fietsroutes in Zeeland

Deze 5 fietsroutes in Zeeland nemen je mee langs de parels van de provincie

Trappen met je haren in de wind en neus in de zilte lucht. Fietsen in de provincie Zeeland is een feestje, over dijken, langs historische dorpen en dwars door natuurgebieden. In dit stukje Nederland is elk fietspad een mooie. Toch selecteerden we een aantal fietsroutes in Zeeland die wel heel hoog scoren als het gaat om mooie kilometers maken. Tochten op je eigen tempo, die je meenemen langs bezienswaardigheden waar je volop geniet van natuur, cultuur en de Zeeuwse keuken. Stap maar op!

1. De watersnoodroute in Schouwen-Duiveland (61km)

Een route die niet alleen mooi is maar ook boordevol historie zit. De route neemt je terug in de tijd naar die zwarte nacht van 1 februari 1953 waarop de dijken doorbraken tijdens een storm die Zeeland deed schudden. Tijdens deze fietstocht kom je langs plaatsen waar je een kijkje krijgt in dit stukje Zeeuwse geschiedenis. Je kunt de route starten in Bruinisse, Dreischor of Ouwerkerk, waarbij je bij de laatstgenoemde natuurlijk een tussenstop maakt bij het Watersnoodmuseum, waar uiteindelijk het laatste gat werd gedicht. Wissel de indrukwekkende verhalen van de ramp af met een flinke dosis natuur, waaronder het mooie Krekengebied. Tip: stop voor de lunch in het dorpje Bruinisse; een van de bekendste mosseldorpen van heel Zeeland.

fietsroutes in Zeeland
Fietsen langs knooppunten in Schouwen-Duiveland

2. De Zeeuwse Dorpenroute (59km)

Zeeland staat natuurlijk bekend om haar dijken en natuur, maar de dorpen mogen er ook zijn. Deze route neemt je mee langs enkele van de mooiste exemplaren op Walcheren. Je maakt daarbij kennis met een stukje Zeeuws erfgoed: het kerkringdorp. Onder andere in Aagtekerke, Gapinge en Biggekerke zal je ontdekken hoe de dorpen hier van oudsher opgebouwd werden. Check voor vertrek ook de kalender van het VVV voor informatie over lokale evenementen. In de zomermaanden worden er in veel dorpen allerlei culturele activiteiten georganiseerd. Tussen de dorpen fiets je langs mooie open landschappen waarin je de typische vliedbergen niet over het hoofd kan zien. Deze verhogingen in het landschap (soms wel 12 meter hoog!) dateren uit de 11e en 12e eeuw, toen ze werden gebouwd als een soort verdedigingstorens. Nog altijd een bijzonder gezicht in het verder vlakke landschap!

TIP: Deze en de overige fietsroutes in Zeeland zijn samengesteld door VVV Zeeland. Op hun website en plaatselijke kantoren kun je uitgebreide kaarten met beschrijvingen kopen.

3. De Panoramaroute door Zeeuws-Vlaanderen (39km)

Een route die precies doet wat de naam beloofd: op deze panoramaroute fiets je over het kustfietspad met waanzinnige uitzichten over de Westerschelde en de Noordzee. Je ontdekt hierbij ook de mooiste natuurgebieden in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, zo doorkruis je de Verdronken Zwarte Polder en natuurgebied Waterdunen. Voor een pauze stop je in bijvoorbeeld Breskens of Cadzand.

fietsroutes in Zeeland
Ook een mooie tussenstop is de vuurtoren bij Breskens

Met de elektrische fiets door Zeeland
Neem even een advies ter harte: een elektrische fiets is in Zeeland geen overbodige luxe. Fietsend over dijken en dwars door open landschappen is harde wind hier zeker nooit zeldzaam. Bij fietsverhuurpunten in Zeeland hebben ze naast gewone fietsen dan ook altijd wel een aanbod e-bikes. Ga je als fietsliefhebber graag met je eigen fiets op pad? Of je nu in Zeeland bent of niet; dat gevoel van constante meewind is overal fijn. Neem zeker een kijkje op de website van 12GO Biking: de E-bikespecialist van Nederland. In hun webshop en in de winkel in Moordrecht ben je aan het goede adres voor een elektrische fiets waarmee je de fietspaden van de Wadden tot aan Zeeland op je gemakje kunt trotseren.

♡ Lees ook: De mooiste fietsroutes in Nederland

4. De Zilte Route langs de Ooster- en Westerschelde (51km)

Misschien wel de meest Zeeuwse tocht van alle fietsroutes in Zeeland. Het zoute water is tijdens deze kilometers nooit ver weg en de mosselen en oesters binnen handbereik. Je fietst een lus die op elk knooppunt te starten en eindigen is. Stop onderweg zeker bij de oesterputten in Yerseke en in de haven kan je de kotters de ladingen mosselen aan wal zien brengen. Tip: Elk eerste weekend van de maand organiseert VVV Zeeland rondleidingen door de haven en oesterputten.

fietsroutes in Zeeland

5. Het mooiste van Noord-Beveland (36km)

Een van de mooiste fietsroutes in Zeeland is deze route door Noord-Beveland, omdat hij misschien wel het beste van de provincie weet te combineren. De route is slechts 36 kilometer lang, maar onderweg kom je langs knusse dorpen als Colijn, Kortgene en Kats en fiets je voornamelijk parallel aan het water langs de Oosterschelde en het Veerse Meer. Je fietst uiteindelijk helemaal rondom het eiland heen; ideaal voor wie niet al te ver wil fietsen maar wel veel wil zien!

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!