Een reisroute door Peru: in 3 weken het mooiste van het zuiden
Peru stond al jaren bovenaan mijn lijstje, en daarin was ik niet alleen. Reizigers van over de hele wereld komen al decennia lang af op de beroemde Incaruïnes, jungle, canyons, koloniale steden en archeologische plekken. Als gevolg van deze populariteit is reizen door het zuiden van Peru volop gefaciliteerd en kun je eenvoudig, comfortabel en relatief snel de mooiste plekken bezoeken. De meeste reizigers trekken hiervoor zo’n drie weken uit, waarbij je met onderstaande reisroute door Peru niets van al het moois hoeft te missen!
Beginpunt Lima
Tenzij je over land binnenkomt, zal Lima het startpunt van je reisroute door Peru zijn. En heel eerlijk: verwacht hier niet te veel van. Hoewel Lima ook echt leuke kanten heeft, is de eerste indruk vooral die van een grote grijze metropool. Gebruik je tijd hier om bij te komen van je vlucht. Je kunt daarnaast een stadstour doen door het centrum, maar misschien nog wel leuker: ga op pad in de wijken Miraflores of Barranco. Miraflores is het backpackers centrum van Lima, en Barranco is juist wat lokaler, met veel street art en heerlijke restaurantjes. Zelf koos ik voor een food tour door Barranco, om ook gelijk kennis te maken met de overheerlijke Peruaanse keuken.
Vanaf deze plek liet Peru me van de ene in de andere verbazing vallen.
Woestijn en wildlife in Paracas
Vanuit Lima gaat je reis zuidelijk, naar het kustplaatsje Paracas. Vanaf deze plek liet Peru me van de ene in de andere verbazing vallen. In Paracas maak je voor het eerst kennis met de Peruaanse woestijn- en die vond ik meer dan prachtig. Ik koos ervoor om te overnachten in een hostel en boekte twee nachtjes in het Kokopelli Hostel Paracas. Een fijne plek met mooie ‘pod style’ bedden en een gezellige bar/restaurant op het strand. Een absolute must tijdens je verblijf in Paracas is om een boottripje te maken naar de Ballestas eilanden. Op deze minuscule rotseilandjes zie je gegarandeerd hele groepen zeehonden, maar bijvoorbeeld ook pinguïns en talloze vogelsoorten. Op dag twee kun je het Paracas Nature Reserve gaan verkennen. Een prachtig woestijngebied dat gelegen is aan zee; een combinatie die spectaculaire plaatjes oplevert.
Altijd al eens willen paragliden? Dan is dit een van de mooiste plekken om het van je bucketlist af te strepen! Je kunt het Nature Reserve bezoeken met een tour die in alle hostels en hotels aangeboden wordt, of je kunt een fiets huren en zelf op pad gaan. Houd wel rekening met de hitte en niet zelden sterke wind! Wil je tijd besparen, dan kun je Paracas ook in 1 dag doen, waarbij je de Ballestas eilanden en het natuurpark met elkaar combineert in een tour. Je zou dan zelfs dezelfde dag nog door kunnen reizen naar je volgende bestemming.
Op reis met Peru Hop
Ik heb mijn reisroute door Peru afgelegd met Peru Hop; een busmaatschappij die is opgezet door twee Ieren onder het motto ‘Safe, Flexible & Fun’. En eerlijk is eerlijk: dat is ook precies wat het doet. Je koopt vooraf een ticket voor een bepaalde route, in mijn geval Lima-Cuzco. Vervolgens kun je online zelf je schema bepalen én constant aanpassen, ideaal voor als je ergens spontaan langer wilt blijven of juist eerder weg wilt dan gepland. Hoewel ook de reguliere bussen in Peru veelal comfortabel zijn, heeft Peru Hop als grote voordeel dat ze je oppikken bij je hostel en weer afzetten bij je accommodatie op de volgende bestemming. Zo ben je geen extra kosten kwijt voor taxi’s en is het niet alleen heel relaxt maar ook super veilig. Een leuk extraatje: In de bus kun allerlei tours en accommodaties boeken met een leuke korting en bij elk busticket zitten een aantal gratis tours, waaronder die naar het Paracas Nature Reserve. Bij aankomst in Paracas kon ik op die manier gelijk met de Peru Hop bus het natuurpark in om de hoogtepunten te zien.
