48 uur in Warschau

Grimmig is misschien het woord dat je zou koppelen aan deze hoofdstad. Neem 2 dagen de tijd en je ziet ook een andere kant

De betiteling modern én historisch is maar weinig Europese steden gegeven. Warschau is er een goed voorbeeld van. Laat je niet misleiden door het grimmige imago van de stad, want in realiteit is het een uitvalsbasis voor cultuursnuivers en creatievelingen. Wij geven tips voor een tweedaagse trip naar de Poolse hoofstad.

Controversieel

Pak je de trein vanuit Nederland, dan wordt de tragische geschiedenis van Warschau direct zichtbaar zodra je het centraal station uitloopt. Voor je neus duikt tijdens je eerste minuut in de stad het immense Palac Kultury i Nauki (Paleis van Cultuur en Wetenschap) op. Het is een controversieel gebouw, want ontworpen door de Sovjets. Tot overmaat van ramp torende het gebouw met z’n ruim 230 meter ook nog lange tijd boven de rest uit. Een doorn in het oog van veel Polen. Het is wel de moeite waard het uitzichtsplateau op de dertigste verdieping te bezoeken. Een goede indruk tijdens je eerste kennismaking!

48 uur in Warschau

Tweede Wereldoorlog

Warschau heeft een uitstekend netwerk van trams, bussen en metro’s. De binnenstad is relatief klein en vraagt erom te voet verkend te worden. Deze stad is in de Tweede Wereldoorlog totaal van de kaart geveegd, en de sfeer van toen ligt bijna nog voor het oprapen. Dit kun je goed ervaren als je de Pawiak Prison op Dzielna 24/26 bezoekt. De gevangenis stamt al uit de 19de eeuw, en werd tijdens de oorlog door de Gestapo gebruikt om (Joodse) inwoners van Warschau vast te houden. Buiten staat een boom met daarop naamplaatjes van gevangenen getimmerd. Indrukwekkend zijn ook de benauwende cellen en het beeldmateriaal uit die tijd. Voor omgerekend 1,50 euro heb je een toegangskaartje.

Stadswandeling

Tijd voor wat ontspanning! Haal wat suikerzoete broodjes bij een van de spotgoedkope supermarkten en ontspan in een van de stadsparken. Lazienki Park is daar erg geschikt voor, met het mooie paleis op de achtergrond. Ben je bijgekomen, wandel dan verder langs de historische monumenten. Het ‘Monument to the Ghetto Heroes’ aan de Ludwika Zamenhofa is er zo eentje. Levensgroot staat het in de binnenstad, ter ere van de opstandelingen die in 1943 de Duitse bezitting wilden breken. Tevergeefs, zo bleek; de nazi’s sloegen de opstand genadeloos neer.

De Poolse keuken

Hongerig van het lopen, is een stevige Poolse maaltijd zeer welkom. Traditionele gerechten zijn uitstekend bij Chlopskie Jadlo, dat drie vestigingen heeft in de stad. Let er wel op dat vlees hét hoofdbestanddeel is van de Poolse keuken, maar vaak is er in de vorm van salades ook aan vegetariërs gedacht. Probeer vooral de ‘zur’, een zure soep, geserveerd in brood met een fraai deksel erop.

De Oude en de Nieuwe Stad

Toeristen lijken deze stad te mijden, totdat je in de Oude Stad en de Nieuwe Stad aankomt en de menigtes tegemoet komt. Maak desondanks toch een wandeling in deze stadsdelen, want de toeristen komen er ook niet voor niets! Fraai gekleurde huizen, imposante kerken en een verdedigingsmuur passeren de revue. De Oude Stad is gek genoeg nieuwer dan de Nieuwe Stad. De Oude Stad is na de oorlog in oorspronkelijke stijl herbouwd, en de naam is gebleven. Dit stadsdeel staat ook op de erfgoedlijst van UNESCO.

Cultuur snuiven

Omdat Warschau tal van mooie musea heeft, is het een gemiste kans om die links te laten liggen. In het Paleis van Cultuur en Wetenschap bevindt zich het Muzeum Techniki. Overzichtelijke exposities geven je een inkijkje in de geschiedenis van technologie. Noem het, en het staat hier: oude telefoons, radio’s, alles over mijnbouw, transport en computers van het formaat ijskast. Voor 3,50 euro ben je hier een aantal uurtjes zoet, en kun je ook zelf experimenten en proefjes doen. Ook het museum over de Opstand van Warschau is bijzonder de moeite waard, en bovendien op zondag gratis toegankelijk.

48 uur in Warschau

Afscheid nemen in stijl

De plek om na te praten en afscheid te nemen van Warschau, is Chmielna. Deze straat midden in de stad zit vol met gezellige cocktailbars, cafés en eettentjes. Alle alcoholische dranken zijn goedkoop! Eerlijk is eerlijk: na 48 uur in Warschau heb je de stad wel gezien. Als geschiedenis je niet zoveel boeit, is het misschien verstandiger een andere bestemming te kiezen. Is dit wel het geval, pak dan zo snel mogelijk je koffers want er is meer dan genoeg te zien!

Praktisch

Ook als je maar 48 uur in Warschau de tijd hebt, is de reis de moeite waard. Je bent er namelijk zo. Er rijden nachttreinen tussen Amsterdam en Warschau, die in Nederland nog stoppen in Utrecht en Arnhem. Vanaf Eindhoven vlieg je met RyanAir rechtstreeks naar Warschau Modlin, dat op 40 kilometer van de binnenstad ligt. Vanaf Schiphol gaan rechtstreeks vluchten naar Warschau Chopin, het internationale vliegveld.

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!