Alles over Spaans studeren in Nicaragua + de leukste adresjes in Granada

Ja, het is mogelijk om zonder een woord Spaans te spreken door Latijns-Amerika te reizen. Wordt het daar leuker van? Dat niet. Wanneer je kunt communiceren met de lokale bevolking zal je zien dat je veel meer uit je reis haalt. Ik koos er daarom voor om mijn reis te beginnen met Spaanse lessen in Granada, Nicaragua. Mijn ervaring? Spaans studeren in Nicaragua is spotgoedkoop, je taalvaardigheid gaat met sprongen vooruit en je maakt gegarandeerd vrienden voor het leven.

Vorig jaar besloot ik al twee maanden Spaans te studeren in Valencia. Maar in een continent waar Engels niet bepaald veel gesproken wordt, is het geen overbodige luxe om de Spaanse taal echt goed te beheersen. Bovendien zorgt het ervoor dat je langer op één plek blijft, waarmee je het land en de mensen echt goed leert kennen. Voorafgaand aan mijn reis door Midden- en Zuid-Amerika speurde ik uren naar de beste tips voor landen, steden en taalscholen. De keuze is namelijk enorm.

Spaans studeren in Nicaragua

Spaans studeren in Nicaragua

Mijn keuze ging uiteindelijk naar Nicaragua. Waarom? Het werd mijn eerste keer naar dit continent en Nicaragua staat bekend als het veiligste land van Midden-Amerika. Wel zo’n fijn begin leek me. Bovendien is het een van de goedkoopste landen, is er een heleboel te zien en kan je er eenvoudig rondreizen. In tegenstelling tot mijn ervaring als student in Valencia, is het in Nicaragua (en heel Latijns-Amerika) gebruikelijk om privélessen te nemen. Lessen in een groep zal je nagenoeg niet vinden en hoewel het natuurlijk gezellig is om met klasgenoten te studeren, zijn deze one-on-one lessen super effectief.

Ga je Spaans studeren in Nicaragua, dan heb je nog steeds keuze uit een hele hoop locaties. Granada is de populairste, maar ook in León en aan westkust zijn genoeg taalscholen te vinden. Minder bekende plekken voor Spaanse les zijn bijvoorbeeld Isla de Ometepe en Matagalpa. Ik koos voor Granada: een prachtige koloniale stad met een centrale ligging, waardoor je buiten schooltijd en in de weekenden ook een hoop leuke uitstapjes kan plannen. Ja, Granada is een van de meest toeristische plekken in Nicaragua, maar dat betekent absoluut niet dat je er je Spaans niet goed kan oefenenen in het dagelijks leven.

Food hotspots Granada
Even genoeg van al die rijst en bonen? In Granada vind je een aantal goede restaurants voor een westerse hap:
➸ Café de los Sueños – bestel de kipsalade! Echt. Doen.
➸ The Garden Café – Ruil je boek om in de bibliotheek en plof neer voor een goede lunch!
➸ Wok&Roll – Is de Aziatische keuken meer aan jou besteed? I hear you!
➸ La Frontera – Enorme Amerikaanse en Mexicaanse gerechten voor heel weinig geld

Een taalschool kiezen in Granada

Verspreidt door de stad vind je tientallen taalscholen. Het loont dan ook om bij verschillende scholen informatie aan te vragen, want de kwaliteit en service varieert behoorlijk. Ik schreef drie taalscholen aan en koos uiteindelijk voor Spanish Dale. Een maand lang nam ik 20 privélessen per week, voor nog geen $6,50 per uur. Elke ochtend vier van zulke lesuren is best intensief, maar het geeft je taalvaardigheid wel een flinke boost. De leraren doen er daarnaast alles aan om je in contact te brengen met andere studenten en leuke activiteiten te organiseren. Een fijne bonus in het bloedhete Granada is dat de school gelegen is in het mooie Mansion de Chocolate. Een prachtig hotel met zwembad waar je als student voor weinig geld gebruik van kunt maken.

