daypack Osprey

Daypack tip: de Osprey Questa 27L voor vrouwen

Precies 10 jaar geleden maakte ik mijn eerste verre reis en schafte ik mijn allereerste backpack, daypack en andere reisbenodigdheden aan. Sinds die tijd heb ik heel wat tassen versleten en verschillende merken geprobeerd, met wisselend succes. Inmiddels weet ik daardoor precies waar ik op moet letten bij de aanschaf van een nieuw model. Sinds ik als digital nomad nagenoeg fulltime op reis ben en veel verplaats, reis ik met een backpack en een daypack. Ik vertel je over mijn nieuwste Osprey daypack en hoe je de juiste tas uitkiest voor jouw reis.

Pas dit jaar maakte ik voor het eerst kennis met het merk Osprey. Ik zag er al jaren ontelbaar veel mensen mee reizen maar had nog een prima tas die niet aan vervanging toe was. Dat veranderde toen ik dit voorjaar de Camino de Santiago ging lopen en me goed moest verdiepen in de juiste tas voor deze wandeltocht. Na heel veel research koos ik toen voor een kleine backpack van Osprey en dat bleek een schot in de roos te zijn. Toen even later mijn reguliere daypack het begaf was het dus een logische keuze om deze te vervangen door een model van Osprey.

daypack Osprey

Waar let ik op bij aanschaf van een rugtas?

Voordat je een tas aanschaft is het belangrijk duidelijk te hebben waarvoor je de tas precies gaat gebruiken. Een wandeltocht van 860km vereist een ander soort gear dan een stedentrip of backpackreis. Als ik ga backpacken heb ik naast een grote backpack altijd een daypack bij me en daar was ik nu ook naar op zoek. Vereiste is daarbij voor mij dat er een goed laptopvak in zit, er behoorlijk wat in kan (ideaal voor meerdaagse excursies zodat je niet met je grote backpack hoeft te zeulen) maar hij ook compact genoeg is om bijvoorbeeld een dagje mee de stad in te gaan. Ook zijvakken voor een waterfles en een goed stevig rugpand zijn voor mij belangrijke eisen aan een rugtas voor dagelijks gebruik tijdens verre reizen.

Maak jij vooral korte tripjes, zoals weekendjes weg naar steden of roadtrips? Dan is een klein en eenvoudig model waarschijnlijk voldoende. Hou je bijvoorbeeld veel van hiken, dan is het juist belangrijk om goed naar de technische eigenschappen te kijken en zeker te weten dat de tas precies goed bij je zit. Het beste is dan om even langs een outdoorwinkel te gaan waar je diverse modellen kunt passen.

➸ Lees ook: Onze essentials tijdens het backpacken

daypack Osprey

De Osprey Questa 27L

Op basis van mijn eisen voor een daypack viel mijn keuze dit keer op de Osprey Questa; een vrouwenmodel met een inhoud van 27 liter. Best groot, maar omdat ik zelf lang ben oogt zo’n model niet zo snel te groot bij mij en bovendien kan ik op lange reizen die extra inhoud altijd goed gebruiken (ook fijn als handbagage in het vliegtuig!). Osprey noemt dit model zelf een ‘city bag’ met een outdoor achtergrond en dat is precies waarom ik hem zo fijn vind. Hij heeft alle technische aspecten die je als avontuurlijke reiziger zoekt in een tas, maar blijft toch lekker handzaam. Een echte winner ten opzichte van mijn vorige daypack is de hoeveelheid vakken aan de binnen- en buitenkant van de tas. Bij het laptopvak zit bijvoorbeeld een extra vak achter een rits die ik gebruik voor mijn paspoort en belangrijke papieren. In het voorste gedeelte van de tas vind je allerlei kleine zakjes en vakjes waarin je je handige spullen goed geordend houdt. Het enige wat er voor mij ontbreekt aan de Osprey Questa is een ingebouwde regenhoes, wat ik altijd een pluspunt vind. Osprey heeft hiervoor wel losse regenhoezen in het assortiment die je in je tas kunt bewaren.

Meer weten over de keuze van mijn backpack voor mijn wandeltocht over de Camino del Norte? Lees dan mijn packlist voor de Camino de Santiago!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!