Avontuurlijk op vakantie in Brabant: op zoek naar het onbekende dicht bij huis

Dat 2020 de boeken in gaat als een anders-dan-anders reisjaar, dat mag duidelijk zijn. Maar laat dit dan ook het jaar zijn waarin we met z’n allen (her)ontdekken hoe mooi ons eigen land is. Verlangend naar wat avontuur én nieuwsgierig naar mijn eigen provincie, pakte ik deze zomer mijn rugtas voor een avontuurlijke vakantie in Brabant.

Halsoverkop moest ik in maart mijn reis door Azië onderbreken. In plaats van een maand op Bali, zat ik plotseling in Breda – zonder uitzicht op een volgend tripje. Na een week keihard balen besloot ik het anders te bekijken. Want hoewel ik al jarenlang bijna fulltime de wereld over reis, ben ik oprecht de allergrootste fan van bestemming Nederland. In 2019 verhuisde ik naar Noord-Brabant toe, een provincie die ik eigenlijk nog helemaal niet goed kende. Geen beter moment dan de zomer van 2020, om daar verandering in te brengen.

Op vakantie in Brabant

Met Google Maps voor m’n neus, bekeek ik alle uithoeken van de provincie, selecteerde gebieden en stippelde routes uit naar plekken die ik nauwelijks kende. Verdeeld over vijf tweedaagse reisjes, bezocht ik ze allemaal. Onder de noemer Backpacken in Brabant bracht ik verslag uit van al mijn avonturen. De allermooiste ervaringen? Die lees je hieronder!

1. Te voet van Den Bosch naar Oisterwijk

 

vakantie in Brabant

Het Pelgrimspad

In 2018 liep ik ruim 800 kilometer dwars door Spanje over de Camino de Santiago. Wist je dat we ook in Nederland zo’n pelgrimsroute hebben? Mijn eerste avontuurlijke mini vakantie in Brabant begon dan ook met een etappe van het Pelgrimspad, met als startpunt de mooie Brabantse hoofdstad Den Bosch en als eindpunt Oisterwijk. Een route van in totaal 30 kilometer dwars door natuurgebieden en bijzondere tussenstops, zoals Fort Isabella.

Kampina en Oisterwijkse Bossen en Vennen

De grootste verrassing was Oisterwijk zelf, gelegen in het groene hart van Brabant. De weelderige Kampina heeft eindeloos veel wandelmogelijkheden en gaat naadloos over in de ook al zo mooie Oisterwijkse Bossen en Vennen. Ik overnachtte daar precies tussenin: bij KampinaStaete. Oprecht één van de leukste plekken waar ik in Nederland ben wakker geworden. Je overnacht hier in gloednieuwe tiny houses die heerlijk knus zijn maar ook hartstikke comfortabel. Gastvrouw Charlotte bied je hier met haar tips voor de omgeving en goede zorgen altijd voor een memorabel verblijf.

vakantie in Brabant
De Oisterwijkse Bossen en Vennen

Op bezoek in Oisterwijk

De volgende dag vervolgde ik mijn weg te voet naar het centrum van Oisterwijk, dwars door de bossen en vennen. Het dorp is klein van stuk, maar er valt van alles te beleven, met name om te winkelen en heerlijk te tafelen. Sla De Leerfabriek zeker niet over: in deze voormalig fabriek zitten nu allerlei bijzondere ondernemers gevestigd, waaronder ook de bakkerij en het restaurant van Heel Holland Baks jurylid Robèrt van Beckhoven. Hier ga je sowieso niet met lege handen naar huis!

➸ Lees hier het hele verhaal van deze tweedaagse reis.

2. Kunst en design in Eindhoven en Nuenen

vakantie in Brabant

Van Gogh Fietsroute

Eerlijk toegegeven: ik ben geen kunstkenner en cultuur beleef ik liever in de buitenlucht dan tussen vier muren. Maar ook dan (of juíst dan) blijk je voor een vakantie in Brabant goed te zitten. Ik stapte op een zonovergoten zaterdag op de fiets in Eindhoven en volgde de bordjes van de Van Gogh Fietsroute richting Nuenen. Via velden met wilde bloemen en landschappen met schilderachtige boerderijen en watermolens, bereikte ik wat bekend staat als ‘Van Gogh Village’.

