zien in Istanbul

Deze 5 plekken moet je zien in Istanbul volgens de locals

Modern en historisch, westers en oosters en chique en vervallen: Istanbul is een stad van tegenstrijdigheden en dat blijft fascineren. De hoofdstad van Turkije is dan ook nog altijd een topkeuze voor een citytrip. Maar het Topkapi paleis en Hagia Sophia, zijn -hoe mooi ook- inmiddels wel bekend. Wat is er te zien in Istanbul naast al die must sees? We vroegen het aan een aantal locals en kwamen terug met een lijstje vol bijzondere tips!

De Şakirin moskee

Er zijn meer dan genoeg bijzondere moskeeën te zien in Istanbul, allemaal even mooi en indrukwekkend. Verreweg de meeste zijn prachtige oude bouwwerken die behoren tot de must sees in Istanbul, maar de Sakirin Moskee bewijst dat ook moderne bouw een bezienswaardigheid kan zijn. Waar het hier bovendien aan ontbreekt zijn de lange rijen toeristen die staan te dringen om naar binnen te mogen. De Sakirin Moskee werd geopend in 2009 en is een van de meest moderne moskeeën in de Islamtische wereld. Je bent als toerist welkom om het gebouw te bekijken, dat met het vele glaswerk en de sprookjesachtige kleuren en patronen echt een blikvanger is!

De universiteit van Istanbul

Een universiteitsgebouw klinkt misschien niet interessant, maar in Istanbul is dat absoluut wel het geval. En wanneer je er voor staat snap je waarom, want het had zomaar een paleis kunnen zijn. De universiteit van Istanbul is een van de oudste van Europa en de architectuur is echt een pareltje. De main gate is gelegen aan het Beyazit plein en is ronduit spectaculair. Als je geluk hebt mag je er door naar binnen. De universiteit is officieel namelijk alleen open voor docenten en studenten, maar soms kun je naar binnen, bijvoorbeeld tijdens open dagen van de faculteiten.

zien in Istanbul

Vergeet je visum voor Turkije niet
Je zal niet de eerste reiziger zijn die bij het plannen van een stedentrip Istanbul het visum over het hoofd ziet. Voor een reis naar Turkije heb je namelijk een visum nodig en sinds 2014 is het niet meer mogelijk om dit bij aankomst op het vliegveld te regelen. Gelukkig kan je heel eenvoudig het visum Turkije aanvragen via een visumbureau, je kunt dan ook gewoon betalen met iDeal en hebt het binnen vijf minuten geregeld. De kosten van het visum voor Turkije zijn €24,95 en het visum is 180 dagen lang geldig, waarvan je er 90 in Turkije mag verblijven. Na aanvraag heb je het visum binnen 48 uur binnen. Duurt dat te lang? Dan kan je ook een spoedaanvraag indienen, die in de meeste gevallen al binnen 15 minuten verwerkt is.

Lees ook: Op reis naar Turkije, wat je moet weten voor vertrek

Petit Paris in de wijk Cihangir

De verkeersborden, menukaarten en straatnamen herinneren je eraan dat je in Turkije bent, maar anders zou je je in deze wijk echt in Parijs wanen. De wijk Cihanhir is gelegen in Beyoglu. Hoewel toeristen Beyoglu inmiddels best weten te vinden, houdt de massa het hier vooral bij shoppen en uitgaan. Cihanhir blijft om deze reden een echte hidden gem en dat terwijl het zo’n eigen karakter heeft. De sfeervolle straatjes worden gesierd door kinderkopjes en oldtimers en zitten bombol met kleine barretjes, cafés en goede restaurants. Plan je bezoek daarom het liefst rond lunchtijd, of nog beter: in het weekend tijdens de brunch. Dan vind je hier vooral heel veel locals die genieten van een uitgebreide maaltijd!

zien in Istanbul

De Chora kerk

Het kan een uitdaging zijn om hier te komen, want zelf taxichauffeurs weten niet altijd de weg, maar deze plek is het zeker waard om te zien in Istanbul. De Chora kerk is gelegen in de (onbekende) wijk Edirnekapi. Wat deze plek zo bijzonder maakt is dat het ooit gebouwd werd als orthodoxe kerk, en ten tijde van het Ottomaanse rijk een moskee werd. Wat overbleef is een best wel bizar maar prachtig mooi gebouw, waar tegenwoordig een museum in gevestigd is. Liefhebbers van kunsthistorie zitten hier goed, want de fresco’s doen de Hagia Sophia verbleken!

Kunst zien in Istanbul Modern

Paleizen, moskeeën en bazaars is wat de meeste toeristen willen zien in Istanbul. Maar weinig mensen brengen tijdens een stedentrip Istanbul ook een bezoekje aan een museum. En dat terwijl Istanbul er daar ook echt genoeg van heeft. Een echte aanrader is Istanbul Modern: hét museum voor moderne kunst in heel Turkije. Je kunt je hier makkelijk een paar uurtjes vermaken met de verschillende exposities en bovendien is het museum gelegen in de wijk Beyoglu: sowieso een plek die je moet zien in Istanbul!

zien in Istanbul

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!