doen in Cartagena

6 x Doen in Cartagena, de kleurrijkste stad van Colombia

Het is er inderdaad een tikkeltje toeristisch, maar OH wat is Cartagena mooi. Bomvol kleur, gezelligheid, heerlijk eten en Caribische vibes. De stad verdient zeker een paar dagen van je tijd tijdens een rondreis, want er is echt meer dan genoeg te doen in Cartagena. Bovendien doe je alles hier gewoon te voet— en als het even kan op een lekker langzaam tempo.

Struinen door het oude centrum

De wijken Old Town (Ciudad Vieja) en San Diego vormen samen het oude centrum van Cartagena. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: het wemelt hier van de mooie oude panden, stadsmuren en kathedralen. Wandel over de stadsmuren, bezoek Castillo San Felipe de Barajas en geniet van de levendigheid op de vele plaza’s. Met name de Old Town bruist de hele dag door van de toeristen die langs restaurants, cafés en souvenirshops struinen. Geef je eventjes over aan deze drukte, want het centum is alsnog echt aantrekkelijk met haar kleurrijke gebouwen en klinkerstraatjes.

Wat wij zeker aanraden om te doen in Cartegena als je deze drukte wilt vermijden, is een ochtendje vroeg uit de veren komen en het centrum langzaam wakker zien worden. De straten zijn dan nog verlaten en je ziet de locals in alle rust aan hun dag beginnen. Pak daarna een lekker ontbijtje mee in een van de cafeetjes en je dag begint gegarandeerd goed!

➸ Lees ook: Hoogtepunten in Colombia

doen in Cartagena

Bewonder street art in Getsemani

Een derde wijk die zeker de moeite waard is, is het aangrenzende Getsemani. Hier is Cartagena wat rauwer en minder toeristisch. De grootste bezienswaardigheid is de hoeveelheid prachtige graffiti kunstwerken die de gebouwen sieren. Sla willekeurig straatjes in en je wordt gegarandeerd verrast met de mooiste street art, maar sla sowieso Calle Sierpe niet over!

Ga mee op een Free Walking Tour

Ja, je kan prima op eigen gelegenheid de drie bovengenoemde wijken verkennen. Maar wij raden aan om zeker één walking tour met gids te doen in Cartagena. Je krijgt zo veel meer mee van de geschiedenis van de stad en je gids wijst je zeker weten op plekken waar je anders aan voorbij zou zijn gelopen. Ga na afloop zelf op pad zodat je de mooiste plekjes op je eigen tempo kunt bekijken. Er zijn op internet verschillende Free Walking Tours om uit te kiezen, waaronder de stadstour, street art tour en een food tour en ook bij je hotel of hostel kunnen ze je hier over vertellen. Hoewel de tours gratis zijn, dien je na afloop wel netjes te zorgen voor een gepaste donatie/fooi— en dat is het ook meer dan waard!

TIP: Wél naar Colombia maar zie je het niet zitten om je reis helemaal zelf uit te stippelen? Boek dan je (individuele) rondreis Colombia via een reisorganisatie.

doen in Cartagena

Bekijk de zonsondergang vanaf de stadsmuur

Het centrum van Cartagena is ommuurd met prachtige oude stadsmuren. En een fijne bonus is dat je vanaf deze muur een onovertroffen uitzicht hebt tijdens zonsondergang. Je kunt investeren in een fijne cocktail bij Café del Mar, maar het uitzicht is precies zo mooi (met een zelf meegenomen drankje) bovenop de stadsmuur.

Leef als een foodie

Vele reizigers die je voorgingen zijn het met elkaar eens: het eten in Colombia is niet om over naar huis te schrijven. Hoewel je er prima kunt eten, is het niet echt een highlight van de bestemming en eindig je vooral met veel rijst en gefrituurde gerechten op je bord. Geen wonder dat Cartagena verrast. Hier tref je namelijk Creoolse invloeden in de traditionele Colombiaanse keuken, en die mix is fijn. Heel fijn. Verwacht veel vis en seafood, zoals heerlijke ceviches; de specialiteit van Cartagena. In de stad vind je verder restaurants die gerechten uit elk denkbare wereldkeuken serveren, inclusief Spaanse tapas, sushibowls, (goede!) pizzeria’s en bakkerijtjes met heerlijk vers brood. Geniet er maar van tijdens je verblijf in deze stad!

doen in Cartagena

Wist je dat: KLM rechtstreekse vluchten naar Cartagena heeft? Je bent er dan in zo’n 14 uur.

Níet doen in Cartagena: naar het strand gaan

Juist, NIET naar het strand gaan dus. Playa Blanca, met een boottochtje verwijderd van Cartagena, is prachtig mooi maar helaas ook belachelijk druk. Wil je graag hutje mutje tussen de toeristen liggen dan is het een aanrader, maar wij zouden dit dus níet doen in Cartagena. Bewaar je stranddagjes voor een van de even zo mooie en vele malen rustigere stranden op andere momenten van je reis.

Meer doen in Cartagena?

De meeste reizigers trekken twee of drie dagen uit om de stad te verkennen. In dit tijdsbestek kan je inderdaad genoeg leuke dingen zien en doen in Cartagena, maar wij bleven er ruim een week hangen en vermaakten ons ook elke dag. Ook in de omgeving zijn namelijk genoeg mooie plekken te ontdekken. Check onze Colombia pagina voor meer tips tijdens je rondreis. Zelf een gouden tip voor Cartagena? Laat het hieronder achter in de comments!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!