baan in toerisme

De 3 populairste banen in de toeristische sector

Van je passie je werk maken? Als reisliefhebber overweeg je misschien om reizen te combineren met werk. En dan eens niet als digital nomad (want jij wilt juist graag wég van die computer) maar als professional in de reisbranche. Als steward of stewardess misschien? Als reisleider, adviseur of liever in het animatieteam van een resort of camping? Er zijn mogelijkheden genoeg voor een baan in toerisme. De kenners van Jooble delen de drie meest populaire banen in toerisme en vertellen je meer over de voor- en nadelen, salaris en meer!

De drie populairste banen in de toeristische sector zijn: reisleider, reisadviseur en animator. Welke baan het beste bij je past, hangt af van je persoonlijkheid, je opleidingsniveau en je praktische voorkeuren zoals werktijden.

Reisleider, de populairste baan in toerisme

Als reisleider vertegenwoordig je de reisorganisator waarvoor je werkt op een specifieke vakantiebestemming. Jij bent het aanspreekpunt voor zowel de klanten als dienstverleners en je takenpakket is erg uitgebreid. Zo begeleid je de gasten van de luchthaven naar hun accommodatie en terug. Daarnaast regel je de transfer, boek je excursies, geef je tips over de omgeving en meer. Als er klachten zijn, kunnen reizigers ook bij jou terecht. Je bent verantwoordelijk, sociaal, flexibel en staat stevig in je schoenen!

Voordelen:
Werken als reisleider is de ideale manier om kennis te maken met verschillende culturen en om je helemaal te verdiepen in een land. Bovendien zijn er vaak mogelijkheden om meerdere bestemmingen onder je hoede te nemen, zodat je niet continue naar dezelfde plekken reist. Omdat dit werk heel gevarieerd is, zul jij je bovendien geen moment vervelen. Grote bonus: tijdens jouw werkdagen zie je veel en maak je van alles mee op de bestemmingen!

Nadelen:
Werken als reisleider heeft als nadeel dat je de klachtenbehandeling moet doen. Je krijgt soms dan ook te maken met ontevreden reizigers die hun frustraties op jou afreageren. Een ander minder fijn puntje is dat je geregeld zes dagen per week moet werken én altijd telefonisch bereikbaar dient te zijn.

Salaris
Het salaris van een reisleider hangt af van de organisatie, de bestemming en je ervaring. Dit zijn de maximum en minimum verdiensten per maand als je fulltime aan de slag gaat:
Minimum salaris: € 1739
Maximum salaris: € 2967

baan in toerisme
© Bernie Almanzar/Unsplash

Reisadviseur

Als reisadviseur ga je aan de slag in een reisbureau waar je allerlei soorten reizen en uitstapjes verkoopt. Op basis van de wensen en noden van je klant ga je op zoek naar de beste deals en boek je de accommodatie, het vervoer en eventuele extra’s, zoals reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen. Je bent een echte expert op het gebied van jouw bestemming(en) en weet de aangeboden reizen met jouw enthousiasme en passie voor reizen ook goed te communiceren én verkopen.

Voordelen:
In tegenstelling tot reisleider, werk je als reisadviseur niet op de bestemming zelf. Dat kan een nadeel zijn, maar ook een voordeel, want als reisadviseur moet je een echte kenner zijn van de bestemmingen die je verkoopt. Daarvoor word je geregeld uitgenodigd op speciale werkreizen om een bestemming beter te leren kennen. Op zo’n reis maak je kennis met alles wat de bestemming voor je klanten te bieden heeft en dat is voor jezelf natuurlijk een hele toffe ervaring.

Daarnaast is het een baan in toerisme met goede werktijden als je van meer regelmaat houdt. Over het algemeen werkt een reisadviseur namelijk ‘gewoon’ van 9 tot 17 uur. Een baan als reisadviseur is dan ook een goede optie als je werken in toerisme wilt combineren met een gezin.

Nadelen:
Als reisadviseur word je vaak uitgenodigd voor reizen en evenementen, maar je werkt niet in het buitenland. Indien je graag nog meer tijd in het buitenland wilt spenderen, is een baan als reisleider een betere optie voor jou.

Salaris:
Het salaris van een reisadviseur is afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt, je leeftijd en nog een aantal andere factoren. Dit zijn de minimum en maximum verdiensten:
Minimum salaris: € 1725
Maximum salaris: € 2357

baan in toerisme
© Luke Porter/Unsplash

Animatiemedewerker

Veel jongeren die op zoek zijn naar werk in het buitenland, kiezen ervoor om als animator aan de slag te gaan. Deze baan is dan ook erg laagdrempelig. Als animator organiseer en begeleid je activiteiten samen met de andere leden van het animatieteam. Je werkt meestal op een camping, in een vakantiepark of in een hotel. Voor deze baan is het belangrijk om sociaal, zelfstandig en enthousiast te zijn. Jij brengt leven in de brouwerij en maakt het mensen graag naar hun zin!

Voordelen:
Het grote voordeel van een baan als animator is dat je makkelijk werk vindt. Er is namelijk veel vraag naar animators in de vakantieperiodes. Daarnaast is de baan erg afwisselend en geniet je van gratis accommodatie, eten en vervoer. Vaak is het ook nog eens heel gezellig om met de anderen in het team samen te werken. In de vrije uurtjes kan je natuurlijk ook genieten van de bestemming waar je bent.

Nadelen:
Een baan als animator is seizoensgebonden. Je kunt dit werk doen als vakantiewerk of als extra bijverdienste tussen bijvoorbeeld je studies in. Je verdient er in principe geen volwaardig inkomen mee. Daarnaast is een animator een van de minder goed betaalde banen in toerisme.

Salaris:
Als animator hangt je salaris sterk af van je leeftijd, het land waar je werkt en het bedrijf waarvoor je werkt. Het gemiddelde salaris ligt wat lager, omdat je ook eten en onderdak krijgt. Dit mag je ongeveer aan salaris verwachten:
Minimum salaris: € 850 per maand
Maximum salaris: € 2500 bruto per maand

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!