Backpacken in de Filipijnen: reisroutes en praktische informatie
Wauw, wauw en nog eens wauw. Zulke prachtige, witte én verlate stranden had ik nog nooit gezien. Ontelbare knalgroene palmbomen wuiven je overal toe. Ik bevind me echt in het paradijs, genaamd: de Filipijnen! Backpacken in de Filipijnen is populair, maar de bestemming is (gelukkig!) nog niet ontdekt door het massatoerisme. Het maakt het reizen er wel net wat uitdagender en daarbij is met meer dan 7000 eilanden een route in elkaar zetten best een dingetje. Wat zijn de mooiste eilanden? Wat voor vervoersmiddelen pak je? Wat zijn handige routes? In dit artikel lees je alles over backpacken in de Filipijnen!
De Filipijnen staan synoniem voor de meest paradijselijke bountystranden, betoverende natuur, en misschien wel een nog mooiere onderwaterwereld. Wie gaat backpacken in de Filipijnen ontdekt er prachtige rijstvelden, watervallen, regenwouden, grotten en vulkanen. Verwacht geen imposante steden of bouwwerken, de Filipijnen moet het echt van haar picture perfect stranden en schitterende natuur hebben. Daarbij zijn de meeste Filipinos katholiek, dus ook geen tempels hier. Dit erfenisje van de eeuwenlange Spaanse overheersing creëert een andere sfeer dan in de andere Zuidoost-Aziatische landen. En verder: het klimaat is tropisch, de locals zijn vriendelijk en bovenal: backpacken in de Filipijnen is comfortabel en veilig!
Veiligheid in de Filipijnen
Eén van de eerste vragen is namelijk vaak “maar backpacken in de Filipijnen, is dat wel veilig?” Een begrijpelijke vraag want de nieuwsberichten doen niet veel goed voor het imago van het land. Het bontgekleurde reisadvieskaartje van de Rijksoverheid helpt daar ook niet echt bij. Kort gezegd: vermijd het zuiden van de archipel, daar zijn moslimextremisten actief. Maar de Filipijnen bestaan uit duizenden eilanden en zo zijn er hele duidelijke grenzen tussen waar het wel en niet veilig is. Zo is bijvoorbeeld Siargao, dat vlakbij het onveilige gebied ligt, super veilig. Het advies voor Siquijor, Bohol en het zuiden van Cebu neem ik persoonlijk met een korreltje zout. Door één arrestatie zijn deze gebieden nu “oranje”, terwijl er daar niets te merken is van onrusten. Natuurlijk is het wel raadzaam om het reisadvies in de gaten te houden via de website van Rijksoverheid. Maar neem niet alles te letterlijk. Ik heb me tijdens het backpacken in de Filipijnen echt overal veilig gevoeld!
MOOISTE EILANDEN | ||
Palawan
Het eiland Palawan heeft als populairste trekpleister de prachtige Bacuit Archipel bij El Nido. Hier vind je turquoise water, spierwitte stranden en kalkstenen rotsen. Ga eilandhoppen en kruip door rotsen heen om verborgen lagunes te ontdekken en zwem langs dramatische rotspartijen om afgelegen strandjes te vinden. Met je snorkel kun je je hier dagen vermaken: je spot indrukwekkende koraalriffen en een bonte verzameling aan visjes. Palawan heeft nog wel meer moois. Huur een scooter om verlaten stranden in de buurt van El Nido te bezoeken zoals Duli Beach en Nacpan Beach. Of ga naar het rustige Port Barton voor een ultieme tropische-eiland-beleving.
➸ Lees hier alles over een verblijf op Palawan


Coron
Dit eiland is vergelijkbaar met Palawan maar stukken rustiger. Weer een schitterende eilandengroep met groene kalkstenen rotsen en ook hier is het goed eilandhoppen. Bezoek bijvoorbeeld de eilandjes Malcapuya Island en Banana Island. Coron is verder populair bij wrakduikers want in de Tweede Wereldoorlog is nabij Coron een complete Japanse vloot gezonken.
Bohol
Bohol heeft een beetje van alles wat: dichte wouden, rivieren, glooiende heuvels en exotische stranden. Maar je vindt op Bohol ook onherbergzame gebieden met authentieke dorpjes. Mijn tip? Maak een scootertocht op Bohol en toer via de Loboc River, het spookdierenreservaat en de fameuze Chocolate Hills naar het rustige Anda Beach. De tocht gaat langs prachtige rijstvelden, honderden palmbomen en zwaaiende schoolkinderen. Rijd vervolgens terug, naar het uiterste zuiden van Bohol; Alona Beach op Panglao Island. Een tikkeltje toeristisch maar verder is dit eiland lekker rustig dus een beetje levendigheid kan ook geen kwaad. Op Alona Beach kun je goed chillen maar ook boek je hier eilandhoptours, naar bijvoorbeeld het snorkelparadijs Balicasag Island en het traanvormige Virgen Island.


