Bad Wimpfen

Ontdek German.Local.Culture in het middeleeuwse Bad Wimpfen

Bad Wimpfen? Misschien gaat er niet direct een belletje rinkelen, maar dit middeleeuwse pareltje nabij Heidelberg is een aanrader voor alle cultuursnuivers en fotografieliefhebbers. Reis terug in de tijd in de straatjes vol vakwerkhuizen, op de lokale markten en ontdek de fietspaden rondom deze historische stad. Met deze tips van locals haal je het meeste uit je bezoek!

Tussen Heilbronn en het populaire Heidelberg kan je het middeleeuwse Bad Wimpfen met haar vele vakwerkhuizen, kerken en de bekende ‘Blauer turm’, al van ver zien liggen. Voor deze historische stad is ‘klein maar fijn’ met recht de juiste beschrijving, want al wandelend door de eeuwenoude straatjes van het compacte centrum kijk je hier je ogen uit.

Bad Wimpfen

De highlights van Bad Wimpfen volgens de locals

Reinhard Stüwe, trotse inwoner van Bad Wimpfen, kent de middeleeuwse stad op zijn duimpje. Als acteur tijdens de jaarlijkse Zunftmarkt (Gildenmarkt) doet hij de middeleeuwen als geen ander herleven. Ben je niet tijdens de markt in Bad Wimpfen? Dit stadje ademt gelukkig op elke dag van het jaar de middeleeuwse sfeer!

De jaarlijkse Gildenmarkt vindt plaats in het laatste weekend van augustus. Toegang kost 8 euro. Tijdens de markt word je door middel van handwerk, dans en muziek mee teruggenomen naar de middeleeuwen.

Bad Wimpfen
Wandel door de pittoreske straatjes, zoals de Rosengasse Böttcher

Historische vakwerkhuizen

Bijzonder aan Bad Wimpfen is de uitzonderlijk goede staat van het oude centrum. De geschiedenis ligt hier letterlijk op straat en daar kan je tijdens een wandeling door het centrum volop van genieten. Zo staat in Bad Wimpfen een van de oudste vakwerkhuizen van Duitsland. Rondom de stad tref je de oude stadsmuur en de Staufer Arkaden; deze arcades zijn overblijfselen van de koningszaal van het Hohenstaufen Palas (paleis). die deels behouden is. Een andere bekende bezienswaardigheid in Bad Wimpfen is de Blauer Turm. De toren is het symbool van de stad en werd rond 1170 gebouwd als westelijke uitkijktoren van het koninklijk paleis. De toren geeft je vandaan de dag nog altijd een prachtig uitzicht over de stad én het Neckartal. Sla tijdens je wandeling ook het stadhuis en het Steinhaus met daarin het historisch museum niet over. Het fijne aan Bad Wimpfen: het centrum is klein waardoor je alle tijd hebt om de vele pittoreske straatjes in te slaan. Houd je camera paraat want op elke hoek wachten je hier de mooiste plekjes!

➸ Tip: ben je liefhebber van de historische Duitse steden? Laat je inspireren door de locals op de website van German.Local.Culture, vol tips voor originele Duitse citybreaks.

Bad Wipfen
Vakwerkhuizen in de karakteristieke Klostergasse

De ambachten van Bad Wimpfen

Kenmerkend aan Bad Wimpfen is de cultuur van ambachten. Deze traditie van crafts ontstond al tijdens de vestiging van het stadje in de middeleeuwen en is ook nu nog volop terug te vinden in het straatbeeld. Bij talloze winkeltjes en ateliers met lokale en handgemaakte producten verwelkomen de ambachtslieden je om een kijkje te nemen in de wereld van hun ambacht. Waar je zeker even binnen moet lopen? Reinhard deelt zijn favoriete adresjes:

 De oude kaarsenmakerij Töpferei und Schwibbogen. Alleen al de kleurrijke gevel en etalage trekken je aandacht en bij de voordeur komt de geur van kaarsen je tegemoet. Met een beetje geluk zijn er tijdens je bezoek kaarsen in de maak en kan je dit ambacht van dichtbij bekijken.

 Bij Rosenzeit worden natuurlijke cosmetica en andere producten met de hand gemaakt. Centraal staat de ontspannende werking van de producten en dat merk je gelijk als je door de deur stapt. Neus even rond tussen de talloze badoliën en heerlijk geurende zeep en laat je vooral adviseren door de enthousiaste medewerkers.

Op de fiets

Bad Wimpfen ligt op het kruispunt van de drie bekende fietsroutes Neckar, Kocher en Jagst. Je kunt de stad dan ook heel goed bezoeken tijdens een lange fietstocht door de regio, of Bad Wimpfen als uitvalsbasis kiezen om mooie dagtochten te maken. Enkele aanraders zijn de Neckartal-Radweg, Kocher-Jagst-Radweg en de Burgenstraßen-Radweg. Op de website van Bad Wimpfen vind je meer informatie over deze fietsroutes, net als de evenementenkalender en een overzicht van alle bezienswaardigheden.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!