Spaans studeren in Nicaragua

Verblijven in een gastgezin

Tijdens het Spaans studeren in Nicaragua is het gebruikelijk om bij een gastgezin te verblijven. De taalschool regelt de familie voor je, waar je een eigen slaapkamer met badkamer krijgt en drie maaltijden per dag. Eerlijk is eerlijk: ik had hierover mijn twijfels, want hoewel het goed is voor het onderdompelen in de taal en cultuur, voelde het voor mij ook als een flinke concessie in zelfstandigheid. Dit is persoonlijk, want alle gastgezinnen zijn er op uitgezocht om studenten te helpen bij hun studie, maar ook genoeg eigen ruimte te geven.

Bevalt het je niet? Dan helpt, in mijn geval althans, de taalschool je ook met het zoeken naar een oplossing. Ik was na de eerste week niet helemaal gelukkig in mijn gastgezin en nadat ik dat had aangegeven bij de directrice van Spanish Dale, zijn we samen op huizenjacht gegaan. De volgende dag had ik al een prachtige kamer met groot terras bij een nieuwe familie. Zie je het helemaal niet zitten om bij een gezin in te trekken? Via Airbnb zijn er in Granada mooie appartementen met eigen keuken te vinden. Ook hierbij kan je taalschool je helpen. Je betaalt voor zo’n accommodatie vaak wat meer, maar hebt wel alle vrijheid.

Spaans studeren in Nicaragua

Nightlife in Granada
Bij studeren hoor het studentenleven, toch? Doe in Granada in ieder geval op de volgende plekken een dansje:
➸ Reilly’s: DE plek om te dansen in Granada. Volle bak op vrijdag en zaterdag, maar gezellig op elke dag van de week!
➸ Treehouse: Buiten de stad en bovenop een berg, vind je dit hostel waar van dinsdag t/m vrijdag leuke feestjes worden gegeven. Gratis shuttleservice (lees: achterin een truck) vanaf Parque Central.
➸ Encuentros: De enige ‘upscale’ club in Granada en met een rooftopbar en zwembad de moeite waard!

♡ Tip: Elke maandag om 18:00 uur is er bij Hotel Con Corazón een gratis salsales!

Granada als thuisbasis

Naast het leren van een nieuwe taal heeft Spaans studeren in Nicaragua nog een groot voordeel: je leert het land en de mensen echt goed kennen. Granada is bovendien redelijk klein en je zult merken dat het al binnen een paar dagen als thuis aan gaat voelen. De stad is niet alleen populair om Spaans te studeren, maar ook om vrijwilligerswerk te doen. Hierdoor tref je er veel jonge mensen vanuit de hele wereld aan die voor langere tijd blijven. Vrienden zijn dan snel gemaakt!

Spaans studeren in Nicaragua

Uitstapjes vanuit Granada

Een van de grootste voordelen van Granada is de nabijheid van leuke plekken om een dag of weekendje naartoe te gaan. De must visits op een rij:
➸ Laguna de Apoyo: Dit mooie kratermeer is ideaal als dagtrip om even te ontsnappen aan de hitte in de stad.
➸ Isla de Ometepe: Vertrek direct na je lessen op vrijdag en verschuif als het kan je lessen voor de maandagochtend. Dit vulkaaneiland verdient namelijk wel een paar dagen.
➸ Masaya: In het doolhof van de gigantische markt in Masaya ben je makkelijk een dag zoet, maar het is ook goed te combineren met een dagtrip naar Laguna de Apoyo.
➸ Vulkaan Masaya by night: Boek dit als tourtje want het is echt de moeite waard. Met een minibus rij je ’s avonds naar de top van de vulkaan waar je in de krater lava kunt zien (en horen!) borrelen.
➸ San Juan del Sur: Dit surfers walhalla van Nicaragua is net als Ometepe een goede weekendtrip. Neem surflessen of dompel je net als alle anderen onder in het nachtleven van dit backpackersparadijsje.
➸ Las Isletas: 365 zijn het er in totaal, de eilandjes in het grote meer waar Granada aan gelegen is. Verzamel wat andere studenten, stap in een bootje en vergaap je aan de luxe huizen, apen en prachtige natuur!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Alles over Spaans studeren in Nicaragua + de leukste adresjes in Granada”

Wat vind jij? Laat van je horen!