belangrijkste-voordelen-vakantie-stille-natuur

Belangrijkste Voordelen van een Vakantie in de Stille Natuur!

Je onderdompelen in de natuur is een eeuwenoud middel om stress te verminderen en weer op krachten te komen, en dat zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom de meesten van ons op reis gaan, toch?

Maar glooiende heuvels en stromende watervallen liggen zelden om de hoek van moderne steden vol winkels, kunstgalerieën en musea, dus soms moet je kiezen tussen het verkennen van een cultuurrijke stad of je terugtrekken in de natuur.

Kun je niet kiezen tussen een vakantiehuis Ardennen of een drukke city-trip? Tijd doorbrengen in de buitenlucht verbetert je gezondheid, bespaart geld en helpt je te focussen. Lees verder voor meer voordelen van reizen in de natuur.

Je bepaalt eigen tempo

vakantie-platte-land-natuur

Moderne levensstijlen zijn vaak go-go-go. Weggaan naar de natuur is een kans om de stekker eruit te trekken, aanwezig te zijn in het moment en je to-do-lijstje te vergeten. De natuur heeft geen “openingstijden”, dus je kunt in je eigen tempo reizen. Je kunt zo lang actief zijn als je wilt.

De natuur is zo vredig

Een van de beste dingen van kamperen of een huisje huren midden in de natuur is ’s ochtends wakker worden met niets anders dan het geluid van fluitende vogels. Er is geen wekker die je vertelt wanneer je wakker moet worden, geen haast om op kantoor te komen, geen oorverdovend lawaai van het verkeer en geen drukte. Dingen die ons spreekwoordelijk (of soms letterlijk) hoofdpijn bezorgen, zijn er gewoon niet in de natuur.

Lichaamsbeweging is gegarandeerd

De meeste natuurvakanties gaan gepaard met een zekere mate van fitness. Als je een meerdaagse trektocht maakt, is je vakantie ook je lichaamsbeweging. Tijdens een vakantie in een hut kun je kajakken op een nabijgelegen zoetwatermeer of kilometers maken op je mountainbike.

Een uitzondering op deze trend zou een strandvakantie kunnen zijn, maar zelfs dan is het gemakkelijk om wat activiteit in te bouwen door te kiezen voor snorkelen, duiken, surfen of paddleboarden.

Hoewel het soms moeilijk kan zijn om lichaamsbeweging in je vakantie op te nemen, is er geen betere manier om in vorm te blijven dan terwijl je de wereld verkent en van de natuur geniet?

De spanning van het ontdekken

natuur-uitzicht-vakantie

Reizen door de natuur biedt de sensatie van het ontdekken van iets nieuws, of op zijn minst iets dat slechts een fractie van de mensen persoonlijk heeft gezien. Voel de vreugde van het genieten van het schilderachtige uitzicht vanaf een frisse bergtop terwijl een hinde stilletjes onder je loopt met haar reekalf, of de opwinding van het snorkelen bij een onaangetast koraalrif. Er is iets speciaals aan de mogelijkheid om zeldzame natuurmomenten in levende lijve te ervaren.

De natuur is mooi

Grotere steden mogen dan een indrukwekkende skyline hebben, maar er is niets zo mooi als de natuur. Het is moeilijk om geen ontzag te hebben voor een alpenweide in volle bloei, een gouden kustlandschap bij zonsopgang of een uitgestrekte canyon van rode rotsen.

Misschien komt de fascinerende aanwezigheid van de natuur wel voort uit het feit dat ze leeft, krachtig is en steeds verandert. Een gletsjer is spectaculair door de manier waarop hij door steen snijdt en valleien vormt. Zelfs als alles dood lijkt in het midden van de winter, vindt er onder het oppervlak vernieuwing plaats.

Verbeterde stemming en gezondheid

De voordelen van reizen door de natuur houden niet op bij het verbeteren van je conditie. Onderzoek heeft aangetoond dat buiten zijn, al is het maar voor een korte periode, je stemming kan verbeteren en stress kan verminderen.

Een onderdompeling in de natuur kan aangename gevoelens oproepen en een negatieve mentale toestand verminderen, samen met emoties als boosheid, hopeloosheid, angst en bezorgdheid. Positieve veranderingen in je stemming kunnen op hun beurt je lichamelijke gezondheid verbeteren, met name je endocriene, parasympatische zenuw- en immuunsysteem. Als je actief bent tijdens je natuurvakantie, krijg je waarschijnlijk een endorfine-rush die helpt om stress en angst nog verder te verlichten.

Sommige van deze voordelen heb je al na een half uurtje in de natuur, dus stel je eens voor hoeveel beter je je zult voelen als je je hele vakantie in de natuur doorbrengt.

Adem gezondere lucht in

Het is bekend dat de luchtkwaliteit in grote steden, zoals Bangkok in Thailand en Delhi in India, veel te lijden heeft onder luchtvervuiling. Medische professionals raden zelfs aan dat mensen met aandoeningen zoals astma baat kunnen hebben bij een verhuizing naar een land waar de lucht schoner is.

Geef je longen een pauze en ga op je volgende vakantie naar het platteland om die frisse, schone lucht in te ademen.

Je bespaart geld

natuur-huisje-vakantie

Afhankelijk van je bestemming is een vakantie in de natuur waarschijnlijk veel goedkoper dan een vakantie in de stad. Dit geldt vooral als je geen vluchten of speciale uitrusting nodig hebt – als je het wel nodig hebt, kun je het gemakkelijk lenen of relatief goedkoop huren.

Vakanties in de natuur zijn meestal goedkoper omdat je waarschijnlijk je eigen maaltijden kookt, boven een vuurtje of in de keuken van een hutje of strandhuisje.

Entertainment en activiteiten zijn vaak ook gratis – het kost niets om op een strand te zitten, in een bos te wandelen of op een rivier te dobberen. Als er kosten aan verbonden zijn, zoals de toegangsprijs voor een nationaal park of kanohuur, dan zijn de kosten waarschijnlijk minimaal.

De natuur stelt je in staat je te concentreren

Zonder alle afleidingen van de stad biedt de natuur je de gelegenheid om naar je gedachten te luisteren en weer contact met ze te maken.

In ons dagelijks leven zijn er een miljoen afleidingen, van het rinkelen van je telefoon en de ‘ping’ van je e-mail inbox tot achtergrondgeluiden van de tv of radio. Het kan onmogelijk zijn om je op je taak te concentreren als je voortdurend wordt onderbroken.

Omringd door de natuur verdwijnen al die afleidingen omdat het aantal prikkels afneemt. Je komt in het huidige moment en bent in staat om aandacht te besteden aan de beelden en geuren voor je. Met deze mindful houding is het veel gemakkelijker om je gedachten en gevoelens te verwerken en de tijd te nemen om te reflecteren.

Help de natuur herstellen door bij Natuurhuisje.nl te boeken

Bij Natuurhuisje.nl geloven ze in het beschermen van datgene wat ons nauw aan het hart ligt: de prachtige natuur. Hun diepe liefde voor de natuur vertaalt zich in concrete actie. Ze voelen zich sterk verbonden met het behoud van het natuurlijke evenwicht, en daarom dragen ze met trots 3,5% van hun totale omzet af aan lokale natuurprojecten. Dus als je via natuurhuisje boekt, draag je een steentje bij aan het herstellen van de delicate balans tussen mens en natuur!

Wat vind jij? Laat van je horen!