doen in Ulaanbatar

6 x doen in Ulaanbaatar, de eigenaardige hoofdstad van Mongolië

Ondanks dat de toerisme-industrie in Mongolië nogal onderontwikkeld is, kan de hoofdstad Ulaanbaatar ‘s zomers aardig toeristisch aanvoelen. En omdat er vrij weinig informatie beschikbaar is kan het soms moeilijk zijn om echt authentieke ervaringen op te doen in deze eigenaardige stad. Attracties als het Nationaal Historisch Museum of het Bogd Khan winterpaleis zijn weliswaar interessant, maar misschien wil je je dag niet tussen andere toeristen doorbrengen? Geen zorgen, ik heb hier een aantal insider-tips voor als je iets wil doen in Ulaanbaatar buiten de gebaande paden!

Bezoek het National Park

Voor een typische weekendbesteding ga je, net als veel locals doen in Ulaanbaatar, naar het ‘National Park’. Ondanks de naam is dit geen officieel natuurgebied, maar een stadspark aan de rand van de stad waar veel stadsbewoners op zaterdag en zondag hun dag doorbrengen. Met onder andere voetbal-, tennis- en basketbalvelden, klimrekken, een renbaan en diverse cafeetjes en terrasjes zijn er genoeg activiteiten om je middag in Ulaanbaatar te besteden tussen de lokale bevolking. Het park is echter nog redelijk nieuw, waardoor de meeste bomen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze wat schaduw kunnen geven tegen de hete Mongoolse zomerzon. Vergeet daarom je zonnebrandcrème niet!

➸ Lees ook: Aan boord van de Transmongolië Express, van dag tot dag

doen in Ulaanbaatar
Sla het gigantische stadspark in Ulaanbaatar niet over

Zwem in een Sovjet-zwembad

Dankzij de Russische invloeden in de vorige eeuw heeft Ulaanbaatar een ruim aanbod aan imposante Sovjet-architectuur. Een mooi voorbeeld hiervan is het Central Swimming Pool, het stedelijk zwembad dat in 1986 gebouwd is. Van buiten gezien stelt het niet veel voor, maar zodra je binnenstapt in de entreehal zullen de marmeren trappen en muren ongetwijfeld een indruk achterlaten. Om een duik te mogen nemen in dit zwembad is een badmuts verplicht, dus neem er een mee of koop er een in het aanwezige winkeltje met zwemartikelen.

Ga wandelen in de heuvels

Eén van de grootste voordelen van Ulaanbaatar is dat zodra je de omringende ger(nomadische tent)-districten verlaat, je middenin de Mongoolse heuvels staat! Dit betekent dat het vrij eenvoudig is om voor één of meerdere dagen de heuvels rond Ulaanbaatar in te trekken. Neem een tent en slaapspullen mee en geniet van een nacht onder de (zeer heldere) sterrenhemel! Het nachtelijk uitzicht over Ulaanbaatar, wanneer alle lichten van de stad en ger-districten één voor één aan gaan, is echt aan te raden. Het klimaat in Mongolië is vrij droog, dus vergeet niet om genoeg water mee te nemen!

Terelj is op 60km afstand van de stad een populaire (dag)trip vanuit Ulaanbaatar

Kijk een film tussen de locals

Dankzij het nogal schaarse aanbod aan Westers entertainment, zijn de jongere inwoners van Ulaanbaatar handig geworden in het organiseren van hun eigen unieke evenementen. Zo is er iedere zaterdag ‘Dreamer’s Day’, een (Westerse) art-house filmavond in de iCinema-bioscoop middenin het centrum van Ulaanbaatar.

Zwem in de Tuul Gol

Een andere favoriete tijdsbesteding van de lokale bevolking is om tijdens de hete Mongoolse zomer een duik te nemen in de Tuul Gol, de rivier die door het zuidelijke deel van Ulaanbaatar loopt. Vanuit het stadscentrum loop je in zuidelijke richting tot je deze rivier tegenkomt. Zoek een plekje langs de schaduwrijke oevers en genieten maar!

doen in Ulaanbaatar
Zwemmen tussen de locals doe je in de Tuul Gol

Zeker doen in Ulaanbatar: ga op pad in de ger-districten

De ger-districten die Ulaanbaatar omringen zijn een attractie op zich. Ruim 60% van de stadsbewoners woont in deze wijken, die hun naam danken aan de vele gers die naast de meer permanente huizen worden opgezet. Mocht je dus een kijkje willen nemen in het échte Mongoolse leven, dan is een wandeling door deze buitenwijken zeker aan te raden. Zolang je je respectvol gedraagt en geen privé terrein ongevraagd betreedt kun je misschien wel uitgenodigd worden voor een verse kop Airag, oftewel gefermenteerde paardenmelk!

Duik het nachtleven in

Hoewel Ulaanbaatar wat somber over kan komen, is er meer dan genoeg te beleven zodra de zon ondergaat. Iets wat je dan ook zeker een keer moet doen in Ulaanbaatar tijdens de avonduren is het nachtleven verkennen. Duik een van de vele bars langs Seoul Street in, kijk hoe locals elkaar ‘s avonds op het Sukhbaatar-plein ontmoeten of ga karaoke zingen in één van de vele karaoke-bars. Met een beetje zoeken kom je redelijk wat speciale plekken tegen zoals bijvoorbeeld de Fat Cat Jazzclub, een intiem jazz podium in New Yorkse stijl waar veel lokaal én internationaal talent zich laat horen.

doen in Ulaanbaatar
Ulaanbaatar zien vanaf een hoog punt in de stad? Beklim het Zaishan Memorial!

Ontdek Ulaanbaatar zelf!

En dat waren mijn insider-tips voor niet-toeristische activiteiten in Ulaanbaatar! Natuurlijk zijn er veel meer activiteiten in Ulaanbaatar te beleven dan de dingen die ik in dit lijstje heb benoemd. Mijn advies? Doe wat voorbereidend onderzoek en trek er zelf op uit. Tenzij je een touroperator inschakelt om alles voor je te regelen is Mongolië een land waar je echt op jezelf bent aangewezen. Dit betekent ook dat er voor de ondernemende reiziger iedere dag een nieuw avontuur te beleven valt!

Geschreven door - In wildernis en bergen is Roel in zijn element. Momenteel is hij op een missie om digital nomad te worden en hoopt ooit fulltime te kunnen schrijven over de laatste wilde plekken op deze wereld. Heeft een stukje van zijn hart in Schotland laten liggen. Zijn outdoor avonturen kan je volgen op zijn website beatthetrail.com.

Wat vind jij? Laat van je horen!