Nuenen is ook echt een openluchtmuseum. De wereldberoemde Brabantse kunstschilder woonde en werkte hier slechts twee jaar, maar maakte er maar liefst een kwart van al zijn schilderijen. Ik maak een reis door zijn leven in Vincentre, bezocht Nune Ville en het atelier waarin Van Gogh ooit schilderde en wandel tot slot door het sfeervolle dorpscentrum.

vakantie in Brabant
Watermolen van Opwetten

Bijzonder tafelen in Eindhoven

Terug in Eindhoven dook ik mijn favoriete straatje in: De Kleine Berg. Hier genoot ik van heerlijk én bijzonder betaalbare gerechtjes bij Streetfood by HAN: het low budget zusje van Umami. Daarna rolde ik zo naar de overburen voor een cocktail bij Bobby’s Bar. Overnachten deed ik bij het al net zo betaalbare Hotel de Match in hartje centrum.

De volgende ochtend zette ik mijn kunstzinnige reis voort via een street art route van de app Street Art Cities. Eindhoven blinkt hier echt in uit en via de mooie muurschilderingen kwam ik uiteindelijk terecht bij Strijp-S. Het voormalig Philips industrieterrein is nu een creatief bolwerk vol bijzondere horecazaken en winkels. Als je moet kiezen: Lunch dan bij Soul Kitchen of het Ketelhuis en ga daarna voor een ijsje naar Intelligentia.

3. Een Goei Leven in Land van Cuijk

vakantie in Brabant

Op pad in de Maasheggen

De Brabantse versie van La Dolce Vita; dat moest ik ervaren. En daarvan zette ik koers naar Land van Cuijk, in het uiterste noordoosten van de provincie. Voor mij totaal onbekend gebied en dat maakte het des te leuker. Hier ga je naartoe om op rustig tempo te genieten. Van rust, ruimte, buitenleven en bourgondisch Brabant.

De regio bleek alleen al voor één bezienswaardigheid meer dan de moeite waard: UNESCO-biosfeer de Maasheggen. Ik fietste dwars door het oudste cultuurlandschap van Nederland, haalde bij De Meerstoel een overheerlijke picknick op van Maasheggen-kenner Janneke en stopte bij elk dorpje voor iets moois.

vakantie in Brabant
Fietsen langs de Maas in Land van Cuijk

Hoogtepunten in Land van Cuijk

Must sees zijn in elk geval het oorlogsmuseum Overloon, waar je zelfs dwars doorheen kunt fietsen(!) en het Sint Agatha klooster: het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Ook Cuijk bleek een verrassing; een historische plaats waar je de Romeinse geschiedenis nog volop kunt ervaren. Wil je lekker landelijk overnachten in Land van Cuijk? Ik sliep in een comfortabele trekkershut bij Landgoed de Barendonk, waar je ook kampeerplekken én hele bijzondere tiny houses treft.

4. Op (her)ontdekking in de Biesbosch

vakantie in Brabant

De Biesbosch in stilte

Al verschillende keren huurde ik met vrienden op een mooie zomerdag een bootje in de Biesbosch. Maar zoals deze keer had ik de Biesbosch nog nooit ervaren. Wie dit unieke natuurgebied namelijk echt op haar mooist wil beleven, laat het (motor)bootje staan, stapt in een kajak én blijft een nachtje logeren in het groen.

Mijn avontuur begon bij Biesbosch MuseumEiland: een bezienswaardigheid van buiten en van binnen. Het museum vertelt het verhaal van wat ooit met recht de jungle van Nederland werd genoemd. Mijn natuurhuisje bevond zich bij Jachthaven van Oversteeg, een knusse trekkershut waarvandaan je binnen no-time het hart van de Biesbosch in peddelt. En dat is dan ook precies wat ik heb gedaan. Niet midden op de dag, maar tegen de avond; als alle dagjesmensen al lang vertrokken zijn. Zo peddelde ik gewapend met een routekaart door stille kreekjes naar een zandplaat, waar ik met wijn en hapjes heerlijk borrelde bij zonsondergang. Op de terugweg, in de schemer, speurde ik de oevers af naar beverburchten.