Adrenaline in Ica
Tijd voor wat actie? Dat kun je krijgen in rondom de stad Ica. Dit is namelijk een ideale uitvalsbasis om dieper de woestijn in te trekken. Dune buggy tours nemen je in een halve dag mee langs archeologische vindplaatsen, waarbij je onderweg spectaculaire woestijnlandschappen ziet én op hoge snelheid van de duinen af kunt roetsjen op een sandboard. De populairste plek om dit te doen is overigens de oase Huacachina, gelegen vlakbij Ica. In dit artikel vertel ik waarom ik Huacahina niet aanraad en liever koos voor een woestijn avontuur vanuit Ica. Ik verbleef uiteindelijke twee nachtjes in het Upcycled Hostel, ideaal gelegen tussen Huacachina en het centrum van Ica in en plakte er nog een paar dagen aan vast in het fijne hotelletje Villa Jazmin; een heerlijke plek (met zwembad, geen overbodige luxe in de woestijn) om even bij te komen van al het reizen.
Koloniaal Arequipa
Spierwitte gebouwen, altijd levendige pleinen en een overdaad aan musea en bezienswaardigheden. Het koloniale Arequipa is zonder twijfel een hoogtepunt tijdens je reisroute door Peru. In de sfeervolle straatjes kan je je met gemak dagen zoet houden, maar als je moet kiezen bezoek dan in ieder geval het Santa Catalina Monestary (trek hier een paar uur voor uit!) en het Museo Santuarios Andinos. Vanaf Arequipa begint ook het gebied waar je lama’s en alpaca’s zult gaan zien. Om alvast meer te leren over hun achtergrond en de diverse types, kun je een bezoekje brengen aan Mundo Alpaca, waar je de dieren niet alleen zelf kunt ontmoeten, maar ook ziet wat er precies met hun wol wordt gedaan. Heb je langer dan drie weken de tijd voor je reisroute door Peru? Blijf dat een dagje of twee langer in Arequipa en maak bijvoorbeeld een paardrijtocht over het platteland of bezoek de zoutmijnen.
De Colca Canyon
Geen reiziger verlaat het zuiden van Peru zonder een bezoek aan de Colca Canyon. En terecht, want deze een na grootste canyon ter wereld (en maar liefst 2 keer dieper dan de Grand Canyon!) is een walhalla voor hikers. Vanuit Arequipa gaan er talloze tours naar de Canyon, variërend van een dagtour per bus tot meerdaagse trekkingen. Ook kun je er voor kiezen om bij de canyon zelf te overnachten, wat eigenlijk altijd gebeurt vanuit het stadje Chivay. Realiseer je hierbij wel dat de Colca Canyon een van Peru’s grootste attracties is en het stadje nagenoeg altijd uit zijn voegen barst. Wil je de canyon op een unieke manier ervaren, dan kun je ook in een van de omringende dorpjes slapen, bij een familie thuis.
Ik koos voor een homestay, wat uiteindelijk een van mijn meest bijzondere reisherinneringen werd
Ik koos voor een homestay in het dorpje Coporaque, wat uiteindelijk een van mijn meest bijzondere reisherinneringen werd. Op deze manier maak je namelijk echt onderdeel uit van een lokale familie en hun dagelijkse leven, terwijl je tegelijkertijd omringt bent door de bizar mooie natuur van de Colca Vallei. Samen met mijn host familie maakte ik een paardrijtocht door de bergen, bezocht ik totaal verlaten hot springs en leerde ik van alles over het Peruaanse leven op het platteland. Vanaf hier maakte ik per bus een uitstapje naar het punt waar je de bekende ‘flight of the condor’ kunt bewonderen. Op deze plek ontkom je niet aan de massa’s, maar het is een prachtig gezicht om de gigantische vogels door de lucht te zien zweven, dus zeker de moeite waard!


