Banyuwangi: de onontdekte regio van Java
Onontdekt en vol verrassingen
“Dit strand is ruim dertig kilometer lang en bestaat uit negen kleuren zand”, vertelt mijn lokale gids Malin. We staan op Pantai Ngagelan in een dun laagje water en het brede strand weerspiegelt perfect alles wat zich erboven beweegt. Zulke magische plaatjes had ik altijd in gedachten bij Australië of Zuid-Afrika, maar we staan hier in de regio Banyuwangi, op het zuidoostelijke puntje van Java.
Dit is G-land, een beroemde plek onder surfers. Bij Pantai Plengkung rijzen de golven in de Nederlandse zomermaanden tot duizelingwekkende hoogtes, en menig kampioenschap heeft hier al plaatsgevonden. Het is te verwachten in Banyuwangi, want deze regio zit vol bijzondere plekken. En het mooiste? Je bezoekt ze zónder de massa.
MUST SEES | ||
Nationaal Park Alas Purwo
De stranden Plengkung en Ngagelan behoren tot nationaal park Alas Purwo, Javaans voor ‘echt bos’. Al voor de entree is te zien waarom. Het dichtbegroeide woud geeft een aangename verkoeling na de hitte van het platteland. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Vanuit een uitkijkhut heb je een prachtig uitzicht op een vallei waar je wilde buffels, herten, pauwen en diverse soorten roofvogels kunt spotten.
Verderop in het park zijn grotten te vinden, die met wandelpaden aan de doorgaande weg zijn verbonden. De paden gaan door prachtig bamboebos, en een wandelschoenenalarm is hier zeker van kracht. Bij de grotten, die zowel voor hindoes als voor moslims een bedevaartsplek zijn, word je vergezeld door brutale apen.
Surfparadijs Pantai Plengkung
Mocht je naar Pantai Plengkung willen – door de hoge golven vooral in de zomer de moeite waard – dan zul je wel een busje moeten huren. De laatste negen kilometer tot het strand zijn afgesloten voor auto’s en brommers van bezoekers. Een busje voor negen personen kost 250.000 rupiah, ongeveer €17,50. Met een groep gaan of naar geïnteresseerden zoeken zijn de beste opties wil je je uitgaven beperkt houden. De entree voor het park zelf is 150.000 rupiah voor niet-Indonesiërs, en 5000 per voertuig. Houd rekening met een lange reis, want de weg naar en in het park is in slechte conditie.
Pantai Wedi Ireng
Niet alleen Alas Purwo NP is bezaaid met mooie stranden. Iets ten westen van het park ligt het schitterende Pantai Wedi Ireng. Een prototype strand uit de reisgids, inclusief helderblauw water, bootjes en ruige rotspartijen. Het strand is alleen per boot te bereiken vanaf Pantai Mustika. De korte boottocht voert langs buitenaards uitziende eilandjes. Een enkele reis kost per persoon 25.000 rupiah en de scooter parkeren bij Mustika 10.000.
➸ Lees ook: Een homestay in Canjur, Java
Palau Merah
Op een half uur rijden van Pantai Mustika ligt Pulau Merah (rood eiland). Deze enorme rots torent hoog boven de omgeving uit, en is bijzonder fotogeniek vanaf het strand. Bij eb is Pulau Merah bereikbaar, maar het eilandje heeft geen eigen strand. Bovendien kan de stroming verraderlijk zijn en plaatjes vanaf het strand geven al een prima beeld voor het thuisfront.
Tiger Cave
Je kunt Pulau Merah ook vanuit de lucht bekijken. Niet in een helikopter, maar na een pittige klim naar Tiger Cave. Op deze plek leefde vroeger een Javaanse tijger, maar deze soort is al decennialang uitgestorven. Nu kun je de tocht veilig maken en word je eenmaal boven beloond met een prachtig panoramisch uitzicht. Ver beneden kruipen mensen als LEGO-poppetjes vooruit op hun brommers en trekt Pulau Merah alle aandacht. Verder kun je hier de omliggende heuvels en in de verte ook Pantai Mustika bewonderen. De trail is niet makkelijk te vinden, omdat hij vrij nieuw is en hier nog geen hordes toeristen neerstrijken. In de laatste bocht in de weg naar Pulau Merah ligt het pad aan de rechterkant van de weg, bij een kleine toko. Mocht je het niet kunnen vinden; een vriendelijke local kan je de weg wijzen. Basiskennis van de Indonesische taal is wel een pluspunt, want vrijwel niemand spreekt Engels. Het wordt zichtbaar gewaardeerd als je een paar woorden kent, en het kan je bovendien een stuk verder helpen in je zoektocht naar mooie plekjes.
➸ Meer Java: Kawah Ijen, de mooiste vulkaan van Indonesië
Watervallen
Meer naar het noorden van de regio, vlakbij Banyuwangi-stad en Kawah Ijen, liggen twee watervallen: de Air Terjun Kembar en de Air Terjun Kalibendo. Bij Kembar betaal je alleen 3000 rupiah parkeergeld. Hier vind je een losstaande waterval en een tweelingwaterval, een perfecte plek om even op te frissen na een verhitte rit. In de omgeving – kampung Anyar – zijn veel koffie-, rubber- en cloveplantages te vinden die de moeite van het bekijken waard zijn. Bij waterval Kalibendo is de natuurlijke omgeving mooier. Vanaf de entree (5000 rupiah) loop je via een voetbalveld naar een fraai stuk ongerepte jungle. Volg het bordje ‘air terjun’ en je bereikt de waterval, omgeven door imposante boomwortels en lianen. Ga buiten het weekend en je zult bijzonder weinig mensen tegenkomen.
Onontdekt Banyuwangi
Dat laatste geldt eigenlijk voor de hele regio, de Kawah Ijen buiten beschouwing gelaten. Veel toeristen bezoeken Mt. Bromo, Ijen en nemen vervolgens de ferry naar Bali. Dat is zonde, want dit gebied zit vol verrassingen en is compleet. Dat wil zeggen: er is voor elk wat wils – behalve voor party animals, de plekken waar drank te vinden is zijn op een hand te tellen.
Natuurliefhebbers en zonaanbidders zitten hier echter goed, evenals mensen die van traditioneel Indonesisch eten houden. Door de vruchtbare vulkaangrond groeit alles in overvloed, waardoor je overal kraampjes met ‘buah’ (fruit) tegenkomt. Durians zijn hier goed en goedkoop, net als de locale specialiteit salak. Laat je verrassen door allerlei smaakexplosies langs de kant van de weg, en door de prijs die je ervoor betaalt. Want hoewel het dicht bij Bali ligt, geldt ook hier de regel: hoe minder toeristen, hoe goedkoper de waar. De altijd aanwezige vulkanen kijken vanuit de verte dan ook tevreden over je schouder mee.
Wat een prachtige plaats om te bezoeken,