Net toen je dacht dat het niet mooier kon, is daar Siquijor!
Siquijor
Net toen je dacht dat het niet mooier kon, is daar Siquijor! Siquijor is een klein, gemoedelijk eilandje met weer ongerepte stranden maar een bergachtig en groener dan groen binnenland. De stranden bij San Juan waren denk ik de mooiste stranden die ik tijdens het backpacken in de Filipijnen zag. Zoveel palmbomen en zo’n ongelooflijk mooi strand! Met de scooter reden we het eiland in een dag rond. We plonsten in de waterval van Cambugahay en sprongen van een cliff bij Salagdoong. We genoten van de zee in afgelegen baaitjes en van de tocht door regenwouden en langs vele rijstvelden. Wat een fijn sfeertje hier en wat een vriendelijke locals. Nooit meer naar huis! Om te snorkelen met zeeschildpadden maak je een dagtrip naar Apo Island. Hier lees je al onze tips voor Siquijor.


Luzon
In het avontuurlijke noorden van het eiland Luzon vind je overdonderde, torenhoge rijstterrassen zover het oog rijkt. Wat een spectaculaire uitzichten op rijstterrassen die eeuwen geleden door lokale stammen werden aangelegd. Ook bezoeken veel backpackers Sagada, dat bekend is vanwege de bijzondere begraafplaatsen, namelijk in grotten en tegen rotswanden! Manila ligt ook op Luzon en maakt om die reden waarschijnlijk sowieso onderdeel uit van je route tijdens het backpacken op de Filipijnen. Echt fraai is het niet! Het verkeer staat er 24/7 muurvast en de stad straalt niets uit. Toch een dagje in Manila? Ga shoppen in de gigantische shoppingmalls, lekker uit eten en bezoek de oude ommuurde stad, het Intramuros. Veel backpackers verblijven in de wijk Malate en Makati. Blijf in ieder geval niet te lang hangen, want daar zijn de Filipijnen gewoon te mooi voor!
Siargao
Het best bewaarde geheim van de Filipijnen! Dit prachtige, laidback eiland wordt niet door veel backpackers bezocht en dat was voor mij des te meer reden om hem aan mijn route toe te voegen. Siargao is een echt surfeiland met als surfhotspot Cloud9. Maar ook voor non-surfers is het leven hier fantastisch, eindeloos genieten! Wat dacht je van eilandhoppen langs reisbrochurewaardige eilandjes voor de kust of scooteren naar natuurlijke infinity pools tussen de rotsen?


Boracay
Het bekendste eiland, met het witste strand van de Filipijnen. Én dus het meest toeristisch en duurste. Een gave plek voor zonnebaden, cocktails en feestjes op het strand met vuurshows. Dit eiland leeft! Of misschien te veel? Maar, het drie kilometer lange witte zandstrand mag er zijn en de zonsondergangen zijn hier op z’n mooist. Bepaal dus zelf of het wat voor je is en of je erop, of er voorbij hopt!
Cebu
Een eiland in het midden van de archipel en daarom een hub en perfecte uitvalsbasis om eilanden in de buurt te verkennen. Maar vergeet Cebu zelf niet! Rond Cebu liggen tientallen eilandjes waar je heel goed kunt zwemmen, snorkelen of duiken. Hop langs Bantayan Island, Pandanon Island, Caohagan Island en Nalusan Island. Malapascua is ook een hele goede duikspot! Dit is overigens de enige plek ter wereld waar je tussen de tresher sharks kunt duiken. Zuidelijk op Cebu vind je Moalboal en Oslob. Beide top voor duiken en bij die laatste kun je zwemmen met walvishaaien.
Kosten van backpacken in de Filipijnen
Het is en blijft Azië dus duur hoeft backpacken in de Filipijnen niet te worden. Wel is het iets duurder dan wat je misschien gewend bent van nabijgelegen landen. Vooral de accommodaties hebben zeker niet dezelfde kwaliteit/prijsverhouding als in bijvoorbeeld Thailand. Eten kan je zo duur maken als je wilt, maar voor een maaltijd in een lokaal restaurantje ben je niet meer dan een paar euro kwijt. Voor een bed in een hostel betaal je wel al snel 10 euro, voor een privé kamer met eigen badkamer ongeveer het dubbele. Houd er rekening mee dat je totale budget behoorlijk op kan lopen door het vervoer tussen de eilanden; de vlieg- en boottickets zijn, afhankelijk van de route die je kiest, namelijk niet altijd goedkoop. Vervoer in de steden is daarentegen spotgoedkoop en een scooter huur je op de meeste plekken al voor 10 euro per dag.
Loopt het water je in de mond bij de Aziatische keuken? Helaas; de Filipijnse keuken is niet echt om over naar huis te schrijven. Ik vond het eten vrij ongevarieerd met vooral rijst, vlees en eieren. Je kunt er best wat van maken maar verwacht geen keuken zoals je die in Thailand of Indonesië aantreft…
Reisroute tijdens het backpacken in de Filipijnen
Er zijn ontelbare routes mogelijk en het is echt even puzzelen met bestemmingen en volgordes. Welke route je kiest is natuurlijk heel afhankelijk van wat je wensen zijn. Ga je bijvoorbeeld backpacken in de Filipijnen omdat je wilt duiken, geef je de voorkeur aan natuur of kom je vooral voor de stranden? Hieronder vind je een voorbeeldroute waarin ook een aantal van de bovengenoemde eilanden bezocht worden. Trek hier het liefst een maand voor uit, en je kunt natuurlijk prima bestemmingen vervangen of meer/minder zien, afhankelijk van je reistempo. Combineer en mix erop los!
1. Aankomst Manila. Neem een dag om te acclimatiseren en de stad te bekijken.
2. Retour Manila – Banaue. Reken minimaal 5 dagen.
3. Vlucht Manila – Coron. Ga op expeditie van Coron naar El Nido in 3 dagen. (Je kunt Coron ook overslaan en direct naar El Nido vliegen sinds kort. Dit is wel een wat een duurdere vlucht)
4. Verblijf een paar dagen in El Nido
5. Pak de bus van El Nido naar Puerto Princesa. Eventueel kun je nog een stop in Port Barton maken. In Puerto Princesa zijn niet veel bezienswaardigheden maar het is een fijne plek om een of twee dagen te blijven.
6. Vlieg van Puerto Princesa naar Cebu.
7. Maak het rondje Cebu – Bohol – Siquijor – Cebu. Ik zou hier sowieso een week voor uit trekken. Hier is een bezoek aan het eiland van Cebu zelf niet bij in gerekend.
8. Eenmaal terug in Cebu, pak het vliegtuig naar Siargao.
9. Verblijf een dag of 3 op Siargao.
10. Vlieg van Siargao weer naar Manila voor je terugvlucht.


