safari in Tanzania

Alles wat je wil weten over een safari in Tanzania

Tips voor een onvergetelijke tocht langs Tanzania’s wildlife en natuur

Van de hoogste berg van Afrika tot uitgestrekte vlaktes, kleurrijke meren, tropische regenwouden, watervallen en kraters. In wat misschien wel de meest indrukwekkende nationale parken van Oost Afrika zijn, spot je de big 5 en vele andere exotische dieren en vogels. Pumba’s en olifanten scharrelen rond, impala’s huppelen naast de gnoes, de zebra’s grazen met de giraffes en daar tussenin verbergen hongerige leeuwen en luipaarden zich, in afwachting van een maaltje. Dit is Afrika op zijn best! Maar hoe regel je een trip langs al dit moois? Hierbij mijn tips voor het regelen van een safari in Tanzania!

1. Welke parken wil je bezoeken?

Voordat je je safari in Tanzania gaat regelen, is het goed te bedenken welke gebieden in het land je wilt bezoeken. De meeste mensen die Tanzania voor de eerste keer bezoeken, gaan voor de zogenaamde Northern Circuit. Dit rondje omvat het Serengeti National Park (met als je geluk hebt een stukje van de grote trek), Tarangire National Park, de beroemde Ngorongoro krater, Lake Manyara National Park en Arusha National Park. De meeste mensen kiezen in ieder geval voor de eerste drie, wij plakten ook de laatste twee eraan vast. Ik vond het hele rijtje de moeite waard aangezien elk park een heel eigen karakter heeft.

Tip: Arusha National Park vonden wij erg leuk omdat dit het enige park is waar je een walking safari kunt doen. In dit park leven geen katachtigen en onder begeleiding van een gewapende ranger kun je daarom een deel van het park te voet verkennen. Erg gaaf om tussen de giraffes te wandelen!

safari in Tanzania

2. Hoeveel tijd heb je en wil je in de parken spenderen?

De leeuwen en olifanten liggen niet allemaal bij Arusha om de hoek, daarvoor zal je een aardig stukje moeten rijden. De Serengeti ligt op zo’n 5 uur rijden en een dagtrip vanuit Arusha gaat ‘m dan ook niet worden. De afstanden zijn groot en de rides bumpy! Daarbij verschillen de parken qua grootte. Zo is Lake Manyara goed in een dag te bezoeken, maar kun je op de Serengeti wel weken rondzwerven. Trek voldoende tijd uit voor je safari in Tanzania en probeer niet alles in een paar dagen te stoppen. Maar wij werden gewaarschuwd ook niet té veel dagen voor een safari uit te trekken, omdat je na een paar dagen ‘safarimoe’ zou raken. Dat viel bij ons reuze mee! Ook al is de 14e giraffe is niet zo spectaculair als de eerste, ik vond het allemaal fantastisch. Om Tarangire NP, Serengeti NP, Ngorongoro krater en Lake Manyara NP te bezoeken, heb je minimaal vijf dagen nodig (vier nachten).

3. Hou rekening met de juiste reistijd voor een safari in Tanzania

Houd ook rekening met de beste reistijd voor Tanzania. Tanzania is het jaar rond eigenlijk goed te bezoeken maar april en mei zijn niet heel handig omdat bepaalde wegen dan onbegaanbaar zijn vanwege de heftige regen. Naast deze lange regentijd is er in november nog een korte regentijd. De droge tijd loopt van juni tot en met oktober en dit zijn perfecte safari maanden. Bijzonder is de jaarlijkse trek van kuddes van in totaal bijna 2 miljoen dieren tussen de Serengeti en de vlaktes van de Masai Mara in Kenia. De dieren bevinden zich per seizoen in een ander gebied en één beste reistijd om de trek te zien is er dus niet. Elke periode op de savanne heeft daarom z’n eigen charme!

