wandelingen in Parijs

5 wandelingen in Parijs die je meenemen buiten de gebaande paden

Parijs is de stad van de liefde, de lichtstad en een van ’s werelds bekendste metropolen die slechts een paar uur van ons verwijderd is. Het is dan ook niet gek wanneer je Parijs al minstens één keer bezocht hebt. Wil je terug naar de Franse hoofdstad, maar ben je de toeristenmassa zat? Volg dan deze mooie wandelingen in Parijs en ontdek op verrassende plekken de stad zoals de locals die ervaren.

Een Montmartre Street-art tour

Street-art is een van de betere dingen die een grote stad te bieden heeft. En ook in Parijs word je volop getrakteerd op kunstwerken. Zo ook in de welbekende wijk Montmartre. Sla de drukte van het Place du Tertre even over en kies voor de nauwe en kleine straatjes waarvan er ontelbaar veel zijn in Montmartre. Zo vind je in ‘Rue Gabrielle’, ‘Rue Saint Vincent’, of ‘Rue Saint-Rustique’ bijvoorbeeld creatieve striptekeningen, een eerbetoon aan Amy Winehouse en in verschillende patronen en kleuren geschilderde deuren. Besluit je gewoon te verdwalen in Montmartre? (heel goed mogelijk) Dan stuit je misschien wel op een van de filmlocaties van onder meer ‘Amelie’, ‘Midnight in Paris’ of ‘Paris I love you’ die allemaal in Montmartre opgenomen zijn.

➸ TIP: Echt van de gebaande paden is het niet, maar het blijft bijzonder: het mooiste uitzicht dat je over de stad kunt hebben vind je namelijk in de wijk Montmartre, bovenaan de 222 traptreden die je moet beklimmen om de Sacré Coeur te betreden.

wandelingen in Parijs

Middag-vullende wandelingen in Parijs door ‘La Coulée Verte’

‘La Coulée Verte’ is een 5 kilometer lang voetpad gebouwd op een voormalige spoorlijn. Coulée Verte betekent letterlijk vertaald: groene doorgang. Deze naam verdient het, aangezien het een groene strook is die door diverse wijken van Parijs loopt. Wandel door tunneltjes, over bruggetjes en langs bijzondere street-art en zie het dagelijks leven van de locals aan je voorbij trekken.

Stop bij een typisch Franse bistro, trakteer jezelf op een glaasje wijn en eindig langs de oevers van de Seine

Je kunt een wandeling over La Coulée Verte ook combineren met het bos van Vincennes. Begin je tocht dan in dit grootste park van Parijs, gelegen ten zuid-oosten van de stad. Wandel (of fiets!) vanaf daar over La Coulée Verte, maak een korte tussenstop bij een typisch Franse bistro die je onderweg tegenkomt, trakteer jezelf op een bescheiden glaasje wijn en eindig je middag langs de oevers van de Seine, klinkt niet slecht toch?

➸ Weinig geld te besteden? Bekijk onze tips voor low budget Parijs!

Het mooiste park van Parijs: Les Buttes Chaumont

Nog een park dat je meeneemt op een van de mooiste wandelingen in Parijs! Verscholen in het 19e arrondissement van Parijs ligt namelijk het mooiste stadspark: Les Buttes Chaumont. Dit park ligt in het noordoosten van Parijs en is daarmee ‘net’ iets te ver voor de gemiddelde toerist. Daarentegen is het park mateloos populair bij de Parijzenaars en velen daarvan zullen je dan ook vertellen dat dit het mooiste park van Parijs is. Ik geef ze geen ongelijk!

Wat Les Buttes Chaumont bijzonder maakt in vergelijking met de vele andere parken in Parijs is dat het reliëf heeft. Tot 150 jaar geleden werd het terrein gebruikt als vuilnisbelt, waarna de gemeente Parijs het terrein opkocht en er dit prachtige park van maakte. Door middel van explosies is gezorgd voor de heuvels die het park vandaag de dag heeft: en zoals je ziet zorgen de hoogteverschillen in het park voor verbluffende uitzichten.

