Leeuwarden culturele hoofdstad

5 x alternatieve stedentrips voor een weekendje weg in Nederland

Waarom een weekendje naar Londen of Berlijn als je ook in Nederland nog zoveel leuke steden te ontdekken hebt? We hebben in de afgelopen jaren heel wat city guides samengesteld voor steden door het hele land. En de allerleukste steden bleken die waar we nooit over na hadden gedacht naartoe te gaan voor een weekendje weg in Nederland. Een keer geen Amsterdam, Den Haag of Utrecht, maar steden die bij veel van ons buiten de radar vallen en toch onwijs veel leuks te bieden hebben. We noemen onze top 5!

Amersfoort

Een plaatje om te zien is het, het middeleeuwse stadscentrum van Amersfoort. Compleet met stadspoorten, muurhuizen en straten vol kinderkopjes. Als winkelstad is Amersfoort een verrassend goede keuze maar je kunt je hier ook heel goed vermaken met wat culturelers. Maak een rondvaart door de grachten, beklim de Onze Lieve Vrouwetoren of bezoek de wisselende exposities in Kunsthal KAde. Persoonlijk favoriet is het voormalig fabrieksterrein van Prodent, gelegen aan de Eem. De industriële panden zijn hier de afgelopen jaren omgetoverd tot een creatieve mix van ateliers, hippe koffietentjes en concept stores. Een stad waar je je met gemak twee volle dagen kunt vermaken!

studeren in Amersfoort

Reizen met de trein
Nog een groot voordeel van lekker in Nederland blijven voor je stedentrip: je pakt gewoon lekker de trein! TIP: Check voordat je op pad gaat even de website van goedkooptreinkaartje.com. Hier vind je alle goedkope treinkaartjes in één overzicht en dat bespaart je al gauw een paar tientjes als je met zijn tweeën een weekend op pad gaat. Kan je dan weer besteden aan een lekkere lunch op je bestemming…

Den Bosch

Door naar Brabant, waar het lastig kiezen was tussen designstad Eindhoven, het knusse Breda en hoofdstad Den Bosch. Het werd de laatste, want hoewel klein van stuk, heeft deze stad alles in huis voor een geslaagd weekendje weg in Nederland. Bovendien werd deze stad al heel wat keren uitgeroepen tot de meest gastvrije stad van Nederland en dat is tijdens een bezoekje te merken in de vele gezellige restaurants. En hadden we al gezegd dat je voor een avondje stappen ook helemaal op de goede plek zit in deze stad? Als het gaat om sightseeing kan je niet om de Sint-Jan heen; deze grote trots van Den Bosch moet je tijdens een bezoekje aan de stad zeker ‘even’ beklimmen!

stedentrip Den Bosch

Maastricht

Misschien wel de beste bestemming voor een weekendje weg in Nederland, want eigenlijk voel je je hier gewoon in het buitenland. Het echte vakantiegevoel krijg je hier dan ook vanzelf wel. Deze mooie stad is een ideale plek om te genieten van het bourgondische zuiden op de vele terrassen, maar beperk je niet toch hartje centrum. Zo waren wij enorm verrast door het Sphinxkwartier. Dit industriegebied zit nu bomvol toffe bezienswaardigheden zoals de expositie in de Sphinxpassage en de Lumière Cinema in een oude elektriciteitscentrale. Instagrammers opgelet, want deze wijk is serieus fotogeniek!

Leiden

Wie deze kant van Nederland op gaat, kiest al snel voor Den Haag. Maar de stad die toch een beetje in de schaduw daarvan staat is eigenlijk juist een aanrader. Leiden is een echte studentenstad waar het 7 dagen per week gezellig is en de evenementenkalender altijd vol staat. Een stadswandeling brengt je langs de vele grachtenpandjes en pleinen en vergeet daarbij niet goed naar links en rechts te kijken. Leiden staat namelijk bekend om de Leidse Hofjes, wel 35 in totaal! De huizen in deze mooie binnentuinen worden tegenwoordig veelal bewoond door studenten. TIP: download voor je bezoek even de Leidse Loper. Deze app toont je een volledige stadswandeling waardoor je niets van de bezienswaardigheden mist!

weekendje weg in Nederland

Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa en dat heeft de stad in het hoge noorden goed gedaan. De stad voelt eigenlijk aan als een groot dorp maar er is wel degelijke genoeg te zien. Tip: doe een street art tour, waarbij je op een hele leuke manier delen van de stad ontdekt waar je anders zo aan voorbij zou lopen. Ook de Oldehove moet je zeker even beklimmen; de stadstoren staat schever dan die in Pisa! Persoonlijk favoriet is de Blokhuistoren; de voormalig gevangenis biedt tegenwoordig ruimte aan allerlei ondernemers, van kapperszaakjes tot vintage boetiekjes en galerieën. Een citytrip Leeuwarden verrast oprecht!

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “5 x alternatieve stedentrips voor een weekendje weg in Nederland”

  1. Wat een leuke tips! Een weekendje weg in eigen land is zo’n leuk alternatief op een lange trip. Ga ook zeker een keer naar Amersfoort. Zelf deel ik ook veel reistips op https://girlswhomagazine.nl/, maar vind het altijd leuk om inspiratie op de toen op andere toffe reisblogs zoals deze!

    Liefs,

    Kiki

  2. Hele gave tips! Zeker Maastricht en Leeuwarden raad ik ook aan. Vanuit Leeuwarden zou je ook Sneek nog even kunnen bezoeken.

    Kies zelf ook regelmatig voor een stedentrip in Nederland. Handig hiervoor zijn de treinkaartjes van https://goedkoop-treinkaartje.nl/ Kan je al voor 10 euro naar elke stad in Nederland.

Wat vind jij? Laat van je horen!