backpacken in Ubud

Backpacken in Ubud: Bali’s wellness paradijs

De thuishaven van kunstenaars en health-lovers. Een groen rustpunt tussen de rijstvelden en het kloppende hart van Bali.

Of je nu op zoek bent naar een luxe retreat, kunst wilt kopen, ritmisch mee wilt bewegen op de vurige Kecak-dans, of gewoon heerlijk wilt shoppen, in Ubud kan het allemaal! Monkey Forest en Ubud Palace kennen we nu wel, dit zijn de tips van locals als je gaat backpacken in Ubud!

backpacken in Ubud

Healthy people

Wil je je tijdens het backpacken in Ubud ook onderdompelen in de Ubud-lifestyle? Begin je dag met een yoga- of pilatesles bij Radiantly alive. Ook Yogabarn heeft een uitgebreid aanbod aan lessen, retreats en workshops. Ga na je les ontbijten bij Bali Buda, tegenover Radiantly alive, of drink een vibrant green tonic bij Kafe. Pak je scooter en rijd naar Penestanan, een klein kunstenaarsdorpje dat grenst aan Ubud. Geheime supertip van Ubud-local en yogadocent Relinde Moors: ‘Yellow Flower is mijn favoriete café in Penestanan. Paradijselijk mooi en superlekker biologisch eten.’

Maak eind van de middag een wandeling over de Campuhan Ridge Walk. Het is wat lastig te vinden maar je moeite zal beloond worden. Als je uit Ubud komt, ga dan voor de Campuhan-brug naar rechts bij het Ibah hotel, ga een klein stijl paadje naar beneden af tot je bij een tempel komt. Vanaf hier start je je wandeling. Tijdens je hike heb je spectaculair uitzicht over de vallei en de allergroenste rijstvelden.

Backpacken in Ubud

Wellness in Ubud

De wandeling is zo’n 4 kilometer en aan het eind van het pad ligt het Karsa Cafe & Spa. De mangolassi is hier een aanrader en in de spa kun je je laten masseren of een ‘Spicy Balinese Borah’ kruidenbad nemen. Putri Spa is een ander goed en goedkoop massage-adres en ook IMAN Spa is een aanrader. Waarschuwing: Balinese massages zijn keihard, dus geef een gil als je kuiten kapot geknepen worden. Heb je geld en wil je het uitgeven tijdens het backpacken in Ubud? Het pas geopende Azadi Retreat is een droom. ‘Ashtanga Yoga & Gourmet Veggie Food’ en ‘Happy Healthy Groovy in Bali’ zijn de volgende retreats in april/mei. Misschien dat er via Ticketspy nog een mooie deal te vinden is. Bij veel luxe hotels kun je tegen een kleine vergoeding gebruik maken van alle faciliteiten zoals sauna’s, spa en zwembaden. Check The Mansion en Tjampuhan hotel.

‘You wanna buy sarong, yes?’

In Ubud kun je fantastisch shoppen. De centrale markt bruist en borrelt, je wordt aan alle kanten aangeklampt en voor je überhaupt naar een sarong hebt gekeken, hangt hij al om je heupen. Fantastisch natuurlijk, maar ook nogal heftig. Een paar regels die je tijdens het backpacken in Ubud mee moet nemen naar de markt: blijf lachen, betaal nooit meer dan 50.000 rp voor een sarong en bedenk van tevoren wat je zoekt. Wil je iets aanwijzen? Doe dit met je duim. Armen in je zij of armen over elkaar worden als agressief ervaren, dus niet doen.

Ben je op zoek naar écht mooie spullen dan zijn dit een paar leuke adresjes:
Ganesha Bookshop is de leukste boekwinkel van het eiland, ze verkopen ook mooie ansichtkaarten en verslavende lippenbalsem die naar mandarijntjes ruikt. Zoek je maskers en houtsnijwerk? Kijk dan net buiten het centrum van Ubud. De prijzen worden plotseling gehalveerd en aan de Jalan Raya Andong vind je alles. Aanrader is Yosim Gallery (Jl. Raya Andong 99), waar houten maskers van Timor, antiek zilver en vintage sarongs en ikat wordt verkocht. Niet vergeten af te dingen!

