Berlijn centrum

Berlijn centrum: hart en ziel van een wereldstad

Must sees in de wijken Mitte en Kreuzberg

Lallende, ladderzatte mensen op straat, een housewarming party in een bankgebouw en onaangename geuren verwelkomen je in nachtelijk Kreuzberg. De eerste kennismaking nodigt niet bepaald uit tot het verder verkennen van de wijk. Maar achter de soms bouwvallige gevels van Berlijn centrum gaan de leukste bars schuil.

Op pad in Berlijn Centrum

Vooral in en rondom de Oranienstraβe is in de avonduren genoeg te beleven. En met de openingstijden zit het ook wel goed; veel bars en clubs sluiten pas wanneer de laatste mensen vertrekken. Een goede bodem voor een stevige stapavond leg je overigens bij Aapka. Dit Indiase restaurant serveert heerlijke curry’s tegen bijzonder schappelijke prijzen. Een must voor een culinair uitstapje in Berlijn!

Luchtballon

Ook overdag is in de slagader van Berlijn genoeg te zien. Het is zo’n grote stad, de op één na grootste in de EU, dat het onmogelijk is om in een paar dagen alles te ontdekken. Gelukkig zijn er alternatieven om een goed overzicht te krijgen. Stap hiervoor uit bij U-Bahnstation Kochstraβe, bekijk het beroemde Checkpoint Charlie en sla daarna linksaf de Zimmerstraβe in. Na een aantal minuten duikt rechts plots een enorme luchtballon op. Voor 15 euro (na korting met WelcomeCard, normaal 20 euro) word je hiermee tot 150 meter omhoog gesleept, waar je een kwartier blijft hangen. Het klinkt misschien niet zo hoog, maar het uitzicht over de stad is fenomenaal. Vooral vlak voor zonsondergang is het erg de moeite waard de ballon in te stappen. De televisietoren op het Alexanderplatz en de Berliner Dom staan dan in een magisch licht.

Meer Berlijn?
Hotspots in de wijk Friedrichshain
City escape: de buitenwijken van Berlijn

Berlijn centrum
Adam Vradenburg/Unsplash

Terreur

Een bezoek aan Berlijn is niet compleet zonder stil te staan bij de oorlogsgeschiedenis en het naziregime. Eerder schreven we al over de historie van de Berlijnse Muur, maar de geschiedenis is ligt in de stad voor het oprapen. Op loopafstand van de luchtballon is het Topographie des Terrors, een gruwelijk voorbeeld van de razernij die vijf jaar lang plaatsvond in Duitsland en over de grenzen. Buiten is er met aangrijpende foto’s een beeld geschetst van de situatie in Polen, en specifiek Warschau. Binnen, in het moderne informatiecentrum, zijn veel interessante documenten en foto’s te vinden van voormalige nazi-kopstukken en het nazisme in Europa, aangevuld met wisselende exposities.

Net zo indrukwekkend is het informatiecentrum onder het Holocaust Memorial, waar profielen zijn gemaakt van volledig uitgemoorde joodse families. Hartverscheurend zijn de gedichten van gevangenen in de werk- en vernietigingskampen, gericht aan nabestaanden.

Het Koekblik

Een leukere gelegenheid om de sfeer van vroeger te proeven is het DDR-museum, gelegen op een fraaie locatie aan de oever van de rivier de Spree. Dit interactieve museum geeft je een leuk inkijkje in het alledaagse leven in Oost-Duitsland, de Deutsche Demokratische Republik. Een maquette van de opkomende naaktstranden (ondanks streng verbod van het regime!), het legendarische koekblik op wielen, de Trabant, en een nagebouwd huis maken dit museum tot een ontspannen en tegelijk leerzaam uitje. Neem zelf plaats in een Stasi-verhoorkamer, en luister en bekijk radio- en tv-programma’s uit de DDR. Mocht je laat in de avond nog toe zijn aan een shot cultuur; op zaterdagavond is het museum tot 22:00 uur geopend. Met de Berlin WelcