backpack inpakken als digital nomad

Je backpack inpakken als Digital Nomad: Wat neem je mee?

Travel light is altijd mijn motto geweest. Als reiziger hoef ik nu eenmaal geen modeshow te lopen, laundry service vind je overal wel en het scheelt een hoop onnodig gesjouw. Maar toen ik in januari dit jaar mijn huurcontract opzegde en al mijn spullen moest downsizen tot een backpack, had zelfs ik even moeite met selecteren. Ik leg je uit hoe ik het inpakken als digital nomad heb aangepakt!

Begin bij het begin, want wat voor reis ga je maken? In mijn geval vertrok ik voor onbepaalde tijd, maar in principe ‘beperk’ ik me tot Midden- en Zuid-Amerika, waarbij ik er vanuit gegaan ben dat ik de echt hardnekkige kou in het zuiden niet op zal zoeken. In dat geval ging voor mij de regel op dat deze reis qua bagage niet veel verschilt van mijn eerdere backpacktrips van een paar weken. De lengte van je reis maakt dus niet eens zoveel uit, want kleren kan je wassen. Wel heb ik geïnvesteerd in een aantal goede items en heb ik meer meegenomen op het gebied van gezondheidsproducten.

backpack inpakken als digital nomad

Backpack en daypack

Je backpack, daar begint het natuurlijk allemaal mee! Zelf reis ik al jaren met een backpack van 50L. Een heel fijn ‘vrouwenmaatje’ waar wat mij betreft genoeg in past. Omdat ik er vanuit ga dat ik dit keer minstens een jaar weg blijf en ook niet steeds on the road zal zijn, ben ik toch opzoek gegaan naar een iets groter exemplaar voor wat meer comfort. Ik kwam uit bij de 65L Guidepost backpack van het Zweedse merk Thule. Een backpack met heel veel ruimte (de grote rits aan de zijkant is ideaal om eenvoudig bij al je spullen te kunnen) en toch ziet hij er compact uit. De backpack heeft allerlei fijne extra’s; zo zit er bij de heup een kleine drybag die je er af kan halen (ideaal voor boottrips of kanotochten) en de bovenkant is los te halen en om te toveren in een lichtgewicht tas voor als je een dagje weg gaat.

Daarnaast heb ik al jaren geleden de North Face Hotshot daypack van 26L aangeschaft. Als ik onderweg ben gaan hier sowieso al mijn belangrijke spullen in zoals een laptop en fotocamera. Bij meerdaagse tours laat ik mijn backpack ergens achter en neem ik alleen deze rugtas mee, waar hij groot genoeg voor is.

backpack inpakken als digital nomad

Schoenen, sandalen en slippers

Drie paar schoenen, is dat niet veel? Vind ik niet. Goede wandelschoenen zijn een must en sandalen en slippers nemen gewoon weinig ruimte in. Hoewel ik graag hike op reis, heb ik nog nooit professionele hiking boots meegenomen. Ze zijn nu eenmaal enorm zwaar en eigenlijk heel beperkt nuttig. Ik heb daarom gekozen voor de Arrowood sneakers van Teva. Deze zitten comfortabel, stevig en zijn waterdicht en tegelijkertijd zijn ze ook licht en daardoor ideaal voor op reis.

Verreweg de meeste dagen draag ik gewoon mijn slippers. Jaren geleden stapte ik van de alom bekende Havaianas over op een paar van North Face en daar heb ik sindsdien al heel wat kilometers in diverse landen mee gelopen. Voor de echte light travellers misschien een luxe, maar ik heb ook altijd een paar sandalen in mijn backpack zitten. Ideaal voor korte hikes, maar bijvoorbeeld ook voor een avondje dansen. Ik koos om die reden voor een paar casual sandalen van Teva die comfortabel en praktisch zijn, maar ook er ook leuk uitzien.

backpack inpakken als digital nomad

Tech & Gadgets
➸ Fotocamera – Panasonic Lumix DMC fz200: Nooit meer lenzen mee met deze 25-600mm!
➸ Powerbank – RAVpower
➸ Universele wereldstekker – Mmobiel
➸ Mini tripod – Gorillapod
➸ Selfiestick – Ik vind ze vreselijk, maar toch…
➸ Extra SD kaartjes en USB sticks
➸ Hoofdlampje en zaklamp
➸ Slotjes

