vakantie in het Midden-Oosten

5x veilig en mooi op vakantie in het Midden-Oosten

Kijk verder dan clichés en krantenkoppen en ga op avontuur in het betoverende Midden-Oosten

Slechts na een paar uur vliegen stap je een wereld binnen vol geuren en kleuren die al je zintuigen doet prikkelen. Een bewogen wereld, maar vooral ook sprookjesachtig, mysterieus en een complete mix van culturen, religies en lifestyles. Heb jij al eens een reis overwogen naar Iran, Jordanië, Oman, Egypte of de Verenigde Arabische Emiraten? Kijk eens verder dan de clichés en negatieve krantenkoppen en ga met me mee langs deze 5 fantastische én veilige plekken voor een onvergetelijke vakantie in het Midden-Oosten!

Bestemming Midden-Oosten

Het kan je bijna niet ontgaan; het Midden-Oosten is vandaag de dag non-stop in het nieuws. Toch is deze regio veel meer dan zand, stof, strijd om olie, religieuze fanatiekelingen en oorlog. Hier ontstonden de vroegste beschavingen, werden drie wereldreligies gesticht en leerde de mensheid lezen en schrijven. Als doorgeefluik tussen twee continenten liepen hier bloeiende handelsroutes en vonden machtige wereldrijken hun oorsprong.

Het huidige Midden-Oosten is dan ook een wondere wereld van eeuwenoude steden en opgravingen. Kilometerslange souks vol specerijen, tapijten en hand gesmede artikelen en theehuizen kleuren de steden. Fraaie moskeeën verrassen je vijf keer per dag met de galmende gebedsoproepen.
Buiten de steden vind je fantastische natuur, waar uitgestrekte woestijnen afwisselen met woeste bergketens en kloven. Het terrein van de bedoeïenen en kamelen. En dit alles wordt hier en daar nog eens flink aangevuld met overdadige malls, luxe resorts, glimmende wolkenkrabbers, infinity pools en de meest exclusieve supercars en SUV’s.

➸ Lees ook: reistips van een Midden-Oosten reisexpert

vakantie in het Midden-Oosten

Veiligheid tijdens een vakantie in het Midden-Oosten

Ergens een beetje relaxed en veilig kunnen rondreizen is mijn vereiste nummer één. Dat een vakantie in het Midden-Oosten me blijft trekken, zegt dan ook wel wat. Deze roerige regio is regelmatig het toneel van religieuze en politieke spanningen, maar de conflicten beperken zich tot bepaalde gebieden. Daarbuiten kun je heel goed en veilig reizen en ook de gastvrijheid in het Midden-Oosten is echt ongekend. De locals ontvangen je vaak met open armen!

1. In de voetsporen van de bedoeïenen in Jordanië

Jordanië is een perfecte bestemming voor een betoverende rondreis. Het is een veilige haven in een toch wel wat onrustig gebied en is tevens een relatief liberaal, modern en vooruitstrevend land. Zo kun je in alle rust eeuwenoude archeologische schatten als Jerash en natuurlijk Petra bekijken. Verscholen in de woestijn ligt deze eeuwenoude uit de rotsen gehakte stad. Met recht een van de wereldwonderen! Het moment dat de golvende rotswanden van de toegangsweg El Siq uiteengaan en daar de uit de rode rotsen gehakte gevel van de Schatkamer (Al Khazna, hét iconische plaatje van Petra) voor je opdoemt, is werkelijk magisch. Vanaf de Schatkamer wandel je het dal in met amfitheaters, imposante zuilengalerijen en koninklijke graven. Zo’n 800 traptreden brengen je naar het prachtige Ad Deir klooster, dat ook echt waanzinnig mooi gelegen is.

vakantie in het Midden-Oosten

Zuidelijker vind je Jordanië’s tweede trekpleister: een immense vallei met lege zandvlaktes en unieke rotsformaties die al sinds de prehistorie bewoond is. Wadi Rum! Treed in de voetsporen van bedoeïenen en verken de imposante zandduinen, kloven of rotspartijen. Wadi Rum was voor mij genieten van de ruige natuur, een fantastische zonsondergang, lekker eten, mierzoete thee en mooie verhalen bij het kampvuur.

