Backpacken door Cambodja: highlights & hidden gems

Slowtravel door wat werd bekroond als 'het vriendelijkste land ter wereld'

In vergelijking met buurlanden Thailand en Vietnam loopt het toerisme in Cambodja achter. Geen uitgebreid treinnetwerk, geen massatoerisme en geen waslijst aan must sees. Reden te meer om op je gemakje langs de mooiste plekken te reizen. Wij zetten een aantal hoogtepunten op een rijtje voor een ideale mix van cultuur, natuur, geschiedenis en ontspanning.

Backpacken door Cambodja

Phnom Penh: uitvalsbasis voor backpacken door Cambodja

De hoofdstad van Cambodja en de plek waar je tijdens het backpacken door Cambodja ongetwijfeld vaak zal komen. De snelste manier van openbaar vervoer is de bus en omdat wegen beperkt zijn in Cambodja reis je vaak via de hoofdstad. Verwacht geen hysterisch verkeer en torenhoge rooftopbars. Phnomh Penh is geen Bangkok of Kuala Lumpur. Een lange boulevard langs de Tonle Sap rivier is waar het allemaal gebeurt. Hier vind je het backpackersgebied, maar ook de luxere hotels en een eindeloze strip goede en betaalbare restaurants. Ook een bezoek waard: het Royal Palace, waar de koning van Cambodja vertoeft, en de Silver Pagoda.

Backpacken door Cambodja

Killing Fields

Een hoogtepunt is niet het juiste woord voor deze plek, maar je kunt niet om deze aangrijpende geschiedenisles heen en als je gaat backpacken door Cambodja. Phnom Penh is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Killing Fields (Choeung ek), de plek waar tussen 1975 en 1978 zo’n 17,000 Cambodjanen werden vermoord. Een intens trieste plek maar wel eentje die je een onuitwisbare indruk geeft van de geschiedenis van Cambodja.

Om er te komen kan je het beste in Phnom Penh een Tuk Tuk driver aanhouden die je voor zo’n 8 dollar heen en terug rijdt. Rondleidingen worden alleen gedaan via een audio guide wat er ook gelijk voor zorgt dat de plek zelfs op drukke dagen gehuld blijft in een doodse stilte. Toegang inclusief audio tour kost 5 dollar. Veel backpackers laten als teken van respect een armbandje achter, waardoor delen van deze plek bedolven zijn onder de kleurrijke bandjes die een een schril contrast vormen met de verder intens trieste omgeving. Verlaat je de Killing Fields, vraag dan op de terugweg of je tuk tuk driver je voor een paar dollar extra af wil zetten bij het Tuol Sleng museum. Deze voormalige gevangenis van de Rode Khmer maakt het verhaal van de genocide compleet. Toegang is hier 3 dollar per person.

Backpacken door Cambodja

Angkor

Ten noordwesten van de hoofdstad ligt Angkor, het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De ruïnes zijn de overblijfselen van gigantische tempels uit de tijd van het Khmer Imperium. De beroemdste tempel is Angkor Wat, maar daarnaast zijn er nog ontelbaar veel andere exemplaren te bezoeken. Je kan kiezen voor een dagpas, een 3 dagen pas of een weekpas. Het gebied is waanzinnig groot en er zijn genoeg tempels om je weken zoet te houden. Pas wel op dat je jezelf niet uitput, letterlijk vanwege de hitte en figuurlijk omdat na verloop van tijd alle tempels op elkaar gaan lijken. Lees voor de must sees en prijzen van een bezoek aan Angkor ons artikel over de mooiste tempels van Angkor.

Backpacken door Cambodja

Siem Reap

Siem Reap is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Angkor. Heb je de tijd, blijf hier dan rustig een paar dagen hangen om bijvoorbeeld bij te komen van Phnomh Penh of Angkor. Siem Reap is een toeristisch maar heel gemoedelijk stadje waar je je even goed in de watten kan laten leggen met massages, fijne hotels en lekker eten. Ultiem en betaalbaar overnachten doe je bijvoorbeeld bij Golden Temple Villa. Lekker en duurzaam eten bij het Peace Café.

Boot naar Battambang

Je moet er de tijd en een houten achterwerk voor kunnen opbrengen, maar het is het waard om te doen als je gaat backpacken door Cambodja. Vanuit Siem Reap kan je met een boot via het Tonle Sap meer naar Battambang varen. Onderweg kom je langs drijvende dorpjes, compleet met kerken en schooltjes. Een uniek kijkje in het leven van de locals in het binnenland, maar je doet er bij hoog water minstens 5 uur over en bij laag water meer dan 9 uur. Een beste reis dus, maar wel eentje om nooit meer te vergeten.

Backpacken door Cambodja

Sihanoukville en eilanden

Tijd om je reis even in te ruilen voor een relaxte vakantie? Dat kan prima aan de zuidweskust. Sihanoukville is de populairste badplaats van Cambodja. Hier heb je keuze uit honderden accommodaties, variërend van basic hutjes tot luxe strandvilla’s. Ook aan fijne restaurantjes geen gebrek, of je nu traditioneel of westers wilt eten. Een must voor de Crispy Chicken Sandwich, de curry, de patatjes of eigenlijk voor de hele menukaart, is Mushroom Point. Houd er wel rekening mee dat je aan de hele kust gemiddeld iets meer betaald voor alles.

Met een relaxte hippie vibe zit je in Sihanoukville prima voor een paar dagen luieren, maar zoek je bounty stranden en privacy dan zit je er niet goed. Neem daarvoor de boot naar het nabijgelegen Koh Rong: een eiland dat rap ontwikkeld wordt tot het nieuwe Koh Samui, dus wees er snel bij.

Beeld: Staffan Schertz, Tartarin, Rob Young Aaron Bradford
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!