doen op Texel

Outdoor in eigen land: 5 x doen op Texel voor natuurliefhebbers

Hoeveel landen ik inmiddels heb gezien heb ik niet bijgehouden. En toch, hoe is het mogelijk, was ik nog nooit op één van de Nederlandse eilanden geweest. Ik parkeer gratis bij Den Helder en neem de boot. Een boot vol met mountainbikers, wandelaars en een paar eilanders. Alhoewel de gemiddelde leeftijd van de toerist nog altijd boven de 40 ligt, zijn het al lang niet meer alleen de rustzoekers die naar het eiland komen. Het zijn namelijk juist de jonge natuurliefhebbers en outdoorfanaten die meer en meer ontdekken hoeveel je kunt doen op Texel. Mijn 5 favoriete activiteiten!

1. Rondstruinen in ‘De Slufter’

Mijn eerste stop is in het mooie natuurgebied ‘de Slufter’. De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Tijdens de wandeling waan ik me in het buitenland. Een uniek stukje natuur zoals dat nergens anders in Nederland bewonderd kan worden.

Ik bestel een verse gemberthee bij Kaap Noord. Een hippe Ibiza-achtige tent. Het eten is er heerlijk, je kunt relaxen voor de open haard en buiten liggen loungekussens voor de liefhebbers. Vanaf hier kijk je uit op de vuurtoren en de meest gefotografeerde stijger van Nederland.

doen op Texel

2. Meierblis; een soort van Paasvuur, maar dan anders

Een meierblis is een vreugdevuur dat op 30 april wordt aangestoken. Blis is het Texelse woord voor vuur. Als ik over het eiland rij, zie ik op meerdere plekken al grote stapels hout en snoeiafval liggen. Sommige eilanders nemen hun aardappelen en marshmallows mee. Het snoeiafval wordt dagen ervoor door kinderen verzameld. Meierblis is een evenement waar iedereen zich kan vermaken en als je je weekendje weg rond Pasen plant, is dit een van de meest bijzondere dingen om te doen op Texel!

Bij een weekendje onthaasten hoort natuurlijk ook een bijzondere overnachting. Daarvan heb je er op Texel gelukkig genoeg! Je vindt op het eiland ruime keuze uit knusse B&B’s en boetiekhotelletjes maar minstens zo leuk is om te kiezen voor een echt unieke ervaring, zoals slapen op een typische Texelse schapenboerderij!

3. “Even geen haast is pure luxe”

Deze bovenstaande quote staat op de huifkarren van Jan Plezier. Jan Plezier is al sinds 1928 een begrip voor huifkartochten op Texel. Een natuurtocht duurt ongeveer 2,5 uur. Ben jij meer een adrenalinejunk, dan kun je beter gaan paardrijden op een van de Belgische trekpaarden. Je galoppeert over het strand en draaft door de laatste golven aan de kust. Ben je een beginnend paardrijder? Klim dan nog liever op een huifkar, want enige ervaring is hierbij wel een must.

Wist je dat?
➸ Texel wordt bewoond door zo’n 13.000 bewoners en ruim 9.000 schapen.
➸ Fietsers hun hart hier kunnen ophalen: er ligt ruim 140 kilometer aan fietspaden!
➸ De vuurtoren er staat sinds 1863. De Texelse vuurtoren is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt.

➸ Het grootste dorp Den Burg is. Dat is ook de hoofdstad van Texel.
➸ Texel het droogste gebied van Nederland is?
➸ Texel een eiland werd door de Allerheiligenvloed van 1170.

doen op Texel

4. Zonder file naar het strand

Tijdens de beperkte tropische zomerdagen in Nederland rijden we massaal naar de kust. Na een lange file, een plakkende rug en een bezweet voorhoofd mag je dan eindelijk je handdoekje uitslaan tussen alle andere zonaanbidders. Aan stranden op Texel geen gebrek en voor veel eilandbezoekers is een fietstocht naar het strand een van de populairste dingen om te doen op Texel. Wil je toch liever met de auto dan kun je vlakbij het strand gratis parkeren. Ben je in het najaar of de winter op het strand te vinden? Steeds meer strandpaviljoens zijn het hele jaar geopend, dus zoek een plekje bij de openbaar en warm op met een grote mok chocolademelk!

Droomhuisje op Texel?
Wil je niet gewoon een weekendje weg boeken maar droom jij stiekem van een eigen vakantiehuisje op Texel? Op het eiland zijn talloze campings waar je chalets en stacaravans kunt huren of kopen, maar als Texel liefhebber heb jij natuurlijk zelf in gedachten wat je wil en vooral ook waar. Gelukkig zijn ook daar genoeg mogelijkheden voor. Zo kun je via de website van Stekelbos checken waar er vrije kavels zijn voor een eigen chalet op Texel (of andere mooie plekken in Nederland natuurlijk!). Vervolgens kun je zelf een huisje uitzoeken of op maat laten maken. Op die manier wordt je vakantiehuisje gemaakt en geplaatst op de bestemming van jouw keuze. Voortaan is het dan simpelweg de veerboot pakken en je bent bij je tweede thuis!

doen op Texel

5. Kitesurfen op Texel

Waarom heeft Texel zo’n grote aantrekkingskracht onder strandzeilers, vliegeraars en kitesurfers? Simpel: het waait er namelijk altijd. Op het strand zijn aparte zones opgesteld om de veiligheid van andere strandbezoekers te garanderen. Bij Kitesurf Texel, naast paal 17, kun je terecht voor surf- en kitelessen. Zeker vergeleken met het vasteland zal de ruimte op Texel een verademing zijn!

doen op Texel

Geschreven door - Marleen is een fotograferende avonturier. Ze reed de Amsterdam - Dakar rally, verbleef twee maanden in de sloppenwijken van India en zeilde een oceaan over. Vanaf september 2017 gaat ze op wereldreis en logeert een jaar lang bij mensen thuis die ze onderweg tegenkomt. Meer op: marleenhoftijzer.com.

One thought on “Outdoor in eigen land: 5 x doen op Texel voor natuurliefhebbers”

Wat vind jij? Laat van je horen!