Schotland | 5 autoroutes in het roadtrip paradijs

Vijf van de mooiste Schotse autoroutes op een rij!

Met uitgestrekte wegen en de meest indrukwekkende landschappen is het een paradijs voor roadtrippers. We noemen vijf van de allermooiste autoroutes in Schotland: auto huren, route kiezen en rijden maar!

A68 – Blinde toppen

Rij je Schotland binnen vanuit Engeland en heb je geen haast? Dan is de A68 de aangewezen autoroute om vast in de stemming te komen voor de Schotse wegen. Slingerend baant het asfalt aan de Engelse kant zich langs schapen, bossen en stille vennen. Borden geven met regelmaat aan dat zich ‘blind summits’ bevinden aan de andere kant van de scherpe bocht, en zelden is het loos alarm. De auto duikt een hobbel op en niemand weet waar het eindigt. Verontrustende waarschuwingsborden spreken over bijna tachtig doden op deze weg in het laatste jaar, maar de verleiding verder te kijken dan de weg lang is kan niemand weerstaan.

Autoroutes in Schotland

Heuvels, hekken en stenen muurtjes kondigen de Schotse vlag aan, gehesen op een heuveltop. De prachtige boogbrug bij Melrose is een fotostop waard, evenals het oude stadje Jeddburgh met zijn mooie abbey. Lappendekens waarop vee graast en knusse boerderijen verwelkomen je op het Schotse platteland. Tip: sla een minitieus zijwegje in en zie waar je terecht komt. Overal zijn immers wandelpaden en vriendelijke boeren. De A68 mondt uit in Edinburgh, een stad die erom vraagt nader onderzocht te worden!

Schotland roadtrip inspiratie:
Reisgids Schotland van Capitool: de meest uitgebreide gids vol reistips en kaarten van alle regio’s.
♡ Houd je het graag avontuurlijk? Neem dan een wegenkaart van Schotland mee in de auto.

Alles over een citytrip Edinburg

A821 – Loch Lomond & Trossachs

Voor grote variatie in het Schotse landschap sla je bij Callander af, de A821 op. Smalle bochten, omzoomd door gele en paarse bloemen in de zomer, leiden je naar een vlakke, rustige weg met aan weerszijden heuvels. Dit is een uitstekende route om je stuurkunsten te verbeteren, maar ook om letterlijk stil te staan bij de schoonheid van dit land. De weg stijgt fors, en de vergezichten zijn fenomenaal. Hoogtepunt is het uitzicht langs de rand van Loch Achray. Een oud landhuis met spitse torentjes spiegelt perfect in het water, met grazende hooglanders aan de oever. Met een kleine parkeerplaats is hier handig op ingespeeld. Voor wie terug wil naar de doorgaande weg in Callander: volg de A81.

Autoroutes in Schotland

Met je eigen auto naar Schotland
Het grote voordeel van Schotland als roadtrip bestemming, is dat je er makkelijk met je eigen auto heen kunt. Zo is het een stuk comfortabeler én bespaar je de kosten van een huurauto. Vanuit de haven van IJmuiden kun je met je auto aan boord van de ferry richting Newcastle in Noord-Engeland. Vanaf daar rij je binnen een uurtje de Schotse grens over. Enkele dingen waar je rekening mee moet houden tijdens een roadtrip in Schotland:

Rij links. Waarschijnlijk wel duidelijk, maar je zal niet de eerste zijn die er toch door verrast wordt. In Schotland rijden ze net als in Engeland aan de linkerkant van de weg. Extra fijn dus om je eigen auto bij je te hebben, zodat schakelen wel gewoon zoals vertrouwd is.
Zorg voor een goede verzekering. Ben jij een echte roadtripliefhebber? Besteed dan extra aandacht aan het uitzoeken van de juiste verzekeringen. Niet alleen een goede autoverzekering is belangrijk; vergeet niet om bijvoorbeeld ook de juiste pechhulp af te sluiten zodat je ook buiten Nederland geholpen kunt worden. Het beste kun je gebruikmaken van een vergelijkingswebsite voor het uitzoeken van de autoverzekering die het beste bij jou past, inclusief een duidelijk overzicht van alle dekkingen en extra’s.
Plak je koplampen af. De koplampen van onze auto’s zijn standaard zo ingesteld dat ze iets naar rechts schijnen. Op die manier verlichten ze niet alleen de weg voor je, maar ook de berm. Rijd je op de linker weghelft, dan schijnen de lampen dus de verkeerde kant op. Je dient ze in Schotland dan ook deels af te plakken om verblinding van tegenliggers te voorkomen. Speciale stickers hiervoor zijn te koop op de ferry.

