backpacken in Sri Lanka

Backpacken in Sri Lanka: routes en reistips

We tipten het eind vorig jaar al als een van onze favo reisbestemmingen en het lijkt als maar aan populariteit te winnen. Toerisme in Sri Lanka staat nog in de kinderschoenen, waardoor je je als reiziger nog lang niet op platgetreden paden begeeft. We geven tips om te backpacken in Sri Lanka!

Pak de trein

Wegen zijn in Sri Lanka nog lang niet overal even goed en zeker in het bergachtige binnenland is een auto of minibusje niet de snelste en meest comfortabele manier om ergens te komen. Gelukkig is het land gezegend met een relatief goede treinroute die je niet alleen snel en eenvoudig op de mooiste plekken brengt, maar die ook zelf al een hoogtepunt is tijdens het backpacken in Sri Lanka.

De meest gebruikelijke treinroute is vanuit de hoofdstad Colombo naar Kandy en van daaruit door de prachtige theeregio richting het dorpje Ella. Treinkaartjes zijn spotgoedkoop en je ziet onderweg de meest prachtige landschappen en dorpjes aan je voorbij trekken. Houd er rekening mee dat 3e klas hier gelijk staat aan overvolle wagons. Wil je wat meekrijgen van het uitzicht dan doe je er verstandig aan om toch voor een 1e klas ticket te kiezen.

➸ Meer Sri Lanka: Reizen in de culturele driehoek

backpacken in Sri Lanka

Overnachten

Ondanks dat het toerisme in Sri Lanka nog niet booming is, heb je genoeg keuze in accommodaties in alle prijsklassen. In populaire plaatsen zoals Colombo, Ella, en diverse kustplaatsen heb je al een overnachting voor een paar euro. Daarnaast zijn er genoeg keurige hotels waar je voor zo’n 30 euro een kamer hebt. Wil je jezelf tijdens het backpacken in Sri Lanka trakteren op een echt bijzondere overnachting? Voor een eco lodge met uitzicht over de theeplantages ben je bijvoorbeeld 120 euro kwijt, maar dan overnacht je ook echt op een unieke plek.

Meer van dit soort lodges vind je met name bij de nationale parken en aan de kust. Ook een eigen vakantiehuis huren behoort in Sri Lanka tot de mogelijkheden. Onder andere Wimdu heeft een groot aantal huizen op centrale en mooi gelegen locaties. Een fijne manier van overnachten want zo zit je voor weinig geld in rrn mooie accommodaties midden tussen de locals. Bovendien krijg je nu nog eens extra 20 euro korting op je boeking.

backpacken in Sri Lanka

Cultuur snuiven in Kandy

Kandy, gelegen in het midden van Sri Lanka is het culturele hart van het land. Hier maak je kennis met de boeddhistische kant van Sri Lanka en kan je je dagen zoet houden met het bezoeken van tempels, waaronder de beroemde Temple of the Tooth. Maar ook zonder de tempels is Kandy een fijne plek om een paar dagen te verblijven. Verspreid door de stad liggen diverse boeddhistische kloosters en gezien de ligging kan je vanuit Kandy prachtige trekkingen maken.

Ella

Ella is het levende bewijs dat backpacken in Sri Lanka steeds populairder wordt. Dit kleine dorpje midden in de bergen van de Hill Country bestaat uit slechts één lange straat vol met gezellige hostels, barretjes en restaurants. Reken hier op een flinke hippie vibe die ervoor zorgt dat backpackers vaak langer blijven hangen dan nodig is om de bezienswaardigheden te bekijken. Ella leent zich perfect als uitvalsbasis voor trekkingen door de bergen of voor een dagtocht per scooter langs de vele watervalletjes.

