badhuizen van Boedapest

Bubbelen in de badhuizen van Boedapest

Een stedentrip en kuuroord in één in de Hongaarse hoofdstad

Éen van de meest onderschatte steden van Europa is het Hongaarse Boedapest. Jongeren trekken massaal naar hippe steden zoals Londen en Berlijn, terwijl juist Boedapest een hele eigenzinnige én goedkope stad is. Op in ieder geval één punt overtreft het alle andere steden. Want wie er nu niet een lang weekend baden in de allermooiste badhuizen?

Prinsheerlijk badderen in Szechenyi

Boedapest staat bekend om haar warmwaterbronnen en vele thermale baden en badhuizen. De veertien bronnen zijn de kern van maar liefst 123 thermale baden! Er zijn een aantal badhuizen in de stad je absoluut niet wilt missen. De meest populaire is Szechenyi in het stadspark. Dit grote badhuis bestaat uit drie buitenbaden, waarvan elk bad een andere temperatuur heeft. Met een watertemperatuur van 30-33 graden kan je hier zelfs in de winter heerlijk ontspannen. Rondom de baden staat een imposant geel gebouw, gebouwd in Romeinse stijl, waar je allerlei sauna’s, zwavelbaden en Turkse stoombaden vindt. Veel kost een bezoek aan Szechinyi trouwens niet: je kan gebruik kan maken van alle faciliteiten voor zo’n 12 euro. (De prijzen verschillen per seizoen).

badhuizen van Boedapest

Het beste water van de stad in Gellert Spa

Na Szechinyi is het tijd om naar een ander prachtig badhuis te gaan. Gellert Spa is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende en chique badhuizen van Boedapest. Je waant je in het binnenbad even terug in de Romeinse Tijd, waarbij grote pilaren en lieflijke balkons in de meeste kleurrijke tinten je een bijzonder uitzicht geven tijdens het baden. Men beweert dat het water in Gellert het beste water van de stad is. Sommige mensen komen hier dus niet alleen voor ontspanning, maar ook omdat het water een helende werking heeft op hun huid. Gellert Spa is van alle badhuizen van Boedapest de absoluut mooiste plek om bij te komen!

badhuizen van Boedapest

Weg van de horde in Lukács Thermal Bath

De badhuizen van Boedapest zijn populair en naar sommige exemplaren weten hordes toeristen dagelijks te weg te vinden. Heb je niet zoveel zin om je bad met een menigte te delen, dan moet je absoluut naar Lukács Thermal Bath gaan. Deze spa zit aan de overkant van de Donau, in het Buda-gedeelte van de stad. Het is even zoeken, maar met een goede plattegrond ben je er al gauw. Het behoort wellicht niet tot de mooiste badhuizen van Boedapest, maar je vindt er overdag wel alle rust die je zoekt in een spa. Overdag? Yes! ‘s Nachts ontpopt dit thermale bad zich namelijk tot een ware feestlocatie. Er worden hier vooral in de zomer veel zogeheten ‘Sparties’ gehouden: feestjes met muziek en drankjes. Er zijn nog meer spa’s die dit soort feesten organiseren, dus check voor je bezoek de agenda van het badhuis om je sparty te plannen!

badhuizen van Boedapest

Waterpret op het Margeret eiland

Is je huidje na een toer langs de badhuizen van Boedapest nog niet gerimpeld genoeg? Bezoek dan het Platinus Strandbad op het Margaret eiland dat middenin de Donau gelegen is. Het grappige is namelijk dat de warmwaterbronnen van Boedapest niet alleen een belangrijke bron zijn voor de spa’s; er worden ook elf zwembaden gevuld met dit magische water. Je kunt dus zelfs al watertrappelend genieten van een helende kuur. Een bezoekje aan dit grote park is vooral in de zomer erg aan te raden. De zomers in Boedapest kunnen behoorlijk heet worden, waarbij de buitenbaden van bijvoorbeeld Szechinyi te benauwd zijn. Houd er wel rekening mee dat het Platinus Strandbad in deze periode behoorlijk druk kan zijn. Vooral in de tijd rondom het Sziget festival ligt het bad vol met brakke festivalgangers.

Stedentrippen in Boedapest

Naast de vele badhuizen heeft Boedapest nog een bijzondere troef binnen de stadgrenzen. Het historische centrum is een plaatje om te zien, maar ondergronds is er nog veel meer te ontdekken. Onder de stad lopen kilometers aan gangenstelsers waar zich in een ver verleden een heel eigen wereld heeft afgespeeld. Tijdens je stedentripje Boedapest kan je afdalen in deze ondergrondse gangen en grotten en een kijkje nemen in deze bijzondere kant van de Hongaarse hoofdstad. Wat daar allemaal te zien is lees je in ons artikel over ondergronds Boedapest.

Foto’s: Elin B, Cohen-Rose, Lewis Bingle/ParisSharing, Christine Zenino (header)

Geschreven door - Liv houdt van schrijven, muziek, reizen, fotografie, cultuur en natuur. Het liefst combineert ze deze dingen in werk en vrije tijd. Na haar eerste verre reis naar India en Nepal wil ze alleen maar meer van de wereld zien. Wat er op haar verlanglijstje staat? Canada, Peru en het Noorderlicht in IJsland.

Wat vind jij? Laat van je horen!