kustplaatsen in Nederland

5 x De mooiste kustplaatsen van Nederland

In Nederland zijn we gezegend met ruim 500 kilometer aan kustlijn. En dat betekent niet alleen veel stranden om uit te kiezen, maar ook veel mooie kustplaatsen. Plaatsen waar je niet alleen goed terecht kunt voor een dagje strand, maar ook verrast wordt door een mooi centrum, met gezellige winkelstraten, goede restaurants of leuke bezienswaardigheden. In deze kustplaatsen in Nederland maak je van je strandbezoek dan ook graag een weekendje weg!

Vlissingen, Zeeland

Bovenaan het lijstje prijkt het Zeeuwse Vlissingen. Met recht een stad aan zee, want Vlissingen is naast een kustplaats ook gewoon een hele leuke stad waar van alles te beleven is. Leuk feitje: Vlissingen heeft de langste boulevard van Nederland. Bovendien vind je hier niet zoals in veel badplaatsen vooral lelijke hotels en appartementencomplexen, maar juist vrolijk gekleurde pandjes en karakteristieke straten. Tijdens een bezoek aan Vlissingen is ook MuZeem een aanrader, waar je door middel van de nieuwste technologie van alles te weten komt over het maritieme verleden van Zeeland. Een andere tip is het pondje naar het eveneens leuke havenplaatsje Breskens, aan de overkant van de Westerschelde.

kustplaatsen in Nederland

Egmond aan Zee, Noord-Holland

Van Zeeland naar Noord-Holland, want Egmond aan Zee is ook zeker een van de mooiste kustplaatsen in Nederland. Egmond aan Zee is niet alleen enorm populair vanwege het mooie strand; het heeft ook een sfeervol centrum. Vanaf het strand wandel je via de duinen langs de vissershuisjes, door straten met gezellige bistro’s en boetiekjes en natuurlijk de markante vuurtoren Speijck. Kies voor een mooi hotel aan zee en maak er een weekendje van, want liefhebbers kunnen zich in Egmond aan zee ook makkelijk een dag vermaken met de vele musea en bezienswaardigheden. Zo is er het (gratis toegankelijke!) Scheepvaartmuseum en kan je in de maanden juli en augustus een kijkje nemen in het KNRM-boothuis en de vuurtoren.

kustplaatsen in Nederland

Ouddorp, Zuid-Holland

Op het eiland Goeree-Overflakkee, in het uiterste zuiden van Zuid-Holland, ligt het mooie kustplaatsje Ouddorp. Ouddorp is een ideale uitvalsbasis om de vele mooie stranden en dorpen in zowel Zuid-Holland als Zeeland te verkennen, inclusief het bijzondere Neeltje Jans Deltapark. Maar Ouddorp zelf is ook zeker de moeite waard. Het is weliswaar klein, maar het centrum zit vol met verrassende winkeltjes en eetgelegenheden. Extra leuk aan Ouddorp is dat het nog iets kneuterigs heeft; zo bezoek je er een geitenboerderij en kan je je eigen boeket samenstellen in de pluktuin. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart overigens ook ophalen: Ouddorp is prachtig gelegen tussen de natuurgebieden van Goeree-Overvlakkee.

Zierikzee, Zeeland

Naast Vlissingen is ook Zierikzee een van de Zeeuwse kustplaatsen die je echt een keer bezocht moet hebben. Deze van oudsher welvarende handelsstad is vandaag de dag een soort oud-Hollands openluchtmuseum. Dat begint al bij de charmante haven en leidt via de stadsmuren en karakteristieke straatjes tot aan het statige stadhuis. Beklim tijdens een bezoek aan Zierikzee zeker de Sint-Lievensmonstertoren voor een uitzicht over het  dorp en de omgeving.

kustplaatsen in Nederland

Wijk aan Zee, Noord-Holland

Het wordt ook wel het best bewaarde geheim van de Noordzeekust genoemd. Of dat waar is, is de vraag want onontdekt is Wijk aan Zee niet. Verrassend is het wél, want behalve mooe stranden (het breedste strand van Nederland zelfs) is ook het dorp zelf erg leuk om te bezoeken. Het typische vissersdorp is uitgegroeid tot een levendig maar gemoedelijk centrum waar ook veel surfers zich thuis voelen. Wijk aan Zee staat namelijk bekend als een van de beste surfplekken van Nederland. Het dorp is bovendien prachtig gelegen naast het beschermde duingebied van Noord-Holland waar je volop kunt wandelen en fietsen.

Mis je nog iets op dit lijstje? De Waddeneilanden natuurlijk! Ook daar vind je niet alleen waanzinnig mooie stranden, maar ook knusse dorpen en meer dan genoeg bezienswaardigheden om een paar dagen op pad te gaan. Bekijk al onze tips voor de Wadden.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!