TIP: Ben je er nog niet helemaal uit hoe je je reisroute Sri Lanka vorm wilt geven? Op Rondreis.nl vind je een hele hoop tips, routes en reizen naar Sri Lanka.

backpacken in Sri Lanka

Theeregio

Een absolute must see tijdens het backpacken in Sri Lanka is de theeregio, ook gelegen in de fenomenale Hill Country. Bereid je voor op eindeloze intens groene theevelden op rollende heuvels waar tengere vrouwtjes met reusachtige manden de theeblaadjes plukken. Verspreid door de regio vind je talloze theefabrieken waar deze blaadjes vervolgens verwerkt worden tot de thee zoals wij die kennen. Er worden diverse tours aangeboden door deze regio, maar let goed op welke je kiest. Wees kritisch en kies niet direct voor de goedkoopste optie om te voorkomen dat je geld naar een van de fabrieken gaat die hun theeplukkers uitbuiten. Over het algemeen zijn de arbeidsomstandigheden in de kleinschalige fabrieken beter en de tours een stuk kwalitatiever.

➸ Meer lezen? Dit zijn onze highlights in Sri Lanka

backpacken in Sri Lanka

Anuradhapura

Ten noorden van Colombo ligt deze historische stad met onmogelijk uit te spreken naam. Anuradhapura was vroeger de hoofdstad van Sri Lanka en staat nu nog bol van de immense dagoba’s, tempels en eeuwenoude overblijfselen. Een perfecte plek om je helemaal onder te dompelen in de cultuur en historie van Sri Lanka!

Wildlife spotten

Nog een reden waarom Sri Lanka ongetwijfeld alleen nog maar populairder gaat worden als reisbestemming. Naast natuur, cultuur en stranden, heeft het ook nog eens behoorlijk wat wildlife. Er zijn verschillende nationale parken waarvan Yala en Uda Walawe de meest bekende zijn. In eerstgenoemde heb je een goede kans om een grote diversiteit aan wildlife te spotten, waaronder luipaarden. Uda Walawe is een mooie tussenstop op de route van Ella naar de zuidkust en is het park bij uitstek om olifanten te zien.

backpacken in Sri Lanka

Hollands glorie in Galle

Wist je dat Sri Lanka vroeger in Nederlandse handen is geweest? Door heel het land vind je hiervan nog kleine verwijzingen terug, maar in Galle waan je je echt even in de tijd van de VOC. De historische vestingstad was vroeger de belangrijkste havenplaats van het land en tijdens een stadswandeling kom je onder andere langs het Fort, de Nederlandsch Hervormde Kerk en het Nederlands Museum. Een bizarre gewaarwording en absoluut een hoogtepunt tijdens het backpacken in Sri Lanka!

backpacken in Sri Lanka

People of Sri Lanka

Ze worden maar wat vaak genoemd in rijtjes met de meest vriendelijke bevolking ter wereld. Toerisme in Sri Lanka komt na een zware periode van oorlog en natuurrampen de laatste jaren echt op gang en je merkt in alles dat je als reiziger enorm welkom bent. Lachende gezichten en wuivende handen begroeten je van alle kanten en iedereen wil een praatje met je maken. Tijdens het backpacken in Sri Lanka zal je ongetwijfeld de gastvrijheid van deze locals ervaren.

De kusten

De populairste backpack route door Sri Lanka loopt van Colombo naar Kandy en dan via Ella naar de zuidkust. Opvallend aan Sri Lanka is dat het twee grote moesson seizoenen kent. Wanneer het regent aan de oostkust, kan je aan de zuidkust lekker zonnebaden en andersom. Veel reizigers passen hier hun route op aan, maar wil je beide kusten bezoeken dan kan je een reis het beste plannen in februari of maart. De zuidkust is iets meer ontwikkeld maar aan beide kusten vind je relaxte stadjes, mooie stranden en goede surfmogelijkheden. Een ideale afsluiter van het backpacken in Sri Lanka!

Backpacken in Sri Lanka

Overtuigd geraakt dat deze bestemming op je bucketlist hoort? Droom dan alvast weg bij deze mooie beelden van Sri Lanka:

Foto’s: Ewout Sinkeldam
Video: Youtube/Suren Dee
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!