doen in Gibraltar

5 x doen in Gibraltar: een zuidelijk stukje Engeland

Knalrode telefooncellen, locals met een onbetwist Brits accent en serveersters die in pubs af en aan lopen met pints en fish & chips. Je zou bijna denken dat je gewoon in een willekeurige Engelse stad bent. Maar dat ben je niet. Gibraltar, grenzend aan het Spaanse Andalusië is een must tijdens een vakantie in deze regio. In dit Brits overzees gebied waan je je niet alleen even in Engeland, maar winkel je ook tax free, kan je waanzinnig hiken en zelfs apen spotten. Genoeg te doen in Gibraltar!

Hoewel dit minilandje veel invloeden heeft vanuit zowel Spanje als Noord-Afrika, is het hier onmiskenbaar Brits

Gibraltar, hoe zit het precies?

Een vreemde gewaarwording is het zeker. Vanuit het Spaanse grensstadje La Linea de Concepcion loop je zo de grens tegemoet. Heel officieel allemaal, want hoewel Gibraltar piepklein is, is het echt Brits grondgebied en dus moet je gewoon je paspoort laten zien. In begin 16e eeuw werd dit stukje land veroverd van de Spanjaarden door een Engels-Nederlandse troepenmacht. Een paar jaar later werd officieel vastgelegd dat Gibraltar voor altijd onderdeel zou blijven van het Verenigd Koninkrijk. Iets wat sindsdien vele malen aan discussie en referenda onderhevig is geweest, maar Gibraltar is en blijft vooralsnog Brits overzees gebied. En hoewel dit minilandje veel invloeden heeft vanuit zowel Spanje als Noord-Afrika, is het hier onmiskenbaar Brits. En dat zorgt ervoor dat het een heel bijzonder uitstapje is op je vakantie in Spanje.

doen in Gibraltar

1. Wandel over het vliegveld van Gibraltar

Het vliegveld van Gibraltar staat in heel wat rijtjes met meest bizarre vliegvelden ter wereld. En direct nadat je door de douane komt zie je ook waarom. Om richting het centrum te lopen ga je namelijk de landingsbaan over, iets wat hier gek genoeg de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn. Zowel auto’s als voetgangers doorkruisen hier de start- en landingsbaan. Nu is het niet het meest drukke vliegveld gelukkig, maar wanneer er net een vliegtuig landt of opstijgt, wordt het verkeer tijdelijk stilgelegd. Vliegtuig spotters zouden jaloers op je zijn! Overigens is de start- en landingsbaan slechts 1800 meter lang en bevindt een deel ervan zich boven zee. Liever op Malaga Airport vliegen maar?

doen in Gibraltar

2. Tax free shoppen

Winkelen in Gibraltar is sowieso een feestje als je houdt van Britse winkelketens. De Main Street wordt namelijk gekenmerkt door namen als Marks & Spencer, Evans and Dorothy Perkins. Maar extra fijn is dat je op veel producten geen belasting hoeft te betalen! Onder andere sigaretten, alcohol, sieraden en parfum is hierdoor een stuk goedkoper. Het wemelt er dan ook van winkels die dit verkopen, waardoor het in feite is alsof je op een groot openlucht vliegveld aan het shoppen bent.

3. Lunchen in de pub

Genoeg gewinkeld? Tijd voor een lunch! En iets wat je natuurlijk zeker moet doen in Gibraltar is neerstrijken in een lokale pub. Daaraan heb je ook in de main street geen gebrek. Kies er bij voorkeur eentje uit met zonovergoten terras (want zeg nou zelf, hoe vaak krijg je die kans in Engeland?) en bestel een lekkere fish & chips, meat pie of bangers & mash. Uiteraard met een pint of twee, drie.

doen in Gibraltar

4. Ga hiken in het Upper Rock Nature Reserve

Wat ik echt iedereen kan aanraden om te doen in Gibraltar is De Rots beklimmen die met ruim 400 meter overal bovenuit torent. ‘The Rock’ is hier een begrip en dat kan ook niet anders want het neemt het overgrote deel van het gebied in beslag. Er gaat een kabelbaan naar de top, die door verreweg de meeste bezoekers ook gebruikt wordt. Begrijpelijk, want het is een flinke klim, maar die is het wel meer dan waard. De route er naartoe is namelijk zeker zo indrukwekkend als het uitzicht bovenop.

Ik begon mijn klim bij de Mediterranean Steps, door de locals kortweg ‘Med Steps’ genoemd. Je treft hier een klein kantoortje aan waar je voor 5 euro toegang krijgt tot het Nature Reserve met alle hiking trails. Wil je ook de bezienswaardigheden onderweg bezoeken zoals de grotten en bunkers, dan betaal je iets meer. Bereid je voor op een pittige hike vanaf hier, maar de spectaculaire uitzichten maken het echt goed. Eenmaal boven heb je onvergetelijke uitzichten over Gibraltar, Spanje én Marokko. Vanaf daar koos ik ervoor om door te lopen naar Douglas Path, waarvandaan je echt de allermooiste uitzichten hebt. Neem een paar uur de tijd om deze hike te doen in Gibraltar; de kabelbaan is natuurlijk een stuk sneller, maar ik vond het echt een van de mooiste hikes die ik ooit heb gedaan!

doen in Gibraltar

5. Apen spotten op The Rock

Nog een reden om het Upper Nature Reserve te beklimmen: de apen! Overal in het Reserve kan je ze tegenkomen, maar eenmaal op de top ben je er gegarandeerd mee omringd. Bovenop wonen namelijk een paar honderd berberapen: de enige wilde apenpopulatie in Europa. Schuw zijn ze overigens niet bepaald; je doet er verstandig aan om eten ver weggestopt te houden en ook je tas goed te bewaken.

doen in Gibraltar

Naar Gibraltar met auto en openbaar vervoer

Tenzij je op Gibraltar Airport vliegt (wat vanuit de UK goed te doen is, maar vanuit Nederland niet), reis je altijd via het Spaanse grensstadje La Linea de Concepción. Al het openbaar vervoer stopt hier, waarna je te voet de grens over kunt. Om gelijk wat te verduidelijken: er wordt in Gibraltar gewoon rechts gereden! Met je auto de grens over gaan is echter niet aan te raden. Het is er zo klein dat je makkelijk kunt lopen en anders gaan er genoeg bussen die je van A naar B kunnen brengen. Bovendien is parkeren behoorlijk prijzig en is de grensovergang met een voertuig vaak nogal tijdrovend. Kortom: parkeer je auto in La Linea de Concepcion, waar je veel parkeergarages hebt waar je voor een klein bedrag de hele dag kan parkeren. Vervolgens ga je eenvoudig te voet de grens over! Eenmaal in Gibraltar kan je een bus pakken richting het centrum of naar het beginpunt van het Nature Reserve. Heb je net als ik een hele dag de tijd dan kan je ook prima alles lopend doen.

Wil je om wat voor reden dan ook toch met je auto de grens over, check dan goed de huurvoorwaarden van je auto. Vaak zitten er namelijk regeltjes aan een grensoverschrijding verbonden of is het zelfs helemaal niet mogelijk. Ik huurde mijn auto bij Sunny Cars, die een verhuurpunt hebben in het nabij gelegen Algeciras en ook in Malaga, waarvandaan het nog zo’n anderhalf uur rijden is naar Gibraltar. Via Sunny Cars is het voor een extra bedrag van 5 euro per dag mogelijk om de grens over te gaan naar Gibraltar, wat je direct bij het boeken aan dient te geven.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!