backpacken in Ubud

Zwarte rijst en kokosnootzeep

Burat Wangi is het best bewaarde geheim van alle Japanse vrouwen. Het is een klein fabriekje in Ubud waar met de hand waanzinnige zeep en shampoo-bars van kokosolie met cacaoboter worden gemaakt, uitsluitend voor de Japanse luxemarkt. Gelukkig hebben ze een klein winkeltje bovenin de fabriek. Er wordt gewerkt met natuurlijke ingrediënten als kaneel, sinaasappel, frangipane, Balinese zwarte rijst en chocolade. Burat Wangi is onvindbaar tenzij je Japans spreekt, dus volg deze aanwijzingen: rijd Ubud uit over de Jl. Raya Ubud richting Peliatan, bij het Arjuna standbeeld op de kruising moet je rechtdoor naar de Jl. Gunung Sari, na ongeveer 150 meter staat er rechts een bord en is er een klein slingerpaadje omhoog de sawa’s in, hier moet je heen.

De échte Ikat

Ikat is een weefstijl maar vaak wordt er ook een Indonesische doek met traditionele print mee bedoeld. Je hebt prachtige handgeverfde en geweven doeken, maar ook goedkope gestempelde versies. De prijsverschillen zijn dan ook enorm. Wil je echt een mooie sjaal of sarong kopen? Ga naar IkatBatik (Jl. Monkey Forest). Een sjaal kost hier zeker 250.000 rp. Threads of Life is een stichting die zich bezig houdt met conservering en behoud van de Indonesische textielkunst en oude weef- en verftechnieken die dreigen te verdwijnen. Meer dan 1100 vrouwen en kleine coöperaties worden gesteund met de verkoop van textiel in hun winkel en galerie aan de Jl. Kajeng 24.

Geheim topadres nummer drie is Bom-Bom (Jl. Raya Ubud 28). De eigenaresse was vroeger kleermaker en heeft nu een winkel met kleurrijke Ikat, sarongs, tassen en pashmina’s tegen schappelijke prijzen. Tip: koop meerdere dingen tegelijk dan kun je een lagere totaalprijs maken, Nenek Bom-Bom is niet kinderachtig met dealtjes.

backpacken in Ubud

Obama als pop

Setia Darma House of Masks and Puppets is een nieuw museum en nog vrij onbekend. Daar moet verandering in komen. Het museum is prachtig. Goed onderhouden en gevestigd in originele Javaanse Joglo’s. De collectie bestaat uit ruim 1300 maskers en 5700 poppen uit heel Indonesië, Azië en Afrika. Er is zelfs een pop van Obama! Entree en een rondleiding zijn gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Het museum ligt net buiten Ubud dus je hebt wel een brommer nodig. In Ubud zelf zijn het Blanco Museum en het Neka Art Museum de moeite waard. Volg een kookcursus bij Casa Luna, Paon Bali of Lobong. Tip! Boek een ochtend- in plaats van een middagcursus. Je gaat dan vaak ook naar de markt om ingrediënten te kopen.

Lees of leen een boek bij de Pondok Pekak-bibliotheek (Jl. Monkey Forest) of volg een cursus Bahasa Indonesia, houtsnijden of fruitdecoratie in het cursuscentrum.
In Penestanan zijn tientallen kleine galeries die je kunt bezoeken, vanuit het centrum van Ubud kan dit prima te voet.

backpacken in Ubud

Ubud foodie

Ook qua eten kan je tijdens het backpacken in Ubud alle kanten op. Ubud barst van de leuke restaurants, variërend van chique keukens als Mozaic, waar de Frans-Amerikaanse chef Chris Salans op de Balinese keuken geïnspireerde sterrengerechten uit de keuken tovert, tot eetstalletjes met knapperige kip en nasi goreng langs de Jl. Raya Lungsiakan richting Kerobokan. Eet een lekkere nasi campur, gado gado of mama’s special soup met kip en ananas bij Mama’s Warung (Jl. Sukma). Een tentje met zes tafels dat zeer geliefd is (en zeer betaalbaar). Mama runt ook een kleine homestay waar je voor een zacht prijsje kunt slapen (€16-20 2p.kamer/p.n).

