hotspots in Gent

Fietsen langs artistieke hotspots in Gent

De stad als canvas tijdens een fietstocht langs de vele gezichten van Gent

Een wandeling door Gent is genieten van monumentale gevels, stiekeme steegjes en torenhoge kathedralen. Van wijkjes vol vintage en straten vol hotspots voor foodies en fashionista’s. Maar Gent is meer. Wie weinig tijd heeft in deze stad óf meer wilt zien dan alleen het centrum, pakt de fiets.

Voor slechts 9 euro ben je in Gent de hele dag in het bezit van een eigen fiets. Bij het toeristenbureau of online haal je een kaart met fietsroutes door de stad en omgeving. De allerleukste? De concrete canvas tour. Een fietstocht van een kleine 15 km dwars door de binnenstad en buitenwijken van Gent.

hotspots in Gent

Concrete canvas tour

Fietsend door de Gentse straten ontdek je tijdens deze tour de stad als een canvas van kunstenaars. Van kleine leuzen tot reusachtige kunstwerken: op elke hoek zit wel een meesterwerkje verstopt. Aanstormende talenten en grote namen als ROA en Bué verfraaien muren, paden en stadse voorwerpen met hun artistieke uitspattingen. Of graffiti niet wordt gezien als vandalisme? Niet hier, want zoals je met eigen ogen zult zien is dit streetart van een heel eigen niveau.

Dit is het ruige en roerige gezicht van Gent

Of je nu wel of geen fan bent van graffiti: de tour brengt je op plekken waar je anders niet gauw zal komen. Van het historische centrum fiets je door parken, over pleinen en tot in de rauwe buitenwijken van de stad. Een verfrissende blik op Gent, want hier vind je geen gelikte panden en gave gevels. Dit is het andere, ruige en roerige gezicht van onze Vlaamse vriend. Een kant die de stad des te meer karakter geeft.

hotspots in Gent

Creatieve hubs

Behalve de kunstwerken die al fietsend aan je voorbij trekken, brengt de route je ook langs creatieve hubs en hotspots. Bijvoorbeeld de Dok; een plek waar kunstzinnig Gent verzamelt in de roestige, industriële omgeving van de haven. Tijd dus om even van je fiets te stappen en rond te neuzen tussen de creaties in wording van de artistieke geesten van deze stad. Fiets vervolgens terug naar het centrum via het Sint-Jacobs plein. Dé brocantewijk van Gent waar buiten de vele boetiekjes ook elke vrijdag, zaterdag en zondag een grote vintage markt te vinden is.

Hippe food adresjes

In bourgondisch Gent sla je een goede lunch niet over. Aan creatieve eetcafés, design restaurants en hippe barretjes geen gebrek. Net buiten het centrum (toch nog even die fiets bij je houden dus!), vind je hotspot De Superette. Een ambachtelijke brasserie waar je het lekkerste brood van Gent proeft in een industriële omgeving met een hoog hipstergehalte.

Een van de andere creatieve hotspots in Gent is het Art Deco geïnspireerde Backstay Hostel, gevestigd in het voormalige gebouw van stadskrant Vooruit. Een artistiek pareltje waar je niet alleen met een klein budget in een te gekke omgeving kunt overnachten, maar ook gewoon even kan plaatsnemen aan de bar. Een meetingpoint voor reizigers, locals en creatievelingen die in een prikkelende omgeving voor een hele fijne vibe zorgen.

hotspots in Gent

Concept stores

De snuisterijen van brocantewijk Sint-Jacobs trekken dagelijks heel wat mensen aan die op zoek zijn naar een unieke vondst. Heb je tijd en zin om meer te shoppen dan kan je in het centrum je hart ophalen en je portemonnee legen in de vele hotspots in Gent. Een multifunctionele concept store is Humør. Een ‘springplank’ voor jong talent, want de winkel toont telkens een collectie van een aanstormend modemerk. Zit jouw smaak er niet bij, dan vind je er nog talloze interieuraccessoires en prachtige fotografie. Helemaal leuk: de eigenaren organiseren in samenwerking met het lokale wijnrestaurant Vintage elke eerste zondag van de maand een wijnproeverij. Ook Île en ville aan de Begijnhofdries is een van die veelzijdige hotspots in Gent. Moeder en twee kinderen hebben hier een bonte mix verzameld aan kleding en sieraden, maar ook boeken, meubels en hebbedingetjes.

hotspots in Gent

In de Serpentstraat vind je ZOOT; een vrolijke winkel met eigenzinnige kleding, schoenen en sierraden. Boekliefhebbers doen er goed aan om binnen te stappen bij Paard van Troje; een boekenwinkel en koffiehuis waar je met gemak uren door kunt brengen tussen de verschillende collecties of met een goed boek op het grote terras waar ook regelmatig optredens worden gegeven van Gentse bandjes. Reizigers slaan in deze categorie ook de reusachtige reisboekenwinkel Atlas & Zanzibar in de Kortrijksesteenweg niet over.

Meer hotspots in Gent

Dat Gent verrast weten we inmiddels. Zo waren we begin dit jaar aanwezig bij het Gent Lichtfestival; een spektakel van formaat waarbij de monumentale panden in de historische binnenstad omgetoverd werden door indrukwekkende lichtprojecties. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat Gent de veggiehoofdstad van Europa is? In geen andere stad vind je zo’n groot aanbod aan vegetarische restaurants en eetcafé’s als hier. Bij Visit Gent hebben ze een boekje samengesteld met alle vega hotspots in Gent. Je vindt er daarnaast routes voor stadswandelingen en natuurlijk de route voor de Concrete Canvas Tour en andere fietstochten. Even langsgaan dus!

Beeld: Ferdinand FeysKorneel Edmund Mansis/Backstay Hostel, Dennis Jarvis (incl. header)
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!