Vlaamse Ardennen route

Autohuur in het buitenland: met deze tips verloopt het vlekkeloos

Met een auto ervaar je volledige vrijheid op je vakantiebestemming: gaan en staan waar je wil met alle keuze om onderweg te stoppen. Ga je op reis zonder je eigen auto, dan zal je er eentje moeten huren. Heb je dat nooit eerder gedaan of geen goede ervaringen gehad in het verleden? Met onderstaande tips verloopt je autohuur in het buitenland vlekkeloos.

Wat heb je nodig om een auto te huren?

De meeste autoverhuurders hanteren een minimale leeftijd voor het huren van een auto. In het buitenland is dit vaak 21 jaar. Als je jonger bent is het niet onmogelijk, maar wel lastiger. Soms is de minimumleeftijd zelfs 23 of 25 jaar. Het kan ook dat je meer moet betalen of dat er een hoger eigen risico geldt als je jonger bent. Daarnaast geldt volgens Skyscanner regelmatig de eis dat je minstens één of twee jaar in bezit moet zijn van een rijbewijs.

Boek je auto zo snel mogelijk

Het begint natuurlijk allemaal met het boeken van je accommodatie en de vlucht of ander vervoer. Is dat geregeld? Regel het huren van je auto dan meteen. Voor de gunstigste deals kun je het beste zo vroeg mogelijk boeken. Wacht je te lang, dan zijn deze vaak al weg. Je vindt de scherpste prijzen door via sites te kijken die alle verhuurders met elkaar vergelijken, zoals Goedkoper autohuur. Dit platform vergelijkt 1600 aanbieders om de beste prijs voor autoverhuur te vinden.

Tabea Damm/Unsplash

Je kunt natuurlijk ook bij aankomst huren. Helemaal een prettig gevoel geeft dat echter niet. Je loopt altijd het risico dat er geen auto meer beschikbaar is. Bovendien kan er door een mogelijke taalbarrière de nodige miscommunicatie ontstaan. Het is dan toch wel zo handig als je dit allemaal vooraf hebt geregeld.

Kijk verder dan alleen de prijs

De beste deal bestaat uit meer dan alleen een lage prijs. Neem ook andere factoren in overweging. Hoe zit het met de verzekering? Hoe hoog is het eigen risico? Denk ook aan zaken als de hoogte van de borg en hoe zuinig de auto rijdt. Je kunt dit meestal in de voorwaarden vinden.

Ook de tankregeling is iets om rekening mee te houden. Je kunt vaak kiezen uit vol-vol (met een volle tank ophalen en met een volle tank weer inleveren) en vol-leeg (met een volle tank ophalen en met een lege tank inleveren). Hoewel dat laatste aantrekkelijk klinkt, is het in de praktijk niet voordelig of handig. Het verhuurbedrijf vult in dat geval de tank en daar betaal je flink voor. Meer dan jijzelf zou betalen voor het tanken. Daarnaast betaal je ook voor een volle tank als er nog benzine inzit. Je moet dan dus zorgen dat de tank helemaal leeg is. Je ziet vol-leeg dan ook vooral bij heel goedkope deals.

Wat voor auto kies

Een belangrijk punt is welke auto je kiest. Kies niet zomaar blind voor het goedkoopste model. Zeker als je met meerdere mensen bent, is het wel zo fijn als je comfortabel kunt zitten. Ben je van plan om door de bergen te rijden, dan heb je een auto met een sterke motor nodig. Met een kleine auto verbruik je in de bergen bovendien veel benzine.

Lees de reviews

Neem de tijd om je over het verhuurbedrijf in te lezen. Hoewel veel negatieve reviews niet per se hoeven te zeggen dat jij ook een slechte ervaring gaat hebben, is het wel een aardige indicator. Een paar slechte reviews zijn normaal. Zijn het er heel veel? Dan heeft dat meestal een reden. Neem ook de tijd om even te kijken wat die reviews nu precies zeggen en of dat mogelijk op jou van toepassing kan zijn.

Tabea Damm/Unsplash

Heb je een creditcard?

Let erop dat je voor het huren van je auto doorgaans een creditcard nodig hebt. Heb je die nog niet, dan moet je deze tijdig aanvragen. Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden zonder creditcard. Dit zal je eerder bij een Nederlands bedrijf dan in het buitenland tegenkomen. Je moet de borg, die toch vaak flink is, dan vooraf kunnen betalen met je pinpas. Het kan echter zeker niet bij elk bedrijf en voor elke vakantiebestemming. Het is dus een stuk lastiger zonder creditcard.

Boek slim

Je betaalt over het algemeen een vaste prijs per 24 uur. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het kiezen van de tijden. Lever je de auto één uurtje later in, dan moet je waarschijnlijk de hele dag meteen betalen. Dan kun je de auto beter een uur eerder inleveren. Of plak er een hele dag aan vast, zodat je nog van de auto kunt genieten in de tijd waarvoor je betaalt.

Verzekering of niet?

De vraag is altijd: neem je een verzekering of niet? Je moet daar natuurlijk wel je portemonnee voor trekken. Veel mensen nemen daarom het risico. Toch is het wel erg fijn als je je helemaal geen zorgen hoeft te maken als je op vakantie bent. Alleen daarom al zouden we het aanraden. Zeker als je voor langere tijd weggaat. Als je geen verzekering afsluit, moet je extra opletten. Autoverhuurmaatschappijen kunnen dan wellicht schades op je verhalen die je niet hebt veroorzaakt. Kijk de auto daarom altijd eerst grondig na en neem desnoods foto’s van het voertuig. Je kunt dan eventueel later bewijzen dat bepaalde schade al op de auto zat.

Roadtrip door de Algarve

Het navigatiesysteem

Je hebt vaak de mogelijkheid om een navigatiesysteem van het autoverhuurbedrijf te huren. Doe dit nooit zomaar, want dit is meestal peperduur. Het is dan in de meeste gevallen zelfs nog goedkoper om een nieuw navigatiesysteem te kopen. Je kunt ook je eigen navigatiesysteem meenemen of je telefoon gebruiken. Via Maps.me kun je kaarten vooraf downloaden, zodat het je geen data kost. Denk er wel aan dat navigatie op je telefoon een aanslag is op de batterij. Het is dan ook verstandig voor een powerbank of een autolader te zorgen. Je komt dan niet onverhoopt zonder navigatie te zitten als je telefoon leeg is geraakt.

Lees het huurcontract goed na

Wat je ook doet, lees het huurcontract altijd even na voordat je wegrijdt met de auto. Het is verstandig om altijd even naar mogelijke kleine lettertjes te kijken. Zaken waar je op kunt letten is hoeveel kilometers je mag rijden en of het is toegestaan om naar een ander land te gaan.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!