meest gelezen artikelen

Vijf van de meest bijzondere stranden ter wereld

Oké, het zijn geen stereotype bounty exemplaren. Een frisse duik of strandwandeling ben je ze stuk voor stuk verschuldigd.

Mauritius, Whitsunday Island, Bali: de plaatjes van hagelwitte stranden en wuivende palmen kennen we allemaal. Maar dat je echt niet altijd ver hoeft te reizen om te genieten van mooie en bijzondere stranden, dat bewijst dit rijtje wel.

1. Lewis en Harris, Schotland

Een vreemde eend tussen de tropische stranden, maar toch echt een vermelding waard. Lewis en Harris staan bovenaan het rijtje van de ‘2014 Tripadvisor’s top 10 Islands’. Schotland staat dan misschien niet bekend om het tropische klimaat, mooie en daardoor bijzondere stranden zijn er wel. Lewis en Harris maken deel uit van de Hebriden en geloof het of niet, de stranden zijn behoorlijk wit en de zee verrassend blauw. Is het geen weer om te zonnebaden, haal dan je kano of surfboard tevoorschijn want de stranden zijn ideaal voor watersporten.

bijzondere stranden

2. Falsterbo, Zweden

Nog eentje in de categorie onverwacht: de akelig witte stranden van falsterbo in het zuidelijke puntje van Zweden. Reis je low-budget dan kan je er bedrogen uitkomen hier, want het staat vooral bekend als chic vakantieoord, compleet met luxe resorts en golfbanen.

3. Vik, IJsland

Trek je kaplaarzen maar aan, want als je niet al de rillingen kreeg bij het idee van strand op IJsland, dan nu wel. Vik is gelegen op het natste gedeelte van het eiland. Hier geen hagelwitte zandstranden maar een zwarte vulkanische variant. Waarom je er dan toch naartoe moet? Het aanzicht van de reusachtige kliffen die het strand omringen en de ruige zee die er tegen aan bokst is onvergetelijk, ook als het plenst. Of misschien is het juist dan wel een van de meest bijzondere stranden die je ooit zult zien.

bijzondere stranden

4. Dune du Pyla, Frankrijk

En dan nu echt eentje dichtbij huis. Dune du Pyla is een gigantische zandduin aan de Atlantische kust, in de regio Aquitaine. Het strand hier is dan ook ingesloten door een enorme zandmuur van 110 meter hoogte. Beklim de 154 treden over de duin heen of doe het origineler: huur een sandboard en roetsj zo het strand op!

Bijzondere stranden

5. Iztuzu, Turkije

Het is het mooiste en absoluut een van de meest bijzondere stranden van de Egeïsche zee en niet eens bommetje vol. Iztuzu is het 4,5 kilometer lange zandstrand bij Dalyan in de provincie Muğla. Dat je hier niet struikelt over de strandtenten is te danken aan de Caretta Caretta. Oftewel, een beschermde schildpadsoort. Om die reden is het strand sinds 1988 een beschermde status en wordt het toerisme onder controle gehouden. Behalve genieten van zon, zee en strand kan je op Iztuzu dus ook schildpadden spotten. Zo niet in het wild, dan wel in het schildpaddencentrum van de Kaptan June Sea Turtle Conservation Foundation.

Meer bijzondere stranden zien? Droom even weg bij ons rijtje met de allermooiste stranden ter wereld!

Foto’s: Kristi Herbert, Kamil Porembiński (incl. header), Lena Gockner,

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!