stedentrip Istanbul

Een stedentrip Istanbul: bij de toeristenmassa linksaf

Verrassende plekjes die je níet op de ansichtkaarten zult tegenkomen

Op zoek naar avontuur in een wereldstad, maar bang dat je overal toeristen tegenkomt? Laat je dan verrassen tijdens een stedentrip Istanbul: een metropool met nog genoeg onontdekte plekken voor een geweldige trip. Wurm je los uit de toeristenmassa van Sultanahmet en ontdek dat Istanbul zo veel meer is dan wat er op de ansichtkaarten staat!

Een alternatieve stedentrip Istanbul

Werkelijk schitterend, die statige koepel en de vier torenhoge minaretten die de voormalige moskee omringen. Je sluit je ogen en even voelt het alsof je in een 1001-nachtsprookje beland bent.‘OEF!’ De elleboogstoot van linksonder schudt je ruw wakker. Blijkbaar is dat hoe ze in Japan duidelijk maken dat je nu wel genoeg foto’s met de Hagia Sophia hebt gemaakt en dat het hun beurt is.

Het vat de populaire wijk Sultanahmet accuraat samen. Een paar van de prachtigste bouwwerken van Istanbul staan hier en die moet je zeker gezien hebben. Maar al die duizenden andere reizigers uit alle hoeken van de wereld hebben helaas precies hetzelfde in de planning. Je kunt het tijdens je stedentrip Istanbul natuurlijk ook anders aanpakken!

stedentrip Istanbul

De afstanden binnen de stad zijn groot. Als je veel wil zien, is een zogenaamde Istanbul Kart echt onmisbaar. Verkrijgbaar bij de meeste kiosks, geldig in bus, tram en zelfs de ferry en eigenlijk belachelijk goedkoop. Net als het openbaar vervoer binnen de stad trouwens. Het werkt hetzelfde als een Nederlandse OV-kaart en je mag er zelfs met meerdere personen gebruik van maken.

Het stadsdeel Galata

Ten noorden van Sultanahmet ligt het stadsdeel Galata. Je kunt er komen door de gelijknamige Galatabrug over te steken. Op en om deze brug draait alles om vis. Bovenop de brug staan de hele dag (en nacht) mensen vissen te vangen, die vervolgens verkocht worden in de vele visrestaurantjes onder de brug. Voor een snelle hap kun je terecht bij één van de terrasjes aan de kade. Ze verkopen er een heerlijk broodje pasgevangen makreel. Je herkent de eettentjes aan de kleine tafeltjes met miniatuur tonnen en de deinende kookbootjes waar ze je eten bereiden. Vanaf je tonnetje heb je vast wel een blik geworpen op de overkant. Prominent in het zicht is de (aantal meter) hoge Galatatoren, die al in de 14e eeuw gebouwd is. Na je visje is het echt de moeite waard je naar de toren te spoeden. Wel weer wat toeristisch, maar het wonderschone uitzicht over Istanbul wil je oprecht niet missen.

stedentrip Istanbul

Een kijkje in de volkswijk

Als je na de Galatatoren wat verder naar het noorden doorloopt, kom je vanzelf uit op de 1,5 kilometer lange Istiklalstraat (Istiklal Caddesi in het Turks). Langs deze brede avenue vind je eigenlijk alles wat je in een wereldstad als Istanbul kunt verwachten. Maar toch minder massaal en een stuk volkser dan je zou denken. Kledingwinkels van de grote merken worden afgewisseld door kleine cafeetjes en restaurants. Ook vind je er bioscopen en kunstgalerijen, maar er zitten ook kleinere boetiekjes. Voor iedereen is er wel iets te doen. Geen zin om te lopen? Neem dan de historische rode tram, die je comfortabel de hele straat doorrijdt.

Als je je tijdens je stedentrip Istanbul echt wilt onttrekken aan toeristen, ga dan zeker even naar de volkswijk Beşiktas Je kunt er gemakkelijk komen door de tram te nemen en uit te stappen bij eindpunt Kabataş. Vanaf daar kun je ongeveer twintig minuten lopen of een taxi pakken. Oké, onderweg dan maar even één keer met de massa mee, het Dolmabahçepaleis in. Dit in de Ottomaanse tijd gebouwde paleis ligt pal aan de Bosporus. Een rondleiding door het enorme paleis geeft je een uniek kijkje in het leven van de Ottomaanse sultans. “Alles wat geel is, is puur goud”, laat de perfect Engels sprekende gids trots weten. En dan valt ineens op hoe veel weelde er in het paleis aanwezig is. Helaas: geen foto’s, de bewakers letten goed op en je kunt eruit gezet worden als je het toch doet. Een uit een zeker Aziatisch land komende bezoeker kan het toch niet onderdrukken en ziet met een beteuterd gezicht hoe de bewaker zijn camera inneemt.

stedentrip Istanbul

Beşiktas: een dorp in een metropool

Weer los uit de toeristische hoop van Dolmabahçe kun met een slaak van verluchting bijkomen in Beşiktas. Niet dat het er niet druk is, in tegendeel, maar het voelt toch een stuk authentieker om enkel tussen inwoners van Istanbul te lopen. Het voelt alsof je in een dorp bent. De mensen bekijken je met een blik van: ‘wat moeten zij nou hier?’, maar glimlachen wel en proberen je niets aan te smeren. Het is ook erg leuk om de lokale bakker of groenteboer binnen te lopen en een verse lunch te halen. Voor een praatje zijn ze altijd in.