Helemaal in het zuiden van Jordanië spreid je je handdoekje uit op het strand aan de azuurblauwe golf van Aqaba. Een badplaats waar het zonnetje altijd schijnt en waar het fantastisch snorkelen of duiken is tussen kleurrijke vissen en koraal. In het westen van Jordanië vind je de Dode Zee, die zo zout is dat je er rustig je tijdschriftje in leest (en de stereotype foto kunt maken). Amman is de bruisende hoofdstad, op heuvels gebouwd en bedeeld met vele historische bezienswaardigheden. Een stad die naast traditioneel ook hip, eigenzinnig en modern is!

2. Van de Rode Zee naar sfinxen en hiërogliefen in Egypte

Aan de andere kant van Sinaï woestijn ligt het land van de Farao’s en de piramides. Egypte heeft voor iedereen wat wils: de vakantieoorden aan de zonovergoten oostkust van Egypte zijn het populairst. Een tikkeltje gekunsteld en toeristisch, maar wie van zon, zee (boven én onder water) en strand houdt, zit hier goed. Heb je genoeg gechilled? Duik dan de unieke wereld van hiërogliefen, piramides, sfinxen en farao’s in. De Nijl is het kloppende hart van het land en tussen de bananenbomen en palmbomen langs de rivier vind je veel highlights. Zo zijn er natuurlijk de piramides van Gizeh bij Caïro en in het bloedje hete zuiden van Egypte vind je prachtige tempelcomplexen zoals de Vallei der Koningen met vele graftombes, de tempels van Karnak en de tempels van Abu Simbel.

Op de genoemde plekken is het over het algemeen veilig vertoeven is. Zelf het land verkennen in je gehuurde Ford Fiësta is niet zo ideaal, een betere optie is eropuit gaan met een chauffeur of een groep.

vakantie in het Midden-Oosten

3. Het gastvrije Iran

Iran komt misschien niet meteen bij je op als perfecte (en veilige) reisbestemming, maar dat is het absoluut. Het bijzondere Iraanse regime houdt het land aardig onder de duim en stelt vele regels en restricties, maar als toerist heb je wat meer vrijheid en ben je zelfs van harte welkom. Het voormalige Perzië herbergt eeuwenoude culturele schatten, woestijnsteden, moskeeën met blauw geglazuurde tegeltjes en fantastische natuur. Wij reisden in twee weken door Teheran, Kashan, Isfahan, Yazd en Shiraz. Stuk voor stuk fantastische steden met elk een heel eigen karakter.

Diverser dan Iran kan het bijna niet en daarom is dit ook zo’n gave reisbestemming. Plus het feit dat je weinig andere toeristen tegen zult komen en je al die pracht en praal met niemand hoeft te delen, behalve met de Iraniërs zelf. En dat is dan weer geen straf want de Iraniërs zijn een van de liefste en meest gastvrije volken ter wereld. Iedereen is nieuwsgierig naar je, komt gezellig met je kletsen en nodigt je uit voor een wandeling, theetje, diner of feest. Ik voelde me er erg veilig en op mijn gemak en mijn rondreis door Iran is echt een van mijn meest unieke reiservaringen.

♡ Meer over deze mooie bestemming? Lees Berber’s tips voor backpacken in Iran!

vakantie in het Midden-Oosten

4. Het stabiele sultanaat Oman

Dat buurlanden kunnen contrasteren blijkt hier maar weer. Naast het door burgeroorlog en terrorisme geteisterde Jemen, ligt het schitterende en stabiele sultanaat Oman. Een oase van rust en bekend vanwege de gastvrije en vredelievende Omani’s en hun neutraliteit in de regio. Ook in Oman beleef je absoluut een authentieke “Arabische” ervaring. Fonkelende moskeeën, gesluierde vrouwen, kamelenmarkten en mannen in witte gewaden als uit een 1001 nachten sprookje gestapt.

