actie voor Nepal

In actie voor Nepal: fietsen voor Sarita

De wereld in Nepal stortte in, en daarmee het leven van duizenden locals. Waaronder de lieve Sarita. Wij gaan haar helpen!

Liv is onze nieuwste versterking op de redactie. Ze zat midden in een verhaal over haar fantastische ervaringen in de Himalaya toen het noodlot toesloeg in Nepal. Ze zette haar reisverslag in de ijskast en besloot tot iets anders. Een verhaal en een actie voor haar mooiste Nepal herinnering: Sarita, een hosteleigenaresse in Kathmandu en misschien wel de allerliefste vrouw op aarde. Dag en nacht stond zij klaar voor haar reizigers. Nu is het de beurt om iets terug te doen.

actie voor Nepal

Sarita in Sanu House

We wisten gelijk dat het goed zat. Bij aankomst in Nepal kwamen we terecht in een klein mintgroen hostel in Patan; een wijk vlak onder het centrum van het bruisende Kathmandu. Sarita, de bazin van hostel Sanu House, wachtte al op ons en bracht ons naar een kamer waar mintgroene muren en bloemetjesdekbedden ons begroeten. Er werd ons gelijk gevraagd of we wat te eten en drinken wilden. En betalen voor de kamers? “Dat komt allemaal nog wel”. Tijd om uit te rusten, op het dakterras waar we al een glimp konden opvangen van de Himalaya.

Ze wachtte iedere avond voor de deur in een grote wollen deken tot de laatste gast was teruggekeerd

De dagen hierna waren enorm bijzonder. Sarita bleek een fantastisch lieve vrouw te zijn. Elke ochtend maakte ze ontbijt voor haar gasten: grote potten thee, pannen vol met heerlijk eten. Ze vertelde je alles wat je wilde weten, koppelde gasten aan elkaar als zij toevallig dezelfde uitjes wilden doen en wachtte iedere avond voor de deur in een grote wollen deken tot de laatste gast teruggekeerd was in het hostel. Vertrok je uiteindelijk met pijn in je hart van deze mooie plek, dan brandde ze standaard een kaarsje voor je.

actie voor Nepal

En toen sloeg het noodlot toe

We begonnen en eindigden onze reis door Nepal bij Sarita. We maakten er kennis en namen er afscheid van een land dat in alle opzichten prachtig is. Des te groter was de schok toen vorige week bekend werd dat dit land met haar bijzondere mensen getroffen is door een grote aardbeving. Duizenden mensen zijn omgekomen, cultureel erfgoed is verloren gegaan, dorpen zijn volledig weggevaagd. Ik hoorde het en dacht aan Sarita, aan haar familie, aan Sanu House.

Via de Facebookpagina van het hostel kwam ik er al gauw achter dat zij ongedeerd zijn. Maar er is amper drinkwater en voedsel en er zijn veel te weinig middelen om alles op korte termijn weer op te bouwen. Het hostel waar ze zo lang met hart en ziel aan heeft gewerkt staat op instorten, ze slaapt op straat en reizigers zullen voorlopig wegblijven waardoor haar inkomen is verdwenen.

actie voor Nepal

Fietsen voor Sarita

En dus besloot ik haar te helpen. Sarita was er dag en nacht voor ons toen we drie jaar geleden als twee jonge meiden bij haar op de stoep stonden. Nu kunnen we er voor haar zijn. Geld overmaken op Giro 555 voelt dubbel, ik wil weten waar mijn geld precies naartoe gaat. Daarom start ik zelf een actie om geld op te halen dat rechtstreeks naar Sarita gaat. Elke euro is voor haar een kans, een maaltijd voor haar familie, een nieuwe steen om haar hostel weer mee op te bouwen.

Wil je een bijdrage doen voor Sarita? Stuur een mailtje naar fietsenvoornepal@gmail.com

Hoe ik dat ga doen? Volgende maand stap ik op de fiets om 150 kilometer af te leggen van Utrecht naar Enschede. Geen zorgen, je hoeft niet mee te fietsen (mag wel natuurlijk!), maar je kunt me sponsoren, voor elk bedrag. Wil je een bijdrage doen om Sarita en Sanu House te helpen? Stuur mij dan een berichtje: fietsenvoornepal@gmail.com en ik stuur je mijn gegevens door. Alle kleine beetjes helpen om dit fantastische hostel weer op te bouwen en de mooie Sarita en haar familie weer op weg te helpen. Via deze website hou ik iedereen op de hoogte van mijn actie en het uiteindelijke geldbedrag dat naar Sarita gaat.

Foto’s: Liv Krake/Sanu House
Header: Jean-Marie Hullot

Geschreven door - Liv houdt van schrijven, muziek, reizen, fotografie, cultuur en natuur. Het liefst combineert ze deze dingen in werk en vrije tijd. Na haar eerste verre reis naar India en Nepal wil ze alleen maar meer van de wereld zien. Wat er op haar verlanglijstje staat? Canada, Peru en het Noorderlicht in IJsland.

Wat vind jij? Laat van je horen!