Het Titicacameer
Vanuit Colca Canyon heb je de keuze om richting Cuzco te gaan, of om eerst een tussenstop te maak aan het Titicacameer. Vervolg je je reisroute door Peru naar Bolivia, dan is het aan te raden om Titcaca als laatste te doen omdat het meer op de grens ligt. Ook in Titcaca is het even zoeken naar een manier om het massatoerisme te ontwijken. Verreweg de meeste reizigers kiezen bij aankomst in Puno namelijk voor een snelle en goedkope excursie naar de rieteilandjes die het dichtste bij de stad liggen. Ik kan dit eigenlijk alleen maar afraden, want het is verre van een authentieke ervaring.
Neem in plaats daarvan de moeite om in een colectivo te stappen en richting het schiereiland Capachica te reizen. Vanaf hier kun je de bijzondere Uros rieteilanden bezoeken waarvan de bewoners nog oprecht blij zijn om je als toerist te zien. Het handjevol families die de drijvende rieteilanden bewoont, leeft een uitzonderlijk geïsoleerd bestaan en ze vertellen je hier graag over. Deze excursie is prijziger en kost je meer tijd dan de standaard tours die in Puno op elke straathoek verkocht worden, maar ze laten je wel achter met een onvergetelijke ervaring. Ook een aanrader aan het Titicacameer is een overnachting op het eiland Amantani.
➸ Houd er rekening mee dat het Titicacameer ontzettend hoog gelegen is en het om die reden behoorlijk koud kan worden ’s nachts! Handschoenen, een muts en een dikke jas is hier geen overbodige luxe.


Incarijk Cuzco
Cuzco, het epicentrum van het oude Incarijk is voor veel reizigers dé reden om af te reizen naar Peru. In de stad en de omgeving kun je je weken vermaken met het ontdekken van de ontelbare ruïnes, verschillende wijkjes en het maken van uitstapjes naar de valleien en omringende dorpen. Zonder Machu Picchu mee te rekenen, is het een aanrader om in ieder geval drie dagen voor Cuzco uit te trekken in je reisroute door Peru. Besteed dag 1 aan het ontdekken van de stad, waarbij je het beste een taxi naar het hoogste punt kunt pakken, om van daaruit naar beneden te wandelen via ruïnes, musea en de mooie wijk San Blas (ook wel het Montmartre van Cuzco genoemd). Je kunt een speciaal ticket aanschaffen voor de belangrijkste archeologische plaatsen en musea, een aanrader, want de entreegelden zijn hier niet heel goedkoop. In de omgeving kun je een dagtripje maken naar de Heilige Vallei, waarbij je een bezoek brengt aan de enorme ambachtsmarkt van Pisaq en de historische plaats Ollantantaytambo. Ga je de Inca Trail lopen, dan is het wijs om het een beetje rustig aan te doen, maar heb je bijvoorbeeld langer de tijd, of blijf je na de Inca Trail nog even in Cuzco hangen, beklim dan ook zeker Rainbow Mountain!
♡ Een echt goede hoteltip in Cuzco is het Niños Hotel: een non-profit accommodatie waar alle winst naar een beter leven voor de lokale kinderen gaat.
➸ Meer Cuzco: de mooiste incaruïnes in en om de stad
Vermijd deze drukte door er als een van de eersten te zijn!
