backpack essentials

Backpack essentials: zó pak je in!

Wat neem je mee en hoe?

De tijd dat backpacken synoniem was voor back to basic mag dan wel voorbij zijn, het góed inpakken van je backpack blijft een uitdaging. Tijdens je eerste backpack trip kom je er eigenlijk pas achter wat nou praktisch is. Wat je echt mee had moeten nemen of juist thuis had kunnen laten. Des te beter om van de fouten van anderen te leren. Wij gingen al talloze keren op pad met onze backpack en hebben een aantal do’s, don’ts en absolute backpack essentials voor je verzameld!

Less is more

We weten het allemaal, maar we blijven erin trappen: veel meer inpakken dan eigenlijk nodig is. Veel van wat nu onmisbaar lijkt, ligt straks ongebruikt onderin je backpack of kan je op elke straathoek kopen. Laat alles waarover je twijfelt vooral thuis. Als je straks met al die kilo’s op je rug rondsjouwt, zal je dankbaar terugdenken aan alles wat je níet meegenomen hebt. Neem bijvoorbeeld niet meer dan één handdoek mee: laundry’s om je was te (laten) doen vind je overal, en in de meeste hostels kun je voor een klein bedrag een handdoek huren. In veel hostels vind je bookexhanges, waar je je eigen boek kunt inruilen voor een ander exemplaar, één boek meenemen is dus meer dan genoeg! Ga je naar meerdere landen? Voorkom dan een stapel Lonely Planets (zó zwaar!) en scheur de delen die je toch niet gaat bezoeken eruit.

Lees ook: Eerste keer backpacken? Dit moet je weten!

backpack essentials

Verdeel je spullen goed

Geen blessure oplopen tijdens je reis? Zorg dan dat je backpack goed versteld is voor je vertrekt, en vind uit wat het prettigst draagt qua verdeling. Zorg in elk geval dat je zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen je rug zijn ingepakt en stop lichtere spullen juist bovenin je backpack. Op die manier wordt het meeste gewicht gedragen door je heupen. Spullen (lees: schoenen) aan je backpack hangen mag er dan wel ultiem ‘backpacker’ uitzien, probeer het zoveel mogelijk te vermijden.

Niet vouwen, maar rollen

Strak en gestreken zul je er na een paar weken sowieso niet meer bijlopen, maar wat al een behoorlijk verschil kan maken is om je kleding strak op te rollen in plaats van op te vouwen. Niet alleen blijft je kleding op deze manier relatief netjes, je zult zien dat het ook nog eens veel minder ruimte inneemt in je backpack. Verdeel je kleding over verschillende (plastic) zakken, zodat je niet elke keer wanneer je iets nodig hebt je hele backpack overhoop hoeft te halen.

Neem een backpackcover mee

Het aanschaffen van een waterdichte backpackcover (ook wel flightbag), bij voorkeur in een felle kleur zodat je backpack opvalt op de bagageband, is een must. Een backpackcover is niet alleen ideaal voor op het vliegveld, ook op andere momenten tijdens je reis is het onmisbaar. Bijvoorbeeld wanneer je tas bovenop een bomvol minibusje wordt gebonden en er plotseling een tropische bui uitbreekt, of wanneer je backpack op het dek van een ferry vervoerd wordt.

backpack essentials

Meer lezen: Op wereldreis? Dit zijn tips van wereldreizigers!

Backpack essentials

Goed, zo min mogelijk meenemen dus tijdens het backpacken. Maar welke items zijn dan wel echt onmisbaar tijdens je reis? Wij gaan inmiddels nooit meer op pad zonder de volgende backpack essentials:

Daypack:

Deze gaat niet ín je backpack weliswaar, maar is wel een verlengde ervan en mogelijk je grootste vriend tijdens je reis. Ben je ergens gesetteld dan is het heerlijk om je backpack achter te laten en erop uit te trekken met je rugtas. Ben je van plan meerdaagse trekkingen te gaan doen, kies dan voor een groter model. Anders is een kleintje juist fijn. Leuk voor de stijlbewuste backpackers onder ons: zo’n daypack hoeft er dus helemaal niet lomp of saai uit te zien, er duiken steeds meer hippe exemplaren op. Trendhim bijvoorbeeld heeft een groot assortiment met canvas en leren rugtassen, ideaal voor de echte backpacker maar ook voor de flashbacker. Je zal zien dat het best fijn voelt om je af en toe te kunnen ontdoen van de typischer backpacker look!

Oordoppen:

Simpele oordopjes zijn op zich al voldoende en zullen je nachtrust op 18-persoons slaapzalen behoorlijk ten goede komen. Mocht je de simpele kunststof dopjes niet prettig vinden, haal dan voor net iets meer geld oordoppen bij de audicien, deze dragen veel prettiger en gaan langer mee.

eerste keer backpacken

Slot:

Het komt op reis nogal eens voor dat er in een hostel geen kluisjes aanwezig zijn. In dat geval is het handig om je backpack even vast te kunnen leggen aan je bed op een slaapzaal. Ideaal hiervoor zijn de lichtgewicht kabelsloten die je voor ongeveer een tientje bij elke outdoor- en sportwinkel kunt kopen.

Zip-lock tasje:

waterdichte zakjes om je belangrijke spullen droog te houden zullen waarschijnlijk goed van pas komen tijdens je reis. Bijvoorbeeld om je telefoon of camera schoon en droog te houden wanneer je gaat kayakken of een jungletocht maakt. Koop bij voorkeur een iets stevigere variant met een koord om het om je nek te kunnen dragen.

Lakenzak:

voor de diehard backpacker wellicht een luxe artikel, maar het is ontzettend fijn en neemt nagenoeg geen ruimte in beslag. Een lakenzak is een perfecte combinatie van een laken en een slaapzak waar je enorm dankbaar voor gaat zijn als je in een niet al te schoon hostel belandt. Ook heel fijn in nachbussen! Te koop bij outdoorwinkels, maar ook voor een paar euro bij de grotere Xenos filialen.

Grote sjaal:

Over multifunctioneel gesproken! Een grote sjaal (of sarong) is misschien wel onze favoriet onder de backpack essentials. Het dunne stofje beschermt tegen kou of airco maar functioneert ook als strandlaken, kussensloop, dekentje en kledingstuk. Ideaal!

Foto’s: Heinrich Plum, Garry Knight, Greenland Travel (header), Moyan Brenn

Geschreven door - Marije is een schrijvend reisfanaat die altijd op zoek is naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de grote massa. Het liefst gaat ze voorzien van backpack naar bestemmingen met een hoog cultuurshock-gehalte.

Wat vind jij? Laat van je horen!