tips voor Taipei

Op pad in de hoofdstad van Taiwan: 7 toffe tips voor Taipei!Taipei is misschien wel mijn favo stad in Azië. Een stad waar ik 24/7 mijn ogen uitkeek maar waar ik me tegelijkertijd helemaal thuis voelde. En dat kwam niet in de laatste plaats door de sfeer. Stijlvolle winkelcentra en moderne gebouwen staan naast boeddhistische tempels en kunstgalerieën. Top is ook dat de inwoners vriendelijk en behulpzaam zijn én een woordje Engels spreken. Met deze 7 tips voor Taipei haal jij het meeste uit je bezoek!


Taipei?

De hoofdstad van Taiwan ligt natuurlijk niet om de hoek, maar als je met China Airlines naar het verre oosten vliegt, dan zou het maar zo kunnen zijn dat je een tussenstop in Taipei maakt. Plak er dan een paar dagen aan vast want deze stad op de noordpunt van het eiland is absoluut een bezoek waard. En natuurlijk is het hét begin- en eindpunt bij een rondreis door Taiwan (wat ik je overigens ook absoluut kan aanraden).

Geniet van het straatbeeld

Mijn eerste tip is geen toeristische trekpleister, geen uitzichtpunt en ook geen food hotspot. Waar ik in Taipei eigenlijk het meest plezier aan beleefde was domweg zitten en kijken. Toen ’s ochtends om 6 uur de airportbus me de metropool binnenreed, was ik al onder de indruk van deze stad. De nette straten worden schoongeveegd, het perfect geregelde openbaar vervoer maakt z’n start en onder de overkill aan neonreclame openen zich langzaam rijen winkeltjes. De stad komt tot leven. Het verkeer komt op gang en dat blijkt vooral uit massa’s scooters te bestaan. En hoewel om de paar honderd meter stoplichten staan is het verkeer super overzichtelijk, relaxed en blijken de Taiwanezen prima bestuurders! Verkeersopstoppingen? Daar lijken ze hier nog nooit van te hebben gehoord!

naast de westerse allure staat deze stad bol van cultuur en authenticiteit

Later op de dag slaan Taiwanezen aan het shoppen in stijlvolle winkelcentra en internationale ketens. Jongeren en foodies bevolken de vele trendy restaurants en hippe juicebars. Maar naast de westerse allure staat de stad bol van cultuur en authenticiteit. Ook draken, foodmarkets, authentieke straatjes, eetstalletjes, rode lampionnetjes, boetiekjes, tempels en winkels met traditionele Taiwanese producten zie je terug in het straatbeeld.

tips voor Taipei

Praktische tips voor de Taipei: pak de fiets!

En mijn tweede aanrader staat eigenlijk ook op #2 in mijn ranking van handige tips voor Taipei. Ik kan je namelijk heel erg aanbevelen een fiets te huren en deze vette stad op het stalen ros te verkennen. Taipei is namelijk best groot en om binnen een paar dagen veel te zien, kan ik je aanraden om in ieder geval een of twee dagen een fiets te pakken. Zo kom je bovendien op hele mooie plekjes waar je anders niet snel komt. Denk aan leuke eettentjes met nieuwsgierig personeel, fijne parken en prachtige straatjes. En op de fiets kun je toch nog lekker rondzwerven, je tijd nemen en echt sfeer proeven.

Een fiets huur je in Taipei makkelijk met het fietssysteem YouBike. Overal in de stad vind je docks waar je een fiets uitplukt en terugzet. Let wel op, je hebt hiervoor óf een Taiwanese simkaart nodig of één credit card per fiets. Je betaalt een laag tarief en een borg, die twee weken later weer vrijgegeven wordt.

tips voor Taipei
Het beste uitzicht op Taipei én de Taipei 101 heb je vanaf Elephant Hill

Bewonder de Taipei 101

De Taipei 101 is hét icoon van Taipei. Tot 2007 mocht deze toren in de vorm van een bamboestok zich het hoogste gebouw ter wereld noemen en ik moet zeggen, dit architectonische hoogstandje staat de stad wel! Je kunt met een van de megasnelle liften omhoog, maar ik skipte deze optie en ging voor een mooi uitzicht óp de 101. Check hiervoor meteen de volgende tip.

Uitzicht vanaf de Elephant Hill

Aan de rand van de stad ligt de Elephant Hill die je hét uitzicht op Taipei geeft. Gratis en voor niets, alleen 20 minuutjes omhoog wandelen. Het uitzicht is echt heel vet, met de Taipei 101 in de hoofdrol. Loop wel helemaal door naar boven want dan sta je echt oog in oog met de 101. Fantastisch!

Tip: Het uitzicht vanaf Elephant Hill is ook erg de moeite waard rond en na zonsondergang.

tips voor Taipei
Indrukwekkende pleinen en architectuur bij de Memorial Hall

Bezoek de Chang Chia Shek memorial Hall

In het hartje van Taipei vind je de Chiang Kai-Shek Memorial Hall, gewijd aan de grondlegger van het moderne Taiwan. De gebouwen zijn eventueel een bezoekje waard maar mooier vind ik het grootse plein waar het aan ligt. De traditionele architectuur rondom maakt het plaatje echt af. Deze plek mag je niet missen!

Een kijkje in boeddhistische tempels

Alleen een kijkje op de kaart doet je al leren dat Taiwan bezaaid ligt met boeddhistische tempels. Er zijn er heel wat mooie te vinden maar de meest bekende zijn de Confucius Tempel, de Bao’an-tempel en de Longshan Tempel. Ik vond het heel tof om hier binnen te lopen en te zien wat er zich allemaal in een tempel afspeelt. De monniken die de tempel onderhouden, de locals die wierook branden, offers achterlaten en bidden; maak hier op je lijstje met tips voor Taipei zeker plek voor vrij!

Tips voor Taipei
Naast hypermoderne hoogbouw vind je ook genoeg prachtige tempels. Een bezoek waard!

Proeven van de Capital of streetfood

Het is duidelijk dat de Taiwanezen dol zijn op eten. Overal in de stad worden tegen het eind van de middag wegen afgesloten en duiken er honderden foodtrucks op. Al gauw is het een drukte van jewelste en aan een wirwar van tafeltjes slurpen locals noedels en andere typisch Taiwanese “lekkernijen” naar binnen. Deze foodmarkets zijn echt megapopulair onder de locals en het is de plek bij uitstek om het dagelijks leven te beleven én om kennis te maken met de Taiwanese keuken. Of die lekker is, dat laat ik aan jou over. Er staan in ieder geval spannende en onbekende gerechtjes op het menu en ik kan je alvast verklappen dat woorden als “duck face” op deze Taiwanese night markets een hele letterlijke betekenis krijgen…

De bekendste foodmarkets zijn de Shilin Night Market en de Raohe Night Market maar er zijn er nog veel meer! Ga dus op avontuur en ontdek het gekkenhuis dat een foodmarket heet!

tips voor Taipei
Op zoek naar food tips voor Taipei? Bezoek de night markets!
Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!