Let op: Ga je met de auto naar Parijs? Dan ben je verplicht een eco vignet aan te schaffen. Om luchtverontreiniging tegen te gaan geldt Parijs namelijk sinds 2016 als speciale milieuzone. Het ecovignet Frankrijk kan je eenvoudig online bestellen en is geldig in milieuzones in het hele land. Rij je zonder zo’n sticker een milieuzone in, dan riskeer je dat je stedentripje Parijs met een flinke boete eindigt.

wandelingen in Parijs

Wandelen in een Oase: La Grande Mosquée

In het 5e arrondissement, midden in het centrum, vind je een oase van rust. ‘La Grande Mosquée’ is zonder meer een bijzonder plekje in Parijs. Deze prachtige moskee was ooit de op twee na grootste moskee van Europa, en vandaag de dag is deze nog steeds in gebruik. Voor een kleine bijdrage van 3 euro kun je de moskee bezoeken, mits je hier op gekleed bent. Met name op een warme dag kan je met gemak meerdere uren doorbrengen rondom de moskee. Wandel door de binnentuinen die bedekt zijn met prachtige mozaïek, kijk en luister naar de bijzondere vogels die zich gesetteld hebben in de moskeetuin en drink een verse muntthee onder genot van midden-oosterse zoetigheden zoals Baklava, Börek of Halva.

➸ TIP: Wil je je even echt een Parijzenaar voelen? Bezoek dan ‘Rosa Bonheur’, een in het park gelegen bar die enkele jaren geleden een leegstaand paviljoen in het park overnam, in de hoop hier nieuw leven in te blazen. Iets wat op z’n zachtst gezegd goed gelukt is. Rosa Bonheur is in enkele jaren uitgegroeid tot één van de bekendste bars in Parijs. Je vindt het ten zuidoosten van park, nabij metrostation Botzaris (lijn 7bis)

wandelingen in Parijs

Uniek zicht op de Eiffeltoren in de wijk Gros-Caillou

De Eiffeltoren is zonder meer hét boegbeeld van zowel Parijs als heel Frankrijk. En eerlijk is eerlijk, hoe vaak je ook in Parijs komt, het blijft indrukwekkend. Elke reiziger die al eens in Parijs is geweest weet dat het stukje groen dat vóór de Eiffeltoren ligt (ja daar waar we al onze cliché foto’s maken) vaak een tentoonstelling is van selfie-sticks, Nikon camera’s en dronken uitwisselingsstudenten, om maar te zwijgen over de mensenmassa ónder de Eiffeltoren.

Wil je het dit keer anders aanpakken? Stap dan uit bij metrostation ‘La-Tour-Maubourg’, waar je begint aan een van de leukste wandelingen in Parijs, namelijk die door ‘Gros-Caillou’, de wijk die direct naast de Eiffeltoren ligt. In tegenstelling tot kapot getrapt gazon en gillende toeristen vind je hier het cliché beeld van het authentieke Parijs. Bewonder tijdens je wandeling het leven van de Parijzenaars, eet een croissant op een van de pleintjes en bewonder in de vele doorkijkjes het uitzicht op de Eiffeltoren. Wat mij betreft is deze wijk één van de mooiste van Parijs!

wandelingen in Parijs

Beeld: Simon Ruisch, Guilhem VellutDaniel Vorndran
Geschreven door - Geen onderscheid hoeven maken tussen werk en passie, dat is misschien wel hét grootste doel van Simon. Schrijver en fotograaf met een fascinatie voor de wereld en haar inwoners. Wordt immens gelukkig van fietsen door grote steden, dieren in het wild én cultuurverschillen.

One thought on “5 wandelingen in Parijs die je meenemen buiten de gebaande paden”

Wat vind jij? Laat van je horen!