Tech en gadgets

Een backpack inpakken als digital nomad betekent dat je je ‘office’ met je meeneemt. Veel heb je niet nodig voor zo’n digitaal kantoor, maar het zijn wel je belangrijkste bezittingen. Mijn MacBook gaat altijd als vanzelfsprekend mee, maar daarnaast schafte ik ook nieuwe dingen aan. Zo ruilde ik mijn goede maar grote Canon spiegelreflex in voor de veel compactere Panasonic Lumix. Dat bleek een schot in de roos, want dankzij de standaard lens van 25-600mm hoef ik nooit meer lenzen te wisselen (en dus ook niet mee te zeulen!). Ook onmisbaar wat mij betreft: een powerbank, en dan echt een goede. Powerbanks zijn er namelijk al voor een paar euro, maar vaak is de power dan ver te zoeken. Ik kocht daarom de RAVpower van 6700 mAh, waarmee ik mijn telefoon ruim twee keer volledig op kan laden. Wat mij betreft ook een aanwinst; een goede wereldstekker mét USB poorten. Die van mij was niet goedkoop, maar wel super compact en ik kan er drie apparaten tegelijk mee opladen.

backpack inpakken als digital nomad

Kleding:
➸ 2 lange broeken (waarvan 1 spijkerbroek)
➸ 3 korte broeken
➸ 1 goede lichtgewicht outdoorjas – Protest
➸ Stapeltje shirtjes
➸ 2 shirts met lange mouwen
➸ 1 trui
➸ 1 legging – Voor yogalessen én voor extra warmte als het erg koud wordt
➸ 1 bikini

Kleding

Het punt waar de meeste reizigers van wakker liggen: hoeveel kleding moet je inpakken als digital nomad? Wat mij betreft is dat zo min mogelijk. Je wilt natuurlijk niet elke dag hetzelfde dragen, maar met wat slimme items kom je een heel eind. Als je naar verschillende klimaten gaat dan is laagjes het toverwoord. Zo maak je met een legging van je zomerjurkje ineens een outfit die je bij lagere temperaturen aan kan en zijn dunne shirts met lange mouwen goud tijdens het bergbeklimmen. Ben je uitgekeken op een shirtje dan scoor je onderweg zo wat nieuws. Omdat ik in het regenseizoen reis, ben ik ook opzoek gegaan naar een goede waterdichte jas. Ik kwam uit bij de Rosario outwear jacket van Protest, die opgewassen is tegen een tropische regenbui, maar ook dun en lichtgewicht is. Het is sowieso een van mijn favo merken omdat het alle specs heeft voor avontuurlijke reizen, maar ook bewijst dat outdoorkleding niet suf hoeft te zijn!

backpack inpakken als digital nomad

Gezondheid op reis
➸ Ophangbare toilettas
➸ 3 x 200ML Anti-insect muggenspray (Deet en natural), Care Plus
➸ DIY EHBO-set met koortsthermometer, verbandjes, pleisters, tekentang en pijnstillers
➸ Lichtgewicht reisklamboe, Care Plus
➸ Zonnebrandcrème
➸ Prikweg
➸ O.R.S – Bij voedselvergiftiging, maar ook bij actieve dagen in de hitte
➸ Desinfecterende handgel
➸ Reishanddoek – Care Plus, sneldrogend en superlicht

Toiletspullen en gezondheidsproducten

Hier denk ik altijd het meest over na, want zonder dat je het merkt ben je hiermee een paar kilo verder. Voor mijn standaard toiletspullen heb ik een handige toilettas mee die je kunt ophangen en opvouwen. Het meeste gewicht heb ik geïnvesteerd in anti-insect spray. Om een hele simpele reden: ik ben minstens een jaar op reis in landen waar muggen niet alleen bloedirritant maar ook potentieel gevaarlijk zijn. Een kilootje minder weegt in dit geval niet op tegen een grotere kans op reizigersziekten als malaria en dengue. Om die reden heb ik drie flessen Deet ingepakt van 200ml. Kan je dit dan niet ter plekke kopen? Jawel, maar ik heb al vaak genoeg ervaren dat de lokale variant van muggenspray niet helemaal (of zeg gerust, helemaal niet) voldoet aan de onze standaard. Denk bijvoorbeeld aan een THT datum in het verre verleden en een veel te laag percentage Deet. Better safe than sorry dus met het vertrouwde Care Plus uit ons eigen land.