De Trail naar Machu Picchu
Er leiden heel wat wegen naar Machu Picchu en is dan ook een beste puzzel om uit te zoeken welke het beste bij jouw wensen past. De klassieke Inca Trail is nog altijd de meest gewilde route, maar deze tour waarbij je vier dagen wandelt en in tentjes overnacht is vanwege de intensiteit, de hoge kosten en de verplichting om minstens een half jaar van te voren te boeken, lang niet bij iedereen zo populair. Het tegenovergestelde van deze intensieve trail, is om de trein te pakken vanuit Cuzco en Machu Picchu als dagtripje te bezoeken. Wil je het op die manier aanpakken, blijf dan in ieder geval een nachtje slapen in Aquas Calientes, zodat je de volgende ochtend bij opening van het park voor de deur staat. De eerste uren van de dag is Machu Picchu namelijk het allermooist. Bovendien verandert de eeuwenoude Incastad na het middaguur in een pretpark waar het file lopen is langs de ruïnes. Vermijd deze drukte door er als een van de eersten te zijn!
Zelf koos ik voor de Inca Jungle Trail: een gevarieerde route waarbij je in vier dagen te voet, per mountainbike, zipline en raft richting Machu Picchu gaat. In Cuzco zelf zijn ontzettend veel reisbureaus waar je de trail bij kunt boeken en de prijzen en kwaliteit variëren nogal. Ik koos er daarom voor om de trail te regelen via reisorganisatie Riksja Travel. Daarbij werd niet alleen de Inca Jungle Trail volledig voor me geregeld, maar had ik ook gelijk geen omkijken meer naar het uitzoeken van de entree- en treintickets van Machu Picchu. Ik kan de route aan iedereen aanraden omdat het wel avontuurlijk is maar veel minder zwaar dan de Inca Trail. Bovendien is het een stuk afwisselender én goedkoper. Welke route je ook kiest: als je eenmaal met eigen ogen dit wereldwonder ziet, weet je precies waarom Machu Picchu het hoogtepunt is van je reisroute door Peru!
REISSCHEMA |
||
Planning voor een 3-weekse reisroute door Peru:
Lima – 2 dagen
Paracas – 2 dagen
Ica – 2 dagen
Arequipa – 3 dagen
Colca Canyon – 2 dagen
Titicacameer – 3 dagen
Cuzco – 3 dagen
Inca Trail – 3 dagen
Cuzco > Lima retour – 1 dag
Let op: het is echt af te raden om deze route andersom te doen en vanuit Lima direct naar Cuzco te vliegen. Het verschil in hoogte is dan erg groot, wat de kans op hoogteziekte een stuk aannemelijker maakt. Leg je de reisroute door Peru af zoals hierboven, dan wen je langzaam aan hoger gelegen gebieden. Het is nog steeds raadzaam om het bijvoorbeeld in Cuzco de eerste dagen rustig aan te doen, maar als je voldoende water drinkt (zo’n 3 liter op grote hoogtes!) en eventueel cocabladeren gebruikt, zou je tijdens je reis weinig tot geen last van de hoogte moeten hebben.
Tof! Wat een handig artikel! Volgend jaar willen we waarschijnlijk naar Peru dus dan komen al deze praktische tips wel goed van pas!
Wat leuk om te lezen! Wij willen ook een reis door het zuiden van Peru maken en mij lijkt de Hop on Hop off bus ideaal en ook de route die jij hebt gemaakt. Vraagje; hoe ben jij van Cuszo weer terug gegaan naar Lima en wat waren hier de kosten voor?
Hi Sandra, wat leuk dat jullie ook reisplannen voor Peru hebben. Ik ben zelf vanuit Cuzco via het Tititcacameer de grens over gegaan naar Bolivia (met de Bolivia Hop bus). Wel heb ik onderweg veel mensen ontmoet die vanuit Cuzco terug naar Lima gingen. De meest gebruikelijke manier voor deze terugreis is het vliegtuig. Met een beetje geluk vind je heel betaalbare vluchten. Het alternatief is om de bus te pakken, wat goedkoper is maar ook veel tijd in beslag neemt (ik meen bijna twee dagen). Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust!