doen in Shanghai

7 X doen in Shanghai, de stad van extremen


De Chinese stad Shanghai is er duidelijk eentje van extremen. De wereldeconomie draait hier op volle toeren, wolkenkrabbers schieten als paddenstoelen uit de grond en de reclameborden schreeuwen om aandacht. Maar hoe rijk Shanghai ook is, zo arm kan de stad tegelijkertijd zijn. Want sla je in het hypermoderne centrum een zijstraatje in, dan kan je binnen een seconde midden in het traditionele China staan met lokale markten en tempels vol wierook. Arm, rijk, modern en traditioneel gaat hier zij en zij. Wil je al deze kanten leren kennen? Dan raden we deze zeven dingen aan om te doen in Shanghai!

Shanghai, een klein stukje geschiedenis


Shanghai is de grootste stad van China en telt inmiddels meer dan 14 miljoen inwoners. Is het altijd zo groot geweest? Nee, Shanghai ontstond als een klein dorp dat voornamelijk leefde van de visserij en textielindustrie. Door het verdrag van Nanking, dat in 1842 met het Verenigd Koninkrijk gesloten werd, groeide Shanghai uit tot een wereld havenstad. En de stad groeit nog steeds; westerse bedrijven trekken er in grote getale heen (inclusief westerse immigranten) en sinds 2004 heeft Shanghai zelfs de grootste haven ter wereld. Veel reizigers beginnen hun reis door China in Beijing en eindigen in Hongkong. Zonde, want er is zoveel te doen in Shanghai. Benieuwd naar onze tips?

doen in Shanghai
Tip 1: slaap in stijl

Doe het goed en slaap in het hotel waar Charlie Chaplin en Albert Einstein ook geslapen hebben. Nog betaalbaar ook! Vlakbij de Bund (op loopafstand) staat het oude koloniale hotel uit 1846 en niet alleen van de buitenkant is het gebouw imposant: ook van binnen. Bij binnenkomst kun je de gigantische kroonluchter niet missen en de foto’s van alle sterren die je voor waren pronken bij de receptie. Met een beetje geluk slaap jij in de kamer waar Albert misschien droomde over één van zijn vindingrijke ideeën. Tip 2: bezoek de Bund


Eenmaal gesetteld in Shanghai moet je eigenlijk als eerste gaan naar de plek waar het allemaal om draait: de Bund. Het is een brede boulevard, maar wel het middelpunt van de stad, met Engelse koloniale panden aan de ene zijde (ja, zelfs een Big Ben vind je hier!) en aan de overkant van het water pronken de wolkenkrabbers van Pundong. Een van de leukste (en goedkoopste!) dingen om te doen in Shanghai is de boulevard vanaf het begin helemaal naar het einde aflopen. Je ziet van alles; Chinese meiden die genieten van een ijsje, kinderen die spelen met hippe gadgets en oude dames die even bijkomen op een bankje. En doe precies hetzelfde in de avond nog een keer. Met de typisch Engelse straatlantaarns op de Bund, de verlichte Big Ben en de laserlichten aan de overkant ziet de plek er toch echt weer heel anders uit. 


doen in Shanghai

Tip 3: Nanjing Road

‘Stopt dit ooit nog?’, dat is wat we dachten toen we over Nanjing Road liepen. Want de winkelstraat lijkt wel oneindig en is met recht de langste winkelstraat van China (6 kilometer lang). Shoppen is dan ook iets wat je als geen ander kunt doen in Shanghai, tussen de multi-mega-warenhuizen waar van alles te koop is, mierzoete snoepwinkels en ondergrondse markten. Het houdt maar niet op. Tieners hebben hier alleen maar oog voor die ene outfit. En eigenlijk is het ene reclame-uithangbord nog grappiger dan de ander. Nee, wij kwamen niet naar Nanjing Road om te shoppen, integendeel. Lopen door Nanjing Road is al een belevenis op zich. En zolang je niets koopt… ook nog gratis en voor niets!

Tip 4: Pudong

Vanuit de Bund pak je makkelijk de Bund Turist Tunnel naar de overkant, namelijk naar Pudong. Dan zie je het eens andersom: achter je de wolkenkrabbers en aan de overkant van het water de Bund en Engelse panden. Maar waarom je ook naar Pudong gaat is natuurlijk voor het adembenemende uitzicht! Voor een paar Yuan kun je al naar boven bij de Jinmoa Tower, Oriental Pearl Towers of de World Financial Tower. En als je dan helemaal boven bent, begrijp je waarom dit een van de highlights is!

doen in Shanghai

Tip 5: Fuxing Park

Heb je even genoeg van de drukte? De place to be is: dan Fuxing Park. Iedereen komt hier voor ontspanning: een groepje bejaarde mannen speelt in de schaduw een potje Mahjong, oude dames lopen rond in pyjama’s en tieners maken selfies in de schaduw onder de bomen. Als je hier heel vroeg in de ochtend bent, dan kun je zelfs Chinese dames Tai Chi zien beoefenen. En voel je welkom, want meestal vinden zij het hartstikke leuk als je als westerling meekijkt! Tip 6: het oude China


Hoe hypermodern Shanghai ook is, hoe arm en traditioneel de stad tegelijkertijd kan zijn. Net voorbij Fuxing Park sta je midden in het oude China. Dit is een plek met smalle steegjes, kleine winkeltjes met Chinese kruiden, lokale markten waar van alles te koop is (ook wat je liever niet ziet) en tempeltjes met wierook. Jammer genoeg heerst hier ook de echte armoede, dat maakt Shanghai zo dubbel.

doen in Shanghai

Tip 7: Verlaat Shanghai héél snel

Is Shanghai je eindbestemming en vlieg je terug vanaf de internationale luchthaven? Dan heb jij geluk! Want vanaf Pudong vertrekt de snelste trein ter wereld. En dat zijn gelijk twee voordelen in één klap: je bent razendsnel op de luchthaven en je pakt gelijk een hoogtepunt mee. Met zo’n 450 kilometer per uur brengt de Duitse Maglev trein je razendsnel naar de het vliegveld en dat is met rest een belevenis en een van de leukste dingen om te doen in Shanghai. Stress om te laat te komen is er niet, wel een geweldig gevoel in je buik … en dat wel voor maar héél even, want je bent al binnen 10 minuten op de luchthaven.

Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisspecialisten van China online, onderdeel van Riksja Travel. Overweeg je zelf een reis naar China te maken? Zij hebben er zelf gereisd en kunnen je adviseren uit eigen ervaring.

Beeld: J Bowen (Fuxing)
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!