Vervoer: zo verplaatsen je je tussen de eilanden
Van eiland naar eiland reizen kost wat tijd, maar het hoeft niet moeilijk te zijn! Bereid je alleen een beetje voor. Boottickets kun je vaak dezelfde dag kopen maar als je met een krappe planning zit, zou ik ze voor de zekerheid eerder halen. Leg je grote afstanden af dan is vliegen een betere optie dan de boot. De bekendste twee vliegmaatschappijen zijn Philippines Airlines en Cebu Pacific. Beide prima maatschappijen met degelijke toestellen en goede prijzen. Als je een beetje vooruit boekt, hoeft het niet duur te zijn! Voor een vlucht van een uur kan je rekenen op ongeveer 40 euro. Er zijn vele connecties en de vluchten gaan vaak. Reis je in het absolute hoogseizoen, dan zijn de vluchten regelmatig al ver van te voren helemaal volgeboekt en zal je helaas ook al snel de kosten van de vluchten moeten verdubbelen.
➸ Meer over je verplaatsen in de Filipijnen lees je in hier
Op eilanden zelf pak je heel gemakkelijk een scooter. Scooters worden overal voor weinig geld verhuurd en verkeren in goede staat. Je bent, net als in veel andere landen niet automatisch verzekerd, dus pas wel op! In dorpen of steden heb je ook de “tricycles” die je van A naar B kunnen brengen. Dat kost echt niks. Dan zijn er nog taxi’s, ook goedkoop, en de zogenaamde jeepneys. In omgebouwde legertrucks zit je dan achter in de cabine tussen de locals. Ook spotgoedkoop, maar een beetje lastig met grote backpacks en om uit te dokteren wat voor routes er zijn. Die staan niet keurig aangegeven bij haltes- want ook die ontbreken op de Filipijnen.
Overige praktische tips
➸ Visum: Toeristen krijgen bij aankomst een gratis visum voor 30 dagen. Je moet wel kunnen aantonen dat je het land weer verlaat en uiteraard moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn. Wil je langer backpacken in de Filipijnen? Voor zo’n €40 euro kun je je visum nog eens met een dikke maand verlengen. Je regelt dit in Nederland of ter plekke.
➸ Geldzaken: Pesos (PHP) trek je op veel plekken uit de muur! Maar, er zijn ook eilanden waar je niet kunt pinnen. Waaronder (in ieder geval toen ik er was) El Nido, Siargao en Siquijor. Dit zijn populaire plekken maar wij troffen er alleen maar lokale banken aan waar met onze pas niet gepind kon worden. Zorg dus dat je altijd voldoende cash op zak hebt en pin tijdig.
➸ Reistijd: De Filipijnen worden tussen juni en oktober vaak geteisterd door tyfoons. Enorme hoeveelheden regen en zware windstoten leggen dan al het lucht- en bootverkeer in het land stil en dat wil je niet! Voorkom deze maanden dus. De beste periode om te backpacken in de Filipijnen is over het algemeen van december tot en met mei.
➸ Taal: Engels is een officiële taal in de Filipijnen waardoor je in principe moeiteloos met de locals kunt communiceren. Ideaal, want zo kom je ook gemakkelijk met de vriendelijke Filipinos in contact!
Wij zijn deze zomer naar kananga geweest. Ormoc. Tacloban. En nog naar paar plaatsen. Voor drie weken. Manila hebben wij ook Gedaan. Voor drie weken daar geweest. Interdaad. De filipijnen is een mooi land.
Dat zijn ook prachtige plekken! De Filipijnen tellen zoveel mooie eilanden en plekken, absoluut een prachtig land!