Nieuwe actie moet misleidende prijzen bij boeking aanpakken

“Boek nu! All-in naar Egypte voor 299 euro!” Je hebt je koffer al bijna ingepakt als je bij de betaling komt. Ineens blijkt de aanbieding niet zo voordelig meer. ConsuWijzer komt met een actie om een einde te maken aan misleidende prijzen.

Met de campagne ‘Reisprijzen, laat je niet pakken’, wil ConsuWijzer pleiten voor eerlijkere prijzen in advertenties. Met hun (P)Reischecker kunnen consumenten reisprijzen vergelijken, inclusief alle extra kosten.

Eerlijke prijschecker

Bij het boeken van een reis komen vaak nog kosten bovenop de prijs van de aanbieding. De laagste advertentieprijs is dus niet altijd de meest voordelige. Het meenemen van een koffer voor online inchecken kan bijvoorbeeld veel verschillen per vliegmaatschappij. De (P)Reischecker zorgt ervoor dat de kosten van een reis handig bij elkaar op te tellen zijn. Zo kan de consument een goede vergelijking maken.

Wat mag wel en wat niet?

Het lijkt simpel; de advertentieprijs moet de prijs zijn waarvoor de consument de reis kan boeken. De kosten die erbij komen moeten optioneel zijn; extra’s waar de consument zelf voor kiest. Vaak komen er verplichte vaste kosten bij, waar de consument niet omheen kan. Ook staan er regelmatig al extra’s aangevinkt, zoals een verzekering.

Klacht indienen over reisprijzen

‘Reisprijzen, laat je niet inpakken’ is een initiatief van Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij zullen de komende tijd extra controleren of aanbieders zich aan de regels houden. Als dat niet zo is, dan kan het ACM optreden, bijvoorbeeld door een boete op te leggen. Heb jij het idee dat je geen eerlijke prijs te zien krijgt bij het boeken van je vakantie? Dan kan je dit melden via de website van ConsuWijzer.

Geschreven door - Elodie Kint is 22 jaar en een echte Zeeuw. Ze gaat graag buiten de provinciegrenzen op zoek naar mooie plekjes in de wereld. Onder meer Curaçao, Zuid-Afrika en Thailand staan al op haar lijstje. Maar ook Europese bestemmingen bezoekt ze graag met pen, papier en een fotocamera in de aanslag.

Wat vind jij? Laat van je horen!