Bangladesh

De schoonheid van Bangladesh

Een omstreden reisbestemming, maar achter alle negatieve geluiden schuilt een wonderschoon land

Het is geen land dat je snel bovenaan het lijstje van reizigers zal vinden. Gebouwen die instorten, jaarlijkse overstromingen en ontzettend veel armoede. Maar Bangladesh is buiten dit alles een uniek land met prachtige gebieden.

Het grootste mangrovebos ter wereld

Ten zuiden van Bangladesh bevinden zich de Sundarbans: Het grootste mangrovebos ter wereld. Dit leefgebied van de zeldzame Bengaalse tijger en vele andere dieren trekt wekelijks boten vol met toeristen. De meeste komen uit Bangladesh zelf, maar er zijn ook redelijk wat Westerlingen. Via een georganiseerde tour of op eigen houtje met gids en schipper bij de hand kan het prachtige natuurgebied worden ontdekt. En prachtig is het zeker: bountystranden aan de Bay of Bengal, ontzettend veel soorten vogels, wilde dieren en een veelzijdige natuur. Varend door het gebied kom je regelmatig de lokale bevolking tegen. Mensen die leven in of vlakbij de mangrove en die hun brood proberen te verdienen met wat dit natuurgebied hun te bieden heeft.

Bagladesh
Fardouse lomat jahan rumpa/Unsplash

De theeplantages van Bangladesh

In het noorden vind je een ander stukje schoonheid van Bangladesh. Hier zijn kleine heuvels en uitgestrekte velden te vinden vol met theeplantages. Overal zie je de mensen, voornamelijk vrouwen, aan het werk om de beste blaadjes van de theestruiken af te plukken. Voor nog geen tien euro per dag laat een lokale gids je de omgeving zien. Als je geluk hebt neemt hij je mee naar een van de fabrieken, waar de theebladeren worden verwerkt en vermalen tot de thee zoals wij die kennen. Het merendeel hiervan wordt geëxporteerd naar Westerse landen. Naast theeplantages wordt er ook veel fruit verbouwd. Ananassen, bananen en limoenen zijn favoriet. Tussen de plantages door zijn regelmatig aapjes te spotten, die slingerend van boom naar boom hun weg vervolgen.

Het langste ononderbroken natuurstrand

Volgens de lokale bevolking een echte must-see. Cox Bazar: het langste ononderbroken natuurstrand ter wereld. De locals zien het als hun nationale trots. Een fijne manier om af te koelen van de gebruikelijke hitte die het tropische klimaat met zich meebrengt. Of wij het als Europeanen net zo zullen waarderen als de lokale bevolking is nog maar de vraag. Je lijf laten zien is not done, dus reken er maar op om met lange broek en shirt het zoute water in te gaan. Het strand is niet wit en het water niet blauw, maar zwart door de modder. Verder val je als blanke zijnde ontzettend op en zullen de bedelaars je goed weten te vinden.

Een beter idee is om gebruik te maken van de eco-resorts speciaal voor buitenlanders. Met een hangmat voor je deur, heerlijk eten en privéstrand zal je het daar goed naar je zin hebben. Vlakbij Cox Bazar is het meest toeristische plekje van Bangladesh te vinden: St. Martins Island. Met zijn witte stranden, palmbomen en koraalriffen is dit net een klein paradijsje. Helaas is dit ook een van de weinige plekken in het land waar de toeristenindustrie zijn slag heeft geslagen en het eiland volgebouwd heeft met hotels en resorts. Totaal in tegenstelling met de rest van Bangladesh, waar je goed moet zoeken om medereizigers te kunnen vinden.

Reistijd

De beste reistijd voor Bangladesh is tussen oktober en maart, wanneer er geen moesson voorkomt en het ook niet te benauwd is. De temperaturen verschillen tussen de 15 en 30 graden, wat ideaal is om er op uit te trekken. Bangladesh is een land waarop nu alle ogen zijn gericht vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken. Maar laat je niet afschrikken door de nieuwsberichten, verlaat de grote steden en ga op opzoek naar de schoonheid van het land.

 

Header: Adli Wahid/Unsplash

Geschreven door - Meer lezen van redactrice Kim? Op haar website Vrouwopreis blogt zij over haar ervaringen als vrouwelijke backpacker.

One thought on “De schoonheid van Bangladesh”

  1. Pingback: Blog & Travel Updates - Mei 2013 | Vrouw op ReisVrouw op Reis

Wat vind jij? Laat van je horen!