A84/A85/A82 – Stirling naar Glencoe

Op deze route zijn alle facetten van Schotland en zijn natuur aanwezig. Via een dichtbeboste weg beland je al snel in het plaatsje Doune, met het prachtig gelegen Doune Castle. Erachter loopt een pad langs een fraai riviertje en oude bruggen. Verderop waan je je voor een enorme spiegel bij Loch Lubnaig. Het rimpelloze meer weerkaatst bomen en bergen tot in perfectie. Het strandje is de perfecte tussenstop en picknickplek tijdens een dag toeren. Een bergplateau en strakke wegen kondigen de Highlands aan, waar je in een vallei geniet van de uitgestrektheid. Vlak voor Glencoe worden de bergen almaar hoger, en is zelfs in de zomermaanden een plukje sneeuw te zien op de toppen. In Glencoe gebeurt niet veel, maar het is een typisch Brits plaatsje met rode postbussen en gekleurde huizen. In de avond, wanneer de zon zakt over Loch Leven, geven de witte huisjes aan de bergvoet licht.

Meer over een roadtrip door de Schotse Highlands

Autoroutes in Schotland

A855 – Portree naar Staffin

Het gehele eiland Skye is een roadtrip waard, maar dit gedeelte loopt direct langs de rotsige kust. Hier geldt een schapenalert. De dieren vreten en lopen overal waar ze willen, en soms dutten ze in op de weg. De graslanden en grauwe rotsen contrasteren mooi met de diepblauwe oceaan. Op sommige plekken kun je vanaf de kliffen in de diepte kijken en miniatuurhuizen en -dieren ontdekken. Staffin geldt als de hoofdplaats van dinosaurusvondsten in Schotland. Informatie hierover vind je op de parkeerplaats, waar ook prachtige basaltkliffen en een waterval te zien zijn.

Autoroutes in Schotland

A939/A93 – Inverness naar Aberdeen

Een weinig bereden route, ondanks dat je hier de Victorian Heritage Trail volgt, een historische route vol met kastelen en hier en daar een whiskeystokerij. Ook het Cairngorms National Park maakt deel uit van deze weg, een ruig heuvellandschap. Het fotogenieke stadje Grantown-on-Spey nodigt uit tot een bezoek. Hoe verder je richting Braemar rijdt, hoe landelijker de omgeving wordt. Denk aan Britse boerderijen met tractors en glooiende akkers, en je hebt al een goed beeld. In de winter zijn de bergen van Cairngorms een skigebied. Een kans die je in dit decor niet kan laten glippen.

Bijzondere autoroutes in Schotland

Een van de allermooiste autoroutes in Schotland is toch wel die door de Highlands. We reden die route al eens eerder en maakten onderweg een heleboel mooie tussenstops. Je leest er hier alles over! Niet zo’n fanatieke chauffeur? Dan kan je ook perfect genieten van de Schotse landschappen per trein. Een van de allermooiste treinroutes ter wereld is hier namelijk te vinden: de West Highland Line!

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

4 thoughts on “Schotland | 5 autoroutes in het roadtrip paradijs”

  1. Te gek dit. Ik ben vorig jaar in Schotland geweest, maar alleen in de steden Edinburgh en Glasgow. Hopelijk kan ik er in de herfst weer naartoe en dan is het plan om veel meer van het land te zien.

  2. Scotland trekt me absoluut niet.
    Maar ik vind wel dat je erg mooie foto’s hebt!
    Misschien moet ik het dan toch maar eens overwegen.

  3. Je stelt dat links rijden in je eigen auto makkelijk is, maar dan vergis je je juist makkelijk. Als je rechts achter het stuur zit en de pook in je linkerhand hebt, ga je er veel makkelijker in mee. BBC berichtte vorige maand nog over extra bordjes ”drive left” voor het komende seizoen, gezien de hoeveelheid (bijna) ongelukken met toeristen.

Wat vind jij? Laat van je horen!