Alleen op reis: wat doet dat met je?

Vier redacteurs over hun eerste solo-reis

Het is spannend, soms eng, maar eigenlijk altijd een groot succes: alleen op reis gaan beïnvloedt niet alleen je manier van reizen, maar vaak ook hoe je vanaf dat moment in het leven staat. Als reisfanaten hebben wij allemaal al eens alleen over de wereld gezworven. Wat waren onze ervaringen, valkuilen en leermomenten? Twijfel jij nog of alleen op reis gaan wel iets voor jou is? Backpacken in Midden Amerika, stage lopen aan de andere kant van de wereld of back to basics in Azië: vier van onze travel writers vertellen wat alleen reizen voor hun heeft betekend.

Inge: Solo naar Zuid-Amerika

“Alleen op reis. Niemand had ooit van mij verwacht dat ik het zou doen. Ik had ook niet verwacht dat ik de leukste jongen op aarde zou ontmoeten – en toch even later de solo-trip maakte. Je raadt al dat de klap van alleen-zijn die eerste avond hard aan kwam. Hoe cliché ook, de drie maanden in Midden Amerika waren de meest zware (tja, de liefde hè) en tegelijk meest geweldige die ik tot dan toe had meegemaakt. Ja, ik heb huilend op een berg gestaan omdat ik al dat moois met hem wilde delen. Maar ook stond ik nog nooit zo open voor nieuwe contacten en ervaringen.

alleen op reis

Je bent veel sterker dan je denkt

In mijn eentje leerde ik niet alleen op mijn gevoel af te gaan, ik leerde er ook volledig op te vertrouwen. Ik maakte me geen zorgen. Echt niet. Want in je eentje zorgen maken, daar is echt niks leuks aan, geloof mij maar. Ik leerde dat je veel sterker bent dan je denkt. Je leert jezelf, en je grenzen, heel goed kennen. Hier vraag ik me nog wel eens af of dat metroritje om middernacht wel zo verstandig is. Daar doorkruiste ik half Panama in mijn eentje, in een dag tijd. Wachtte ik uren op een bus in een luguber dorpje. Maar fietste ik ook in mijn eentje over een compleet verlaten strand. Handdoekje mee en gaan.”

Naline: Backpacken in Azië

Mijn eerste echte backpacktrip ging naar Thailand en Laos. Ik leerde voor het eerst echt een totaal andere cultuur kennen en daarmee ook een nieuwe kant van mezelf. Welke kant dat was ontdekte ik pas echt toen ik vorig jaar terugging naar Azië, maar toen met mijn vriend. Ineens had ik 24/7 iemand bij me die situaties voor me kon oplossen. Ik barstte in huilen uit toen na tig nachtbussen de accommodatie tegenviel en schreeuwde moord en brand om een rat in onze mooie bungalow. Wat had ik toch een geluk dat ik niet alleen was. Toch? Fijn was het wel inderdaad, maar nodig? Dat niet.

alleen op reis

Alleen op reis is voor mij ultieme vrijheid

Want hoe deed ik dat ook alweer toen ik die keer in mijn eentje met allemaal enge geluiden in een krakkemikkig hutje lag aan de Mekong? Toen haalde ik m’n schouders op en trok de klamboe nog wat strakker om m’n bed heen. Ja, wie alleen reist, leert waar hij toe in staat is. Maar vooral ook hoezeer je in het dagelijks leven op anderen leunt, niet omdat het nodig is, maar gewoon omdat het kan. Daar is niets mis mee, maar ik ben heel blij dat ik weet dat ik het ook alleen kan. Ik geniet enorm van samen reizen, het is ultiem om zulke bijzondere ervaringen met iemand te kunnen delen. Maar in je eentje door een onbekende plek dwalen is minstens zo mooi. Dat is voor mij ultieme vrijheid.

Willeke: High School Year in de VS

Op mijn 18e ben ik voor het eerst alleen op reis gegaan. Ik vertrok in mijn eentje naar de Verenigde Staten om daar een ‘high school year’ te doen. Ik verbleef bij een gastgezin en daardoor voelde het voor mij niet helemaal als alleen reizen. Het leek op dat moment heel vanzelfsprekend en normaal dat ik het deed, maar nu ik er achteraf op terug kijk, besef ik pas dat het toch wel een hele grote stap was. En dan ben ik er wel heel trots op dat ik het toch maar even gedaan heb en dat het zó leuk was!

alleen op reis

Ik ben een stuk zelfverzekerder geworden

Afgelopen jaar heb ik weer een half jaartje in het buitenland gestudeerd, deze keer nog een stukje verder van huis, in Australië. Beide ervaringen had ik voor geen goud willen missen. Doordat ik op zo’n jonge leeftijd in mijn eentje ver van huis geweest ben, denk ik dat ik een stuk zelfstandiger en zelfverzekerder ben geworden. Daarnaast leer je als je alleen op pad bent zo snel nieuwe mensen kennen uit allerlei landen en culturen en dat zijn zulke waardevolle vriendschappen. Ook heb ik ontdekt dat ik prima alleen kan zijn. Dan ging ik gewoon met een boekje in de zon zitten in een park in Brisbane en had ik het prima naar mijn zin!”

Elodie: Stage op Curaçao

Op mijn achttiende bedacht ik dat het me wel tof leek om op Curaçao stage te gaan lopen. De foto’s van vrienden die er waren geweest, waren zo mooi, dat leek me ook wel wat. Binnen een aantal dagen had ik het geregeld en stond het vast: ik ga vier maanden naar de Antillen. Drie weken voordat het zo ver was, lag ik lekker te dutten op de bank. Plots schrok ik wakker: ‘waar ben ik aan begonnen?’ vroeg ik me opeens af. De zenuwen gierden door mijn lijf en die zijn niet meer verdwenen, tot ik aan kwam op Curaçao. Ik vond het spannend om alles voor even achter te laten, en kon me geen beeld schetsen van wat me te wachten stond. Hoe ziet het eiland eruit? Zal mijn stage wel leuk zijn? Lukt het me wel om vrienden te maken? En kan ik er wel aan wennen om in mijn eentje aan de andere kant van de wereld rond te lopen?

alleen op reis

Je leert zoveel nieuwe mensen kennen

Nou, dat is gelukkig allemaal goed gekomen. In je eentje reizen is gewoon super leuk. Want já, je leert veel nieuwe mensen kennen, je leert een land heel goed kennen (Curaçao is natuurlijk ook niet zo heel groot) en je kunt precies doen waar jíj zin in hebt. En die spanning van tevoren, dat hoort er volgens mij ook gewoon bij. Maar dat maakt het achteraf allemaal extra leuk. Dan komt opeens het besef wat je allemaal hebt gezien en gedaan, wat je hebt meegemaakt, wat voor bijzondere mensen je hebt ontmoet… en dat allemaal in je eentje! Als ik nu de foto’s terugkijk ben ik stiekem wel een beetje trots op mezelf dat ik dat heb gedaan. Daar cruisde ik dan als 18-jarige blondine in mijn verroeste koekendoosje over de verwaarloosde wegen op een tropisch eiland. Ge-wel-dig!

Alleen op reis: ga jij het doen?

Doe het! Dat is alles wat wij kunnen zeggen. Voel je je er toch niet fijn bij, ga dan eerst met een vriend of vriendin op pad, of zoek via internet naar reisgenoten en spreek eerst eens in Nederland af om kennis te maken en reisplannen te bespreken. Wil je meer weten over bovenstaande reiservaringen? Kijk dan op de profielpagina’s van Inge, Naline, Willeke en Elodie voor meer tips en inspiratie!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!