Er zitten in Beşiktas een boel leuke koffie- en theehuisjes, weer met de typische tonnetjes. Eén ervan is café Avşar. Hier kun je heerlijk genieten van een echte Turkse koffie of thee, terwijl je een spelletje backgammon speelt. Bordspellen zul je zeker vaker tegenkomen bij restaurants: de Turken zijn namelijk verzot op een potje schaak, backgammon of zelfs rumikub tijdens hun theepauze.

Do as the locals do

Op zoek naar wat rust binnen de drukte van Istanbul? Vlakbij Beşiktas vind je het Yildiz park: een enorm bosachtig park waar de Istanbulers na school of werk graag heen gaan. Picknicken, wandelen, sporten of bij een restaurant wat eten halen: het kan allemaal. Kies je voor het laatste, ga dan op zoek naar Malta Köşkü. Het oogt chic, maar je kunt er erg lekker eten voor een meer dan redelijke prijs. Zowel lunch als ontbijt en ook nog met uitzicht op de Bosporus. Doen dus! Met een volle buik kun je vervolgens afdalen richting de dichtbijzijndste brug over het water. In de schaduw van de brug vind je Ortaköy, een plek die je eigenlijk zou willen omschrijven als pittoresk vissersdorpje, als het niet midden in de stad lag. Verder heeft Ortaköy alles weg van een gezellig kustplaatsje. Je kunt er een mooie rondvaart nemen of een gevulde aardappel proeven: de specialiteit van Ortaköy.

stedentrip Istanbul

Een uitstapje naar Azië

Je kunt je stedentrip Istanbul niet afsluiten zonder in het Aziatische deel te zijn geweest. Neem zeker weten de ferry van het Europese Eminönü naar Kadiköy. De overtocht is goedkoop en je hebt een fantastisch uitzicht op de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapipaleis. Verwacht aan de overkant geen totaal ander Istanbul. De Aziatische kant van de stad is volgens sommigen conservatiever, maar het leek zelfs alsof hier een stuk meer vrouwen met wapperende haren rondlopen dan in het Europese gedeelte. Kadiköy is qua toeristen/inwonerverhouding vergelijkbaar met Beşiktas.

Hier zie je het echte Istanbul. Veel kleine winkeltjes en nauwelijks buitenlanders die alles op de foto zetten. Kadiköy telt een boel smalle straatjes waar verse groenten, fruit, kruiden en vis wordt verkocht. Een massa geuren stoomt op je af wanneer je je door de (in Istanbul bijna unieke) autovrije weggetjes manoeuvreert.

stedentrip Istanbul

De Prinseneilanden

Besluit je stedentrip Istanbul met een wandeling in zuidelijke richting langs het water. Niet langs de Bosporus, maar langs de Zee van Marmara. Bij mooi weer kun je de negen elitaire Prinseneilanden zien liggen, waar tegenwoordig veel Turkse dagjesmensen komen om over de autovrije wegen te fietsen. Tijdens je wandeling kom je ongetwijfeld een grote luchtballon tegen, van waaruit je een geweldig uitzicht over zowel Aziatisch als Europees Istanbul hebt. Na een wandeling van ongeveer een half uur, kom je uit in de wijk Moda. Een tip voor de mannen: laat je scheren door een echte barbier. Je gezicht voelt als nieuw nadat hij zijn vlijmscherpe mes heeft getest op je ruwe baardharen.

Eindelijk moe? Pak een taxi terug naar de ferry en sluit je stedentrip Istanbul af met een uitzicht op Sultanahmet, glimlachend denkend aan hoe stom je was geweest als je daar was gebleven.

Praktische tips voor een stedentrip Istanbul

Istanbul is een stad die zich goed leent om te voet te ontdekken. Er zijn echter ook metro’s in het centrum en een aantal tramlijnen naar verder gelegen wijken. Waar je ook gaat, zorg dat je altijd kleding aan hebt die over je schouders en knieën valt. Trek je het niet aan, neem het dan in ieder geval mee, want anders kan je toegang worden ontzegt bij bezienswaardigheden. Zorg als vrouw voor een hoofddoek die je kan omslaan wanneer nodig. Daarnaast heb je voor een stedentrip Istanbul, net als alle bestemmingen in Turkije, een visum nodig. Vermijd onnodig lange wachtrijen op het vliegveld en regel dit vast online voor vertrek. Via de website Turkijevisumaanvragen.nl is dit het goedkoopst (21,90) en heb je je visum al binnen 24 uur binnen.

Een stedentrip Istanbul hoeft absoluut niet veel te kosten. Eten, drinken en bezienswaardigheden zijn over het algemeen vrij goedkoop, zeker als je de toeristische plekken vermijdt. Wil je ook besparen op je vliegticket? Kijk dan op Acties.nl. Zij hebben verschillende kortingsacties lopen waarmee je kan besparen als je je ticket boekt bij WTC.

Beeld: Glava, Dennis Jarver, Stew Dean, Gulsen Ozcan
Geschreven door - Hello! ¡Hola! Ciao! Salut! Привет! Hjalmar is de naam. Zijn grootste hobby? Reizen. Period. Wie wil reizen leeft en wie wil leven reist. Hjalmar’s reistip? Staar je niet suf op één ding; kijk vooral eens opzij en achterom…

One thought on “Een stedentrip Istanbul: bij de toeristenmassa linksaf”

Wat vind jij? Laat van je horen!