Voor ‘Earth friendly food’, strijk je neer op het terras met uitzicht over de vallei van The Elephant (Jl. Raya Sanggingan). Je waant je in het tropische buitenhuis van Dr. Livingstone met grote rotan hangstoelen, houten krokodillen en overal planten. Het menu is vegetarisch, niet perse Indonesisch, maar wel erg lekker en gezond. Op zaterdag zijn er finger foods, sunset drinks en een DJ zodat er gedanst kan worden.

Backpacken in Ubud

Warung Melting Wok (Jl. Gootama) is een klein fijn restaurantje met een hartelijke Franse gastvrouw dat altijd vol zit. Het menu staat op krijtborden en bevat een paar goede curries en een crème caramel met kokosmelk om je vingers bij af te likken. Pulau Kelapa (Jl. Raya Sanggingan) serveert authentiek Indonesisch eten in een origineel Javaans houten huis en een tuin met gezellige hoekjes. Groenten komen uit de eigen moestuin en de saté is lekker pedis en komt van de houtskoolgrill (aangejaagd door een jonge jongen met een enorme ventilator). De kaart is een mix van gerechten uit alle windstreken van de Indonesische archipel.

Bij Warung Rai Pasti (Jl. Monkey Forest) bestel je de beroemde Babi Guling uit de keuken van Rai Pasti’s beroemde zusterrestaurant Ibu Oka, waar mensen al vroeg in de rij staan voor een bordje heerlijk sappig speenvarken met een knapperig velletje. De rest van de kaart is matig, dus varkentje eten en door! Bijvoorbeeld naar het Jazz Cafe van Ubud (Jl. Sukma). Elke dag live muziek en op donderdag karaoke.

backpacken in Ubud

Overnachten in Ubud

Verstopt in een zijstraat van de drukke Jl. Raya Ubud ligt het Ubud Sari Health Resort. Een perfecte plek om tot rust te komen op het hectische Bali. De kamers zijn groot, ze hebben uitgebreide spa- en detox-programma’s en een vegetarisch restaurant. Mooi maar zonder zwembad (wel met spa en wifi) in zuidelijk Ubud is Rumah Taman vanaf €40 2p.kamer/p.n in het hoogseizoen. Een andere aanrader is Bunga Permai. Een heerlijk rustig hotel net buiten de drukte van centraal Ubud. Bunga Permai heeft twaalf ruime kamers met balkon of terras met uitzicht over de vallei. De zonsopgang is hier bloedrood en prachtig. Bij de receptie kun je een brommer huren, ze hebben een spa, zwembad en heerlijk ontbijt. Normaal $60 2p.kamer/p.n incl. ontbijt maar onderhandel over de prijs in het laagseizoen!

Tips van locals

Werken tijdens je vakantie? Of gewoon op zoek naar het snelste internet in town? Hubud flexwerkplek is the place to be. Sinds 1965 strijken elke dag rond zonsondergang duizenden reigers neer in het dorpje Petulu, een paar kilometer buiten Ubud. Een prachtig gezicht en een leuke fietstocht. Fiets hierna langs de toeristen-informatie van Ubud en koop je kaartje voor een traditionele Kecak-voorstelling, een indrukwekkend ritmische vuurdans op verschillende locaties in en rond Ubud. Op woensdag en vrijdag is er een organische markt in Ubud. Koop er Balinese koffie, tofu, honing en fruit.

Voor of na het backpacken in Ubud nog meer van Bali bewonderen? Lees ook onze reistips voor ecotoerisme op Bali. Een waslijst aan prachtige groene accommodaties en leuke initiatieven waar je aan kunt meewerken! Ook een leuke tip voor je bezoek aan Bali: de iDiscover City Walks App. Samen met locals is een wandeling samengesteld langs allerlei leuke adresjes en bezienswaardigheden. Ideaal om nieuwe plekken te ontdekken op het eiland- en de app is ook nog helemaal gratis!

Foto’s: Maartje Strijbis/Justin Waerts

Geschreven door - Maartje is fotograaf en gespecialiseerd in portretten en theaterfotografie. Ze heeft een fascinatie voor vulkanen, reizen naar onontdekte plekken en lekker eten. Dit resulteert vaak in food- en reisreportages en projecten op afgelegen eilandjes. Haar portfolio kun je vinden op haar website www.maartjestrijbis.com.

Wat vind jij? Laat van je horen!