dagen in New York

4 dagen in New York: zo pak je het aan!

Zo haal je het meeste uit je citytrip!

Afgepeigerd kom ik laat op de avond aan op JFK International Airport. Voor mijn gevoel heb ik dankzij de overstap in Londen en de oncomfortabele vliegtuigstoelen drie nachten niet geslapen. Maar ik laat me niet kisten. Ik wist dat dit ik me bij het boeken van deze goedkoopste vlucht zo slecht zou voelen. Er zit dan ook maar een ding op: een nachtje goed slapen en daarna volop gaan voor 4 ultieme dagen in NYC!

dagen in New York

4 dagen in New York

4 dagen in New York, dat is voor een van de tofste steden ter wereld echt niet veel. Het wordt kiezen dus. Tijdens mijn eerste stedentrip naar New York lukte het me om met de juiste planning toch ontzettend veel te zien. Hoe? Dit is hoe mijn dagen eruit zagen:

  DAY 1  
   

Ground Zero & 9/11 Memorial Museum

Ik heb om de jetlag tegen te gaan mijn eerste dag op voorhand volgepland. Vanaf mijn slaapadres op 46th Street ter hoogte van 9th Avenue, vijf minuten van het illustere maar commerciële Times Square, vertrek ik de ochtend na mijn aankomst met drie kilometer wallen onder mijn ogen richting het zuiden van Manhattan. De blauwe metrolijn brengt mij naar de halte World Trade Center. Dit is de locatie waar de ogen van de wereld veertien jaar geleden op gericht waren na de verschrikkelijke aanslagen.

Nu is er het beroemde ondergrondse 9/11 Memorial Museum waar je het beste vooraf je tickets kunt reserveren. Dat betekent niet dat je de rijen ontloopt, maar de rij voor de gereserveerde kaartjes is beduidend korter dan die voor de ticketlokketten. Binnen is het museum precies wat je er van verwacht: indrukwekkend to the max. Ik sta met kriebelende tranen achter mijn ogen te luisteren naar de verhalen van ooggetuigen van de gebeurtenissen op 11 september 2001. En ook de laatste telefoontjes van de inzittenden van de gedoemde vliegtuigen zenden rillingen langs mijn ruggengraat.

TIP: Neem de reisids New York van Time to Momo mee op pad. Hier staan hele handige wandelroutes in beschreven die je langs alle bezienswaardigheden leiden!

dagen in New York

The Hudson River & seaport District

Een uurtje of drie later verlaat ik het 9/11 Memorial Museum met een drang om uit te waaien. Gelukkig bevindt zich op loopafstand van Ground Zero een lange boulevard langs de Hudson rivier. Vanaf hier is het heerlijk wandelen en ik blijf wandelen, overdenkend wat ik in de uren ervoor allemaal heb gezien. Langs de Hudson is de drukte van de stad, zelfs op Manhattan, direct verstomd. In de verte doemt Ellis Island met haar onmisbare Vrijheidsbeeld op, maar ik loop verder langs de esplanade, langs het Korea Monument en het monument voor de Vietnamoorlog.

Daarna loop ik meteen door naar Seaport District tussen Wall Street en de Brooklyn Bridge. Seaport is een oude haven inclusief nagebouwde loodsen. Maar in plaats van havenwerkers vind je er enkel leuke boetiekjes en pubs. Ik twijfel. De zogenoemde gentrification – het duurder worden van woonruimte en de verhipstering – van New York is hier wel echt zichtbaar. Toch geef ik Seaport het voordeel van de twijfel. Iedere zaterdagavond is er namelijk een toffe avondmarkt, vertelt een verkoopster me en ik merk zelf dat ik in Jeremy’s Ale House met een IPA-biertje in de hand geniet terwijl ik de honderden bh’s probeer te tellen die er aan de muur hangen.

dagen in New York

Shoppen in New York
Yup, New York is een shoppingwalhalla! Alleen al met winkels afstruinen kan je je met gemak 4 dagen zoet houden. Als je minder tijd hebt doe je er goed aan om je te oriënteren op een specifieke wijk. Ga je voor de grote ketens of voor de lokale boetiekjes? Voor vintage of designer? De experts van Shopalike.nl bieden uitkomst: zij hebben 30 steden over de hele wereld gerankt op de beste urban shopping. Geen verrassing dat New York na Londen helemaal bovenaan de lijst staat. Via de handige gidsjes vind je alles wat je wil weten over shoppen in New York, plus hele toffe adresjes van locals. Onze tip: volg de winkelroute die ze al voor je hebben uitgestippeld!

  DAY 2  
   

Hotspots & highlights

Om de blaren op mijn voeten rust te geven, besluit ik het de dag erna wat rustiger aan te doen. Ik ga op zoek naar het doorsneedagje New York. Dat betekent een wandeling langs zoveel mogelijk hotspots in het gebied rond mijn slaapplaats. Als je via Times Square en 5th Avenue richting het noorden loopt, kom je meteen het toppunt van Amerikaanse decadentie tegen. Met goud omrande letters doemt ineens de naam van presidentskandidaat Donald Trump op. Op zowat het duurste stukje New York heeft Trump een wolkenkrabber neergezet met de bescheiden naam ‘Trump Tower’. In dit business district kijk je je ogen uit en zie je de harde ondernemerskant van the promised land.

