimilco treft. Een leuke manier om deze metropool van een andere kant te leren kennen!

dagen in Mexico City

  VERVOER  
   

Reizen door Mexico City per metro

Het punt waar ik van te voren het meest druk mee was: hoe verplaats ik me in een gigantische stad als Mexico City. Vooraf had ik aardig wat spookverhalen gehoord over berovingen in de metro’s. In praktijk bleek het metrosysteem waar dagelijks zo’n 4 miljoen mensen gebruik van maken inderdaad nogal overweldigend te zijn, maar uiteindelijk verschilt het niet veel van andere grote steden. Het is spotgoedkoop en je vermijdt er het chaotische verkeer mee wat regelmatig muurvast staat. Belangrijk om te weten is dat je bij de ingang van stations een los kaartje kan kopen bij een bemand loket. Veel makkelijker is om voor 10 pesos een plastic kaart aan te schaffen die functioneert als onze eigen OV Chipkaart. Vanaf dat moment kan je hem zelf opladen bij alle machines. Zie je tussen alle Spaanse namen niet meer de juiste lijn die je moet hebben? Kijk dan naar de kleur: elke lijn heeft een eigen kleur die je gemakkelijk kunt volgen tot jouw stop. In alle metrostations hangen kaarten van het metronetwerk. Nog makkelijker is om een geprinte kaart op te halen bij een tourist office.

Tips voor het gebruik van de metro
➸ Wat geldt voor heel Mexico City geldt al helemaal voor de metro: dress down! Draag geen sierraden of kleding die je een makkelijk mikpunt maakt voor zakkenrollers en overvallers.
➸ Bestudeer de kaart van de metro voordat je het station in loopt: zo maak je een veel zekerdere indruk en trek je minder aandacht.
➸ Vermijd de spitsuren: 08:00 – 09:30, 14:00 – 16:00 and 18:00 to 20:30. Op deze tijden zit je als een sardientje in de metro en geloof me: daar is de NS echt helemaal niets bij.
➸ Pak geen metro als je je backpack bij je hebt. Ook op de rustigere momenten is het ding gewoon te groot en lomp en maak je het jezelf onnodig ongemakkelijk.
➸ De voorste cabines van de metro zijn exclusief voor vrouwen (en kinderen onder de 14 jaar). Maak hier gebruik van want ze zijn er niet voor niets!

dagen in Mexico City

Taxi’s in Mexico City

Kom je van het vliegveld of busstation en voel je er net als ik weinig voor om gelijk het metronetwerk uit te testen? Pak dan een ‘taxi seguro’. Je vindt hier speciale ticket boots voor waar je een kaartje koopt. Vervolgens ga je daarmee naar de taxi standplaats toe, wat overal op borden staat aangegeven. Iemand in uniform zal je ticket aannemen en met je meelopen naar een van de taxi’s. Je betaalt op deze manier iets meer, maar bent wel verzekerd van een veilige rit.

TIP: Gebruik Uber

In Nederland had ik het nog nooit gebruikt, maar in Mexico City bleek het een schot in de roos: Uber. Het wordt door de Mexicanen zelf heel veel gebruikt en dat is niet voor niets. Uber is goedkoper dan een taxi, het is dankij het profiel dat je op je telefoon te zien krijgt erg veilig en bovendien comfortabel. Houd er rekening mee dat je met Uber in Mexico City niet contant kunt betalen. Je zal dus je creditcard of Paypal rekening aan je account moeten koppelen. Wil je dit niet, dan is ‘Yaxi’, de Mexicaanse variant op Uber een prima alternatief. Ik heb Uber gebruikt voor nagenoeg al mijn verplaatsingen binnen de stad. Het is natuurlijk duurder dan de metro, maar nog steeds heel betaalbaar. Zeker als je in je eentje in de stad bent is deze manier van verplaatsen de meest veilige en comfortabele optie.

Beeld: Lui Piquee (incl. header), Alejandro, LWYang
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on “3 dagen in Mexico City: over veiligheid en favoriete plekken”

Wat vind jij? Laat van je horen!