vakantie in Brabant
Wandelen over de Jantjes- en Deeneplaat

Struinen door de natuur

Met de ontwakende natuur, stapte ik de volgende dag al vroeg over de wandelpaden. Want dit waterdoolhof is ook op het land bijzonder mooi te verkennen. Ik koos voor een wandeling over de onverharde paden van de Jantjes- en Deeneplaat, die begint nabij de Spieringsluis. Het bleek een schot in de roos, want in alle rust spotte ik reeën, kikkers, vlinders en hele groepen watervogels. Een Biesbosch bezoek dat sowieso nog eens herhaald gaat worden!

➸ Mijn hele avontuur in De Biesbosch lees je hier.

5. Blikvangers langs de Brabantse Wal

vakantie in Brabant

On-Nederlandse hoogteverschillen

Via mijn reisjes raakte de kaart van Brabant me langzaamaan steeds meer vertrouwd. Het uiterste westen bleef echter nog een vraagteken. Ik bezocht in 2019 de bijzonder mooie binnenstad van Bergen op Zoom, maar daar was het ook bij gebleven in deze streek. Uniek aan dit gebied is de Brabantse Wal: een gebied waar de hoger gelegen zandgronden overgaan in zeekleipolders. Het resultaat is een on-Nederlands landschap met hoogteverschillen. Iets wat het beste te ervaren is langs de steilrand. Per fiets volg ik deze lijn van Fort de Roovere in het noorden tot aan Grenspark de Kalmthoutse Heide in het zuiden.

Must sees op de route

Een icoon langs de Brabantse Wal is Fort de Roovere met uitkijktoren Pompejus en de bijzondere Mozesbrug. Spectaculair op foto’s en nog indrukwekkender in het echt! De route vanuit Bergen op Zoom is bovendien een hele mooie, dwars door bossen en het boeren buitengebied. Terug richting het zuiden passeerde ik bij Bergen op Zoom de Binnenschelde: een ideale plek om op een zonnige dag met de voeten in het zand te genieten van een lekkere lunch. Vanaf hier volgden de mooie tussenstops in de natuur zich op hoog tempo op, met onder andere Landgoed Mattemburgh (echt even afstappen om de tuinen te bekijken!) en het uitzichtpunt in Woensdrecht: het hoogste punt aan de steilrand.

vakantie in Brabant
De Pompejustoren bij Fort de Roovere

Grenspark Kalmthoutse Heide

Mijn eindpunt voor dag 1 was Hotel de Volksadbij: een unieke slaapplek in een historisch complex midden in de natuur. Vanaf hier ben ik de volgende ochtend het Grenspark in getrokken: een natuurpark dat zich deels op Nederlands en deels op Vlaams grondgebied bevindt en veel wandel- en fietsmogelijkheden heeft. Ik laat mijn fiets even staan en kies voor de wandelroute die wordt getipt als Top Natuurroute. Dat blijkt een goede keuze, want over een lengte van slechts 6 kilometer (lang genoeg bij 28 graden) wandel je hier dwars door bossen, heide, vennen en stuifzandgebied. Volg voor deze route vanaf Pannenkoekenhuis De Heusche Bollaert de rode bordjes met de mier.

Ook op vakantie in Brabant?

Het spannende van het onbekende, waarvoor we zo graag de grens over gaan, blijkt dicht bij huis net zo goed te vinden

Via deze vijf tripjes heb ik de meest uiteenlopende delen van de provincie ontdekt én herondekt. De conclusie? Een vakantie in Brabant kan zéker avontuurlijk zijn. Met een rugzak pelgrimerend of peddelend door de verlaten Biesbosch. Maar ook net zo goed genietend van een goede maaltijd en mooie accommodatie. Het spannende van het onbekende, waarvoor we zo graag de grens over gaan, blijkt dicht bij huis net zo goed te vinden. Zoek je daarvoor nog meer suggesties? Neem dan een kijkje op hiermoetjezijninbrabant.nl of blader door de vele reistips Nederland die wij in de afgelopen jaren verzamelden.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!