A'Dakhiliyah

Maak kennis met A’Dakhiliya: het avontuurlijke binnenland van Oman

Een reis door het sprookjesachtig Oman is een once in a lifetime ervaring. Het binnenland mag daarbij niet ontbreken. De regio A’Dakhiliyah herbergt bergmassieven, kastelen, forten en bruisende souks. Dompel je onder in de natuur en cultuur met deze vijf must sees in het hart van het Sultanaat!

Een reis maken door Oman betekent wakker worden in een Arabisch sprookje. Een nog relatief onbekende maar goed bereisbare en enorm veelzijdige bestemming. Oman kent een schitterende kustlijn, een landschap met wadi’s, woestijnvlaktes en grillige bergketens. Authentieke bergdorpjes, historische forten en bruisende souks wisselen zich hier op hoog tempo af. In het hart van Oman wacht de regio A’Dakhiliyah, wat letterlijk ‘Het Binnenland’ betekent. Het bestaat uit een deel van het Al Hajargebergte en acht verschillende districten. De veelzijdige regio herbergt onder andere de hoogste berg van Oman, authentieke bergdorpen en een bijzonder grottenstelsel. Vliegen naar Muscat International Airport kan vanaf Schiphol met KLM met één tussenstop.

Oman
Het terrassenlandschap in A’Dakhiliyah

Al Hoota grot

In de uitlopers van het Al Hajargebergte gaat de twee miljoen jaar oude Al Hoota grot schuil. Het ondergrondse stelsel heeft een totale lengte van wel 4,5 kilometer. Het is zo groot dat er zelfs vier meren in liggen! In de grot vind je talloze platformen vol met stalactieten en stalagmieten. Bezoek de grot tijdens een tour met gids om alles te weten te komen over deze mysterieuze plek.

Jebel Akhdar

Jebel Akhdar is een echte must see in het binnenland van Oman. Hier krijg je een uniek kijkje in het leven op het platteland van het Sultanaat. De berg is goed te herkennen aan de eindeloze terrassen waar lokale boeren werken tussen de rijen met rozen, granaatappels en ander exotisch fruit. Wandelroutes leiden je tussen de terrassen en langs de verschillende dorpjes. Je doet er goed aan om hier met een gids op pad te gaan om je echt onder te dompelen in het lokale leven.

➸ Tip: bezoek zeker het authentieke dorpje Misfat al Abryeen, dat tegen de bergwand van Jebel Akhdar is gelegen. Je wandelt hier tussen de traditionele lemen huizen en met een beetje geluk kan je een kijkje nemen bij een van de boerderijen!

A'Dakhiliyah
Avontuur in Al Akhdar © ExperienceOman

Jebel Shams

Deze natuurparel is een paradijs voor wandelliefhebbers, met een groot netwerk aan bewegwijzerde routes. De populairste is de Rim Walk. Deze route leidt je via een goed te bewandelen pad naar het bergdorpje As Sab. Vroeger woorden hier 15 families bij elkaar in huizen die uit de bergwand gehakt zijn. Inmiddels is het dorp verlaten, maar de indrukwekkende huizen zijn nog steeds te bewonderen! Mag het best wat avontuurlijker? Jebel Shams is de hoogte berg van Oman en er is echt voor iedereen wat te beleven. Kies bijvoorbeeld voor een off-road avontuur of kampeer onder een onvergetelijke sterrenhemel!

Wadi Ghul: de Grand Canyon van Arabië

De bekendste Wadi van Oman is waarschijnlijk de Wadi Shab, gelegen nabij Muscat. Maar wie de weg door het binnenland maakt komt nog zo’n mooi stukje natuur tegen; minder bekend maar ongelofelijk mooi. De Wadi Ghul wordt ook wel de Grand Canyon van Arabië genoemd. In dit opgedroogde rivierbed bij Jebel Shams vind je alle kleuren van de regenboog, met een dramatische canyon, frisse oase en de mooiste zonsondergangen die je ooit zal zien. De iconische Balcony Walk is een van de meest beroemde wandelroutes in de regio, en dat is niet voor niets!

A'Dakhiliyah
Het Bahla Fort in A’Dakhiliyah

Bahla fort

Verspreid door Oman vind je diverse forten; veelal UNESCO erfgoed en niet alleen iconisch van buiten maar ook vol met verhalen van binnen. In de regio A’Dakhiliyah mag een bezoek aan het Bahla Fort niet ontbreken. In het verre verleden was Bahla het bloeiende centrum van het Ibadisme; een stroming binnen de Islam. Het fort vormde een ommuurde nederzetting en belangrijk verdedigingswerk. Het bouwwerk is opmerkelijk goed intact gebleven en de ruïnes zijn interessant om een kijkje te krijgen in de rijke geschiedenis van het Sultanaat.

Meer over Oman?

Oman is een bestemming die tot de verbeelding spreekt. Eentje voor op de bucketlist als je het ons vraagt! Een overbekende vakantiebestemming is het zeker niet, en hoewel dat het juist extra leuk maakt, zit je misschien ook met meer vragen qua voorbereiding. Voor alle informatie over bezienswaardigheden kan je terecht op www.experienceoman.om. Onze travel writer Berber maakte bovendien zelf een rondreis door Oman en deelde uitgebreid haar ervaringen en alle tips. Ook spraken we met een reisspecialist voor het Midden-Oosten die praktische tips deelde voor een bezoek aan Oman.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!