Waar ik voorheen met een compleet EHBO-set reisde, heb ik dit keer besloten om er zelf eentje samen te stellen met producten die afgestemd zijn op mijn type reis. Wat mij betreft altijd een must: koortsthermometer, O.R.S., tekentang, alcoholdoekjes en een klein voorraadje pijnstillers, pleisters en verband. Gebruik je iets, dan kan je dat ter plekke weer aanvullen. Ook een aanwinst in je backpack: een reisklamboe. Care Plus heeft hiervoor een speciale reisklamboe die ultralicht is én geïmpregneerd, waardoor hij optimaal beschermd. Geen overbodige luxe, want bij mij hing hij een nacht na aankomst in Nicaragua al boven mijn bed.

backpack inpakken als digital nomad

Handigheden:
➸ Lakenzak – Xenos, ideaal voor als je in een minder schoon hostel belandt…
➸ Ziplock zakjes
➸ Sarong – Multifuncioneel te gebruiken als strandlaken, handdoek, sjaal, dekentje, etc.
➸ Extra telefoon – Ik heb mijn oude iPhone meegenomen, just in case
➸ Ponchos – Xenos
➸ Sorteertassen – Action, ideaal om je spullen gescheiden in je backpack te houden
➸ Knijpkat zaklampje – Action
➸ Invisible moneybelt – Eagle Creek
➸ Reiswasmiddel – HG
➸ Hollandse souvenirtjes om uit te delen

Handig!

Elke reiziger ontwikkelt in de loop der jaren (en reizen) wel een aantal handigheden. Onmisbaar zijn wat mij betreft de bekende lakenzak, een multifunctionele sarong en ziplockzakjes. Voor een snel wasje heb ik altijd een tube wasmiddel mee. Naast een hoofdlampje dat op batterij werkt neem ik ook altijd een knijpkat mee, zodat je altijd licht hebt als de batterijen er mee ophouden. Een gouden regel op reis: draag geen waardevolle spullen en berg geld altijd op uit het zicht. Ik heb daarom een platte moneybelt mee die je onzichtbaar onder je kleding kan dragen. Gewoon voor de leuk gaan er altijd een paar klompjes mee voor een speciale ontmoeting met een local. Het zal je verbazen hoe blij je iemand hiermee kan maken!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

5 thoughts on “Je backpack inpakken als Digital Nomad: Wat neem je mee?”

  1. Fijn om te lezen Naline, succes op je reis! En je ma en pa wonen super! Groetjes, Jenny en Peter van der Zanden

  2. He Naline! Alles goed? Ben benieuwd hoeveel kilo je uiteindelijk mee hebt genomen? Ben nu aan het inpakken voor Colombia en keihard aan het downsizen maar alsnog een uitdaging 🙂

    1. Hi Lesley! Oeh Colombia lijkt me te gek, hoe lang ga je? Ik ben uiteindelijk vertrokken met 12 kilo in m’n backpack. Daarnaast had ik nog wat zware dingen in m’n daypack mee, zoals laptop, camera en opladers. Inmiddels is de backpack wel wat zwaarder geworden, voornamelijk doordat ik warme kleding moest kopen voor Peru en Bolivia. Dat zal voor Colombia misschien minder nodig zijn.

      Verder hou ik eigenlijk de regel aan dat als ik iets nieuws wil kopen, ik iets anders weg moet doen/geven. Het is als je lang reist nu eenmaal best leuk om af en toe iets nieuws te hebben :-). Dat werkt tot nu toe goed!

      Goede reis alvast!

Wat vind jij? Laat van je horen!