stedentrip architectuur

5 Originele stedentrips voor architectuurliefhebbers

Van barok tot futuristisch en van gotisch tot minimalistisch; in Europa wemelt het van de steden die met hun indrukwekkende bouwstijlen als openluchtmuseum dienen voor alle liefhebbers van kunst en architectuur. Steden als Rome, Parijs en Barcelona liggen voor de hand, maar waar kan je nog meer terecht om op straat je ogen uit te kijken? We tippen vijf originele stedentrips voor architectuurliefhebbers!

Boedapest, Hongarije

De hoofdstad van Hongarije wordt ook wel het Parijs van het oosten genoemd. Een mooie titel die de stad oprecht verdiend. Tegen een heuvelachtig decor, schittert de Hongaarse hoofdstad met een prachtig stadscentrum, gescheiden door de Donau en verbonden door acht al even mooie bruggen. Wat Boedapest zo interessant maakt als stedentrip, is de eclectische mix van invloeden uit het oosten en westen. In deze stad vind je werkelijk de meest uiteenlopende bouwstijlen terug, van gotisch tot minimalistisch. Veel van de grootste bezienswaardigheden in de stad kenmerken zich door de Art Nouveau stijl, maar wél met Hongaarse twist. Het Museum voor Toegepaste Kunst en het Gresham paleis zijn hier voorbeelden van. Leuk feitje: reis je door Boedapest met de tram? Dan kan het zomaar zijn dat je in een exemplaar uit Den Haag zit, waarvan er in 2010 een aantal aan Boedapest werden verkocht.

stedentrip architectuur
© Kate Kasiutich/Unsplash

Valencia, Spanje

Met een ligging aan de Spaanse oostkust is Valencia sowieso een aanrader voor een stedentrip. Het historische centrum is bovendien een plaatje om te zien, met een indrukwekkende mix van romaans, gotisch, renaissance en barok. De blikvanger is echter een heel stuk nieuwer: in 2009 werd het futuristische Ciudad de las Artes y Ciencias voltooid, waarmee Valencia met recht een trekpleister rijker werd.

Het complex in het Turiapark bestaat uit zes gebouwen die stuk voor stuk kunstwerken zijn om te zien. Zo kun je er naar de opera of het wetenschapsmuseum en is er een groot aquariumpark en IMAX 3D bioscoop. Maar ook als je gewoon in de buitenlucht blijft staan is dit complex indrukwekkend om te bewonderen. Wandel zeker binnen bij het halfoverdekte park L’Umbracle, dat het hele jaar door gratis toegankelijk is.

♡ Lees ook: Alle tips voor een stedentrip Valencia

Je ziet het tijdens een korte vakantie misschien snel over het hoofd, maar zorg ook dat je verzekeringen op orde zijn tijdens een stedentrip. Zeker na de afgelopen jaren waarin er zoveel onzekerheid was qua reizen is een goede reisverzekering essentieel. Maak je vaak tripjes over de grens? Dan doe je er goed aan om een doorlopende verzekering af te sluiten.

stedentrip architectuur
La Ciudad de las Artes y Ciencias © Alberto di Maria/Unsplash

Riga, Letland

Riga scoort goed onder de originele stedentrip bestemmingen, zéker voor liefhebbers van kunst en architectuur. De hoofdstad van Letland is namelijk wereldberoemd om de Art Nouveau (Jugendstil) bouwstijl. Ruim een derde van alle gebouwen in de stad is in deze stijl ontworpen. Typerend voor deze kunststroom is het gebruik van organische vormen en inspiratie uit de natuur. Dit resulteert in Riga in een prachtig kleurenpalet (vooral een plaatje bij zonsondergang!) en kenmerkende ronde vormen en bloempatronen op gevels. Hoewel je deze stijl overal in de stad terug zal vinden, zijn er twee straten die je absoluut niet over mag slaan als je naar Riga komt: de Elizabetes Iela en de Alberta Iela.

stedentrip architectuur
© Ivars Utinans/Unsplasg

Praag, Tsjechië

De bijnaam van Praag is de stad van de 100 torenspitsen en zodra je het silhouet van de Tsjechische hoofdstad ziet dan snap je direct waarom. De vele torens zijn voornamelijk gotisch, maar wie goed kijkt ziet in Praag een enorme diversiteit aan bouwstijlen. De vesting van Vysehrad bijvoorbeeld, die geheel in Romaanse stijl is opgetrokken, of de bontgekleurde Art Nouveau koepel van de Obecní dům. Die laatste is echt een must see tijdens je stedentrip Praag, want dit theater schittert van de kleurrijke glas-in-loodramen en keramiek. Ook in de Joodse buurt vind je overigens veel mooie Art Nouveau gebouwen.

Voor de echte architectuurliefhebbers is er nog een verrassend stukje Praag: aan de rand van de stad vind je indrukwekkende toepassingen van het kubisme. Het huis van de zwarte Madonna en het Diamanthuis zijn hier goede voorbeelden van. Een ander iconisch en modern gebouw in de stad is het Dansende huis van de beroemde architect Frank Gehry.

stedentrip architectuur
Het Dansende Huis in Praag © Alice/Unsplash

Helsinki, Finland

Experimenteel en vooruitstrevend, dat is waar Helsinki om bekend staat. Wanneer je een wandeling maakt door deze verrassend leuke stad zie je deze eigenschappen zeker terug. Veel kenmerkende gebouwen in Helsinki behoren tot de Finse romantiek. Deze kunststroming kan je zien als het Noord-Europese antwoord op de Art Nouveau en Jugendstil. Blijf in de Finse hoofdstad niet alleen maar buiten want de grootste verrassingen wachten wanneer je over de drempel stapt. De Universiteitsbibliotheek bijvoorbeeld. Kaisa Talo is van buiten een ogenschijnlijk eenvoudig gebouw, maar van binnen kijk je je ogen uit door alle organische vormen. Datzelfde geldt voor de Oodi bibliotheek, die naast bibliotheek ook dienst doet als bruisende ontmoetingsplaats.

Een ander indrukwekkend gebouw is de Temppeliaukio-kerk die volledig uit massief rotsgesteente bestaat. Neem ook zeker binnen een kijkje! Houd je naast architectuur ook van design, dan is Helsinki al helemaal een aanrader. Het centrum staat bol van de bijzondere ateliers en boekiekjes en heeft zelfs een eigen design district, gelegen in de wijk tussen het centrum en Meripuisto.

stedentrip architectuur
De Oodi bibliotheek in Helsinki © Vadim Morozov/Unsplash
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!