Eerste Hulp bij Backpacken | Gezondheid op reis

Ziek zijn op reis is de nachtmerrie van iedere reiziger. Hoe bereid je je voor?

Een volledige apotheek meeslepen in je backpack is wat overdreven, maar een goede voorbereiding is wel verstandig. Op welke situaties moet je bedacht zijn en wat zijn de onmisbare items voor in je backpack? We vertellen je wat je moet weten over je gezondheid op reis:

  Backpack Essentials  
   

1. Koortsthermometer

Je temperatuur is een van de belangrijkste dingen om in de gaten te houden op reis. Het kan een onbenullig griepje aangeven, maar bijvoorbeeld ook het eerste signaal van malaria zijn. Over het algemeen geldt de regel: heb je koorts, ga dan zo snel mogelijk langs een arts. Want, better safe than sorry.

2. Betadine zalf en pleisters

Onderdeel van de basic uitrusting, want zelfs als je ze zelf niet nodig hebt, dan kan je er zeker anderen mee te hulp schieten. Betadine ontsmet beschadigde huid en brandwonden waardoor deze snel en zonder infecties helen. Een valpartij tijdens de klim naar die mooie tempel of een scooterongelukje is gauw gebeurd. Het water is in veel landen niet schoon genoeg om de wond mee te spoelen en het laatste wat je wil is dat het gaat ontsteken. Pleisters kan je overal ter wereld krijgen, maar een kleine voorraad is handig, gewoon voor het geval dat. Er zijn ook kant en klare EHBO kitjes te verkrijgen voor op reis met naast pleisters en ontsmettingsmiddel ook alle andere basic benodigdheden zoals verband en een pincet.

Tip: slik je medicijnen of heb je allergieën? Vraag een medicijnpaspoort aan je huisarts (gratis) waarin deze gegevens staan. Mocht er op reis iets gebeuren waardoor je in een ziekenhuis terecht komt, dan maakt dit de communicatie makkelijker. Vergeet ook niet je gele boekje met vaccinaties!

gezondheid op reis

3. ORS

Hier ga je jezelf heel dankbaar voor zijn! Is die Indiase curry of lokale Cubaanse maaltijd niet zo goed gevallen? Oral Rehydration Salts doen hun werk! De zouten en suikers zorgen ervoor dat je lichaam sneller en beter vocht opneemt en vasthoudt. Je kan ze in zakjes of tabletvorm kopen en ze nemen weinig ruimte in. Bij veel vochtverlies zoals tijdens overgeven of buikgriep is het noodzakelijk dat je lichaam een goede vochtbalans behoudt en ORS is daarbij je ideale hulpmiddel. Dit geldt overigens niet alleen voor voedselvergiftiging; ook als je veel zweet is het goed om ORS te gebruiken. Ga je bijvoorbeeld een pittige hike maken of loop je in de brandende hitte door Angkor Wat, vul je vochtbalans dan ook aan!

4. DEET

Absoluut onmisbaar is ook DEET. In veel landen is dit muggenwerende goedje hard nodig, maar lang niet altijd verkrijgbaar. Met name in Azië zijn veel verpakkingen in omloop die over de datum zijn of waarin het percentage DEET te laag is, waardoor je slechts een paar uur tegen muggenbeten bent beschermd. Ook als je malariatabletten gebruikt is DEET nog steeds nodig om andere narigheid te voorkomen. Wist je dat de tijgermug overdag actief is en een potentiele drager is van circa twintig ziektes, zoals dengue, Zika en gele koorts? DEET biedt tevens bescherming tegen teken, wiens beten o.a. de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. DEET is verkrijgbaar in spray, gel en sticks waarmee je alle onbedekte huid dient in te smeren. Let op: ook overdag kunnen muggen actief zijn, smeer dus niet alleen na zonsondergang!

REISVERZEKERING?
Je moet je er even in verdiepen, maar doe het echt. Reisverzekeringen zijn er in allerlei soorten en prijzen en vergelijken loont. Ga je regelmatig naar het buitenland? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering, dan ben je goedkoper uit. Let daarnaast goed op je polis. Je bent namelijk lang niet altijd automatisch verzekert voor sportieve activiteiten zoals duiken en skiën. Dat geldt ook voor dat leuke scootertripje door Laos! Even checken dus!

5. Klamboe

Muggen zijn nu eenmaal lastig. Ook als je al voorbereid bent met malariatabletten kunnen ze voor problemen zorgen. Naast DEET is een klamboe de beste manier om ze van je af te houden. In sommige accommodaties hangen deze standaard boven je bed, maar dat is lang niet altijd het geval. Met name als je gaat backpacken en in accommodaties zal slapen zonder airco of midden in de natuur, dan is de kans dat je ’s nachts last hebt van muggen aanwezig. Een eigen klamboe meenemen is dan geen overbodige luxe. Klinkt als een heel gedoe, maar dat is het niet. Er zijn speciale reisklamboes te koop die klein en licht zijn en dus ideaal mee te nemen in je backpack. Let er ook op of de klamboe geïmpregneerd is. Bij deze klamboes kunnen muggen niet op het net landen of erdoor heen steken en is de bescherming nog groter. Lekker slapen dus!

Gebruik je gezond verstand

We zeiden het al: een complete apotheek meeslepen is overdreven, kijk daarom naar het soort reis dat je gaat maken en in welke situaties je daarbij realistisch gezien terecht zou kunnen komen. Bovenstaande items zijn de echte basics. Ga je kamperen? Voeg dan een tekentang toe aan je lijstje. Een avontuurlijke hike trip? Zorg dan voor goede blaarpleisters en een waterfilter.

gezondheid op reis





WIN: geïmpregneerde reisklamboe

Vertrek jij binnenkort op een verre reis? Grote kans dat je zo’n handige klamboe wel kan gebruiken. We mogen 1 geïmpregneerde reisklamboe van CarePlus weggeven t.w.v. ‎€ 44,95. Geschikt voor 2 personen, handig mee te nemen in je backpack, makkelijk op te hangen en door de impregnatie weet je zeker dat de muggen buiten blijven. De impregnatie blijft tot drie jaar goed bij dagelijks gebruik en ‘pauzeert’ zodra je deze weer opbergt. Neem een kijkje in hun webshop voor meer gezondheidsbeschermende items voor op reis.

Hoe doe je mee? Like Stop and Stare op Facebook en vul onderstaand formulier in. Je schrijft je hiermee automatisch in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Meedoen kan t/m vrijdag 5 februari en de winnaar krijgt automatisch bericht.

Helaas, deze winactie is verlopen. Anne Looman, gefeliciteerd! De klamboe komt jouw kant op!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!