Wil je tijdens je vakantie in het Midden-Oosten graag een auto huren en op eigen houtje rondreizen, dan is Oman een hele goede keuze. De wegen zijn tip top in orde en de natuur is fantastisch. Je rijdt via duizelingwekkende weggetjes door woeste bergketens met toppen van boven de 3000 meter, langs verlaten witte stranden, eindeloze zandduinen op zoek naar een van de honderden wadi’s. Deze (half)drooggevallen rivierbeddingen zijn weelderige, groene oases met wuivende palmbomen waar je soms zelfs nog een duik in het verfrissende water kunt nemen. Onderweg spot je dromedarissen, hier en daar een verdwaalde geit en prachtige forten. Zeker de moeite waard om er minstens een te bezoeken!

♡ Mijn tip: bezoek in ieder geval Masqat, Nizwa, Jebel Akhdar en de Wahiba Sands.

vakantie in het Midden-Oosten

5. Hypermoderne metropolen in de Verenigde Arabische Emiraten

Ten noorden van Oman liggen de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Een echte backpack- of budget bestemming is dit niet want de Emiraten hangen aan elkaar van de luxe en weelde. In dit snikhete woestijnland vind je de meest luxueuze winkelcentra, kunstmatige eilanden, exclusieve hotels, het hoogste gebouw ter wereld, wordt de ene wolkenkrabber na de andere uit de grond gestampt en staan er voor het stoplichten gerust 5 Ferrari ‘s te wachten op groen licht. Niets is te gek en tsja, dat heeft een prijskaartje.

Maar achter deze façade van buitensporige luxe zie je een Arabisch land met veel moois en ook echt authentieke plekken. Bezoek in Dubai of een van de andere steden de traditionele souks, mooie moskeeën, eet in lokale restaurantjes en ontdek dat je de Emiraten óók met een iets kleiner budget kunt bezoeken. Bezoek ook eens Emiraten als Fuyairah, Ras al Khaimah en de stad Al Ain, die veel traditioneler zijn. Voor alle Emiraten geldt; als je de gebaande, luxueuze paden even verlaat word je verrast door de oorspronkelijke culturen, mooie natuurgebieden, schitterende woestijnen en oases. Ook een ideale stop-over tijdens een lange vlucht richting het oosten of een mooie combi met een rondreis door Oman!

vakantie in het Midden-Oosten

Tips voor een vakantie in het Midden-Oosten het Midden-Oosten

Uiteraard is dit lijstje niet compleet, tijdens een vakantie in het Midden-Oosten zijn er nog zoveel meer mooie plekken die de moeite waard zijn om te ontdekken! Voor nu nog een paar praktische tips:
➸ Het Midden-Oosten is een overwegend islamitische regio waardoor er andere normen, waarden, regels en wetten gelden. Daarbij hoort dat je je als vrouw gepast moet kleden en je je in ieder geval van knieën tot schouders moet bedekken. Plaatselijk kan de dresscode wat losser of strikter zijn, check dat even goed!
➸ Moslims vieren jaarlijks de ramadan; de vastenmaand die ieder jaar in een andere maand plaatsvindt. Het publieke leven valt tijdens de ramadan gedeeltelijk stil; lege toeristische trekpleisters, gesloten restaurants en bars en er gelden andere openingstijden. Het is tevens verboden om overdag in het openbaar te eten, drinken of te roken. Het kan zijn dat je hier qua reisperiode rekening mee wilt houden al is het zeker ook mogelijk om tijdens de ramadan door islamitische landen te reizen.
➸ Eigenlijk is mijn belangrijkste advies: win goede info in. Een vakantie in het Midden-Oosten vereist nou eenmaal enige research. Lees je in over de veiligheid, cultuur, dresscode, lokale gebruiken en regels. Eenmaal ter plaatse kun je alles ook veel meer in de context plaatsen en kun je op en top genieten van dit unieke stuk aarde.

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

One thought on “5x veilig en mooi op vakantie in het Midden-Oosten”

Wat vind jij? Laat van je horen!