wintersport activiteiten

Even genoeg piste gezien? Waag je aan deze wintersport activiteiten!

Frisse lucht in je longen, zonnetje aan de hemel en verse sneeuw onder je skies of snowboard. Er gaat niets boven dat vrije gevoel als je bovenaan de piste staat. Of toch wel? Er is namelijk nog zoveel meer leuks te doen op wintersport! En nee, dan hebben we het niet over de après-ski. Wil je wel op vakantie naar de sneeuw maar is zo’n piste niets voor jou? Of vind je het gewoon leuk om de pistes af te wisselen met andere actie? Dan hebben wij een aantal te gekke alternatieve wintersport activiteiten voor je op een rijtje gezet!

Ga off piste met Cross Country Skiën (Langlaufen)

Tsja, langlaufen moet het doen met een ronduit stoffig imago. Dat moeten ze in de wintersportgebieden ook door hebben gehad, want tegenwoordig is het vaak te vinden onder de naam Cross Country Skiën. En die naam doet het meer eer aan. Het is namelijk alles behalve suf. Op ski’s en gewapend met twee stokken brengt deze outdoorsport je op de plekken waar de piste ophoudt. Zo zie je meer van je bestemming en ontdek je vaak juist de mooiste plekjes. Je glijdt als het ware voort op redelijk vlak en glas terrein en om die reden is het minder intensief dan de piste afrazen. Maar onderschat het niet: een flinke tocht op de latten voel je de volgende dag echt wel!

wintersport activiteiten

Huur een sneeuwscooter

Draaien wintersport activiteiten bij jou vooral om snelheid? Stap dan op de sneeuwscooter! Bij veel bekende pistes zijn deze voor een uur of dagdeel te huur. Vraag op je bestemming naar de mogelijkheden, want die lopen nogal uiteen. Zo is er in sommige gebieden een speciale baan aangelegd voor de sneeuwscooter, terwijl je op andere plekken echt de natuur ingaat. Over het algemeen geldt dat je in het bezit moet zijn van een rijbewijs om er eentje te kunnen huren. Liever een avontuurlijke tocht? Kijk dan of er excursies worden georganiseerd waarbij je aansluit bij een groep en met gids op pad gaat. Zo zie je wel de mooiste routes!

wintersport activiteiten

Rodelen: de berg af roetsjen!

In de Duitse en Oostenrijkse wintersportgebieden kan je er niet omheen, maar ook in andere landen is het wel te vinden: rodelen! Deze oervorm van sleeën is het toppunt van sneeuwpret, ongeacht je leeftijd. Stap in en roetsj naar beneden- hoe platter je ligt hoe harder je gaat! Rodelbanen zijn er in alle gradaties, maar kunnen wel kilometers lang zijn. De Wildkogel in Oostenrijk, heeft met 14 kilometer de langste rodelbaan ter wereld. Zo gaat zo’n ritje eraan toe:

Bestemmingen en kosten van wintersport activiteiten
Cross Country Skiën en sneeuwscooters huren kan in nagenoeg elk wintersportgebied wel. Voor sommige andere wintersport activiteiten geldt dat niet.
Huskytocht: Fins Lapland is de ultieme bestemming hiervoor. Reken voor een tocht van een halve dag zo’n 200 euro p.p.
Rodelen: Nergens zit je voor rodelen zo goed als Oostenrijk. De langste rodelbaan ter wereld ligt dus in Salzburgerland (Wildkogel), je bent een kleine 40 minuten onderweg en betaalt 11 euro p.p.
Snowshoeing: terwijl veel Europese landen nog nooit van de sport hebben gehoord, is snowshoeing in Canada en Amerika booming. Een grote pre is dat het heel betaalbaar is. Daghuur voor de gear is gemiddeld 20 euro, soms aangevuld met een trail pass voor een paar euro. Zijn er geen duidelijk bewegwijzerde trails beschikbaar? Georganiseerde tours met gids zijn dan een must, daar betaal je gemiddeld zo’n 50 euro voor (halve dag), vaak inclusief materiaalhuur.

wintersport activiteiten

Budgetvriendelijk op wintersportvakantie?
Wintersportvakanties staan niet bepaald bekend om hun lage prijzen. Het voordeligst ben je natuurlijk uit als je je eigen materiaal meeneemt. Zeker als je andere wintersport activiteiten combineert met skiën of snowboarden is dat een aanrader want de prijzen lopen dan gauw op. Voor bestemmingen dichtbij is het eenvoudig: auto volladen en rijden maar! Maar vlieg je naar je wintersportbestemming en zit je met veel spullen? Dan doe je er slim aan om te parkeren bij Schiphol via QuickParking. Zij hanteren lage tarieven (een week parkeren kost je nog geen 50 euro!), helpen je met je bagage in- en uitladen en elke 5 minuten rijdt er een shuttlebus tussen de parkeerplaats en terminal. Reis je helemaal low budget? Laat de duurdere bestemmingen dan links liggen en check onze tips voor goedkope wintersportgebieden.

Snowshoeing in winterwonderland

Sneeuwschoenen aan en gaan! In elk wintersportgebied vind je wandelpaden, en nee die zijn écht niet alleen voor senioren. Met een stel snowboots kan je natuurlijk zelf de paden bewandelen, maar je kunt het ook een stukje avontuurlijker aanpakken met speciale snowshoes. Je eigen schoenen worden hierbij in een soort boards geklikt waardoor je gewicht over een groter oppervlak wordt verdeeld en je zelfs de dikste lagen sneeuw kunt bewandelen. Het verschil met Cross Country Skiing is dat je hier niet glijdt maar echt wandelt. Werken aan die conditie dus!

wintersport activiteiten

Bucketlist ervaring met een hondenslee

Het is het ultieme plaatje van Scandinavië in de winter: een slee die door een stel super schattige husky’s wordt voortgetrokken. En ultiem is de ervaring ook echt. Deze husky tours worden vooral in Scandinavië aangeboden, met name Lapland staat er bekend om. Vaak begint zo’n tour met een kennismaking met de honden, waarna je plaatsneemt op de slee en met verbazingwekkende snelheid door het sneeuwlandschap schiet. Je kunt voor een half uurtje boeken, maar er zijn ook meerdaagse tochten mogelijk. Het is een van de meest prijzige wintersport activiteiten die er is, maar je gaat gegarandeerd met een unieke ervaring naar huis!

wintersport activiteiten

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!