Meer hotspots vind je in onze Manhattan Guide!

dagen in New York

Central Park

Hierna is er maar een mogelijk geneesmiddel: Central Park. Het beroemde park is een analogie voor New York. Het is zo groot dat je het nooit helemaal kan ontdekken, maar het is zo’n oase van rust te midden van de wolkenkrabbers. Toevallig is het 35 jaar geleden dat Beatles-zanger John Lennon werd doodgeschoten door beveiligingsbeambte Mark David Chapman. Bij het gedenkteken in het park is het daarom afgeladen met Beatlesfans. Het is daarom beter om door te lopen naar Amsterdam Avenue. Waar er genoeg leuke koffiezaakjes en bakkerijtjes zijn om het een hele week uit te houden.

  DAY 3  
   

Metrodoolhof voor dummies

Het is tijd om Manhattan eens te verlaten, bedenk ik me. Ik pak de metro, wat in New York een hele opgave is. Het metronet is namelijk een grote mierenhoop van lijnen, maar één element maakt het je als reiziger nog lastiger dan bijvoorbeeld het metronet van Londen. Naast lijn 1 tot en met 7 kent New York ook lijn A tot en met Z. Maar daarnaast kan het je ook zo gebeuren dat je meent in een metro van de gele lijn D in noordelijke richting met als eindpunt Norwood Street bent gestapt, maar dat je uitkomt bij Bedford Park Boulevard. Dan ben je wel in de goede gele lijn gestapt, maar heb je net de verkeerde letter gekozen. Het is daarom het beste om altijd een plattegrond van het metronetwerk bij je te hebben. Je kan deze ook vinden via de website van het New Yorkse metrobedrijf MTA.

dagen in New York

Queens & musea

Nu begrijp je uit de bovenstaande dat ik me behoorlijk vergistte in de wirwar aan kleuren, letters en cijfers van de metro. Nietsvermoedend stap ik in de wagon op halte Bryant Park, 42nd Street op weg naar Queens en het Moma PS1– de jeugdige versie van het beroemde Moma-museum voor hedendaagse kunst. Alleen merk ik na een paar stops dat dit niet de goede oranje lijn is. Ik besluit meteen uit de stappen en van een ongeluk een deugd te maken en te wandelen richting het museum. Dan zie ik nog wat van Queens. Na twee dagen tussen de wolkenkrabbers van Manhattan is de wijk een verademing. Het is een oase van rust in vergelijking met de constante chaos van Manhattan. Bij toeval stuit ik vlak voor het museum op een graffitigallery en voor ik mijn dosis kunst van die dag binnenhaal verwonder ik me al over wat een mens kan doen met wat creativiteit.

  DAY 4  
   

Brooklyn

Op mijn laatste dag verzamel ik mijn laatste must sees en pak ik dit keer de goede metro richting Brooklyn met als doel het Brooklyn Art & Media House: galerie, museum en cultuurcentrum in één waar de Brooklyners cultuursnuiven. Hier loop ik de beroemde winkelstraat Fulton Street af richting het uitkijkpunt op Manhattan: de Brooklyn Bridge. Zigzaggend tussen de toeristen en voorbijschietende fietsers baan ik me een weg over dit overvolle bucketlistthema. Ik maak een paar kiekjes voor het plakboek en loop meteen door. Het is een zonnige zondag en ik heb mij laten vertellen dat je de zondagmiddag het beste kunt doorbrengen op Washington Square op Manhattan.

Meer tips voor Brooklyn? Check dit artikel!

dagen in New York

Washington Square & greenwich Village

Het plein is een vergaarbak van activiteiten. Drie drummers jammen er op los terwijl een kunstenaar enkele meters verderop zijn zandkunstwerken maakt. Washington Square is een ideale plek om op een zonnige middag mensen te kijken. Daarnaast ligt het vlak naast de hippiewijk Greenwich Village, dat bekend staat om zijn comedy clubs en cd-boetiekjes.

The High Line

Als afsluiter pak ik de metro richting 30th Street West, waar een oude spoorlijn is omgetoverd tot een modern stadspark en kunstroute in één. The High Line, zoals het 2.3 kilometer lange park heet, is onder leiding van de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf de afgelopen jaren omgetoverd tot een bijzonder park waar je als bezoeker geniet een artistieke natuurwandeling.

dagen in New York

Met dit hoogtepunt en veel, veel blaren eindigt het avontuur hier voor mij. Uitgerust van de jetlag ben ik amper, maar ik heb voor mezelf bewezen dat New York door uitvoerige planning echt heel goed te doen is in vier dagen.

Heb je langer dan 4 dagen in New York te besteden, of ben je gewoon gezegend met een absolute topconditie? Dan hebben we nog veel meer tips voor je!
Must sees in Manhattan
De hipsters achterna in Brooklyn
Het mooiste van de 5 wijken in NYC

Beeld: William Doyle (incl. header), Pavloff, Harold Navarro, Jonathan Grado, MK Feeney, Ezmosis, Shinya Suziki, David Berkowitz
Geschreven door - Door zijn Nieuw-Zeelandse roots heeft Jessy een gekke voorliefde voor Kiwi’s , rugby en Maori’s. Daarnaast speurt hij graag naar spannende locaties in toeristische steden en heeft hij een voorliefde voor Berlijn. In zijn ogen de enige Europese stad die aan deze eisen kan voldoen.

Wat vind jij? Laat van je horen!