safari in Tanzania

4. Zelf rijden of met een gids?

Als je ongeveer weet wat je wilt zien, kun je de afweging maken of je dit zelf in een gehuurde auto wil bekijken of dat je met een auto met chauffeur/gids gaat. Theoretisch gezien kun je een self-drive safari in Tanzania doen, maar het land is hier niet op ingesteld. De huurkosten voor een (verplichte) 4wd jeep zijn hoog, op sommige plekken ben je verplicht een gids mee te nemen en bovendien zit je met papierwerk en omslachtige regelgevingen. Ondanks het hoge prijskaartje en tijdrovende organisatie, is zelf rondrijden natuurlijk wel het ultieme avontuur! De meeste reizigers kiezen echter voor een georganiseerde safari, en zo ook wij. En ook al ben ik niet dol op georganiseerde trips, in dit geval vond ik het een relaxte, betaalbare en veilige optie. Een kundige chauffeur/gids reed ons een paar dagen lang door ongerepte stukjes Tanzania.

5. Ga je voor een privé of groeps safari?

De volgende keuze die je moet maken is of je op safari gaat met je eigen reismaatjes of je bij een groepje aansluit? Een safari in Tanzania is niet goedkoop en door een groepssafari (joining safari) wordt je trip prijstechnisch stukken aantrekkelijker. Wij deden zo’n joining safari en deelden met z’n zessen een landcruiser. Gezellig en stukken beter voor je portemonnee!

safari in Tanzania

♡ TIP: Wil je meer weten over de kosten van een reis door Tanzania? Lees daarover alles in Berber’s budget Tanzania artikel!

6. Luxe of back to basics?

De parkgelden tijdens een safari in Tanzania starten bij $ 55 per persoon per dag. Daarbij betaal je voor de auto, de brandstof, de gids, de kok en de overnachtingen. Voor een weekje safari gaat de kassa dan ook behoorlijk rinkelen. Nu hangt het er natuurlijk wel een beetje van af hoe je je safari inricht. Van luxe lodges, met zwembaden en 5-gangen diners op de savanne tot back to basic kamperen op campgrounds, en van alles daar tussenin. Wij overnachtten in een koepeltentje en dat beviel prima! De campings variëren in luxe; de ene heeft warme douches, de ander een bar met drankjes en weer een ander is gewoon echt heel basic. Voor iedereen wat wils, wel met verschillende prijskaartjes uiteraard.

safari in Tanzania

7. En dan de operator kiezen!

Je kunt een Nederlandse aanbieder boeken maar reken erop dat je reissom een keer over de kop gaat. Ik vond het leuker een lokaal bedrijf te supporten en ging daarom op zoek naar een lokale tour operator die me aansprak. Arusha is de uitvalsbasis voor dit rondje nationale parken en in deze stad vind je letterlijk honderden safari-aanbieders. Hoe maak je een keuze? Het fijnste is natuurlijk om een tip te krijgen van andere reizigers over een betrouwbaar bureautje. Mocht je die niet krijgen, lees dan goed de reviews online. Zo mailde ik onze wensen naar een aantal bureautjes waar ik goede verhalen over las. Van hen ontving ik vervolgens een dag tot dag programma plus het kostenplaatje. Inclusief in de prijs is vaak: vervoer, entreegelden voor de parken, 3x maaltijd per dag, overnachtingen. Wat je ook besluit, laat je goed informeren!

Bijvoorbeeld: als je kiest voor kamperen, check dan ook even of al het camping gear en slaapzak bij de prijs in zitten. Zit drinkwater bij de prijs in? Met wat voor auto ga je? Met hoeveel mensen deel je een auto? Onderhandel eventueel nog een beetje, maar houd er rekening mee dat de operator weinig ontvangt voor de diensten, dus het is wel goed een eerlijke prijs te betalen. Als je zonder online research bij bedrijfjes in Arusha langs gaat, ga dan in ieder geval in zee met een bedrijfje dat ergens een kantoortje heeft en sla aanbiedingen op straat af.

budget Tanzania
Glamping op safari

Tip: Wij regelden onze safari met Mnyalu Safaris en dat was echt de beste keuze ooit! Mnyalu Safaris = Furaha; een betrokken, gezellige en slimme meid van 28 die haar eigen tour operating bedrijfje runt vanuit Arusha. Ze haalde ons op vanaf het vliegveld en ze ‘ontfermde’ zich vanaf dat moment over ons. En dat op een niet opdringerige manier! Geld wisselen, simkaarten regelen, tips qua accommodatie, restaurants… overal bood ze haar hulp bij aan, de communicatie was top en de safariweek was echt perfect geregeld. Bovenal hadden wij een superleuke klik met Furaha. Met haar heerlijke gevoel van humor hebben we heel wat gelachen, maar ook heeft ze ons ontzettend veel over Tanzania verteld en geleerd. Écht een aanrader!

8. Fooi geven in Tanzania

in Tanzania worden de gidsen, koks en eventuele porters die met je mee gaan op trips weinig tot niet betaald. De overheid vindt dat de geldstroom het beste direct van de reiziger naar het personeel loopt en daarom is het ‘personeel’ grotendeels afhankelijk van jouw fooien. Ook al ben je niet zo van de fooien, het is hier bij goede service wel echt heel gebruikelijk om hier een fooi te geven. Een richtlijn: wij gaven per reisgezelschap/auto per dag 10 dollar voor de kok en 15 dollar voor de gids.

safari in Tanzania

9. Meer tips voor je safari in Tanzania

Je safari start bij je accommodatie in Arusha en in een paar dagen rijd je van het ene park naar het andere. De afstanden zijn te groot om Arusha als uitvalsbasis te gebruiken, dit kan alleen bij een bezoek aan Arusha National Park. Je thuis voor een paar dagen is waarschijnlijk een comfortabele landcruiser met een koelboxje en stroom om apparatuur op te laden. Een paar algemene tips voor je safari in Tanzania:

➸ Neem een goede camera met zoom mee en iets om je camera tegen stof te beschermen. Wissel liever ook geen lenzen op de savanne.
➸ Pak luchtige kleding én warme kleding. Overdag kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen maar ’s nachts koelt het weer flink af.
➸ Haal een malariakuur en pak muggenspray met DEET.
➸ Neem een hoofdlamp mee. Dat voorkomt dat je ’s nachts naar de toiletten over een olifant struikelt.
➸ Een lakenzak is geen overbodige luxe mocht je voor een kampeersafari gaan.
➸ Neem bij voorkeur een backpack mee. Er is weinig plek voor bagage in de safari-jeeps en zes hardcase koffers gaan dan ook niet passen.
➸ Zonnebrand! Ook al zit je veel in de auto en dus vaak in de schaduw, als de Afrikaanse zon je wel vindt is hij genadeloos!
➸ Neem een verrekijker mee! Wat waren we blij dat met dat apparaatje. Zo hadden we die neushoorn op een paar honderd meter afstand ineens haarscherp in beeld.

safari in Tanzania

10. En nog even dit

➸ Alle gidsen die in de parken een game drive aan het doen zijn, zijn met elkaar verbonden via de radio. Met dit communicatieapparaat laten ze weten welke dieren ze waar hebben gespot. Mooi om veel dieren te zien maar verwacht wel dat je dan met 20 auto’s naar een leeuw staat te loeren. Onze gids reed bewust niet met de radio en dat vond ik een goede keuze. Hij spotte z’n eigen wildlife en zo hadden we de mooie stukjes natuur voor ons zelf. Bovendien ook prettiger voor de dieren!
➸ Wees niet te gefocust op het wildlife maar geniet ook van de landschappen en de rest van het land. Plan bijvoorbeeld tijd in om het gewone leven, de mensen, de cultuur en de eilanden te leren kennen. Anders raak je in een toeristische safaripark ‘bubbel’ en Tanzania heeft nog zoveel meer te bieden!

Beeld: Berber Bonnema
Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

One thought on “Alles wat je wil weten over een safari in Tanzania”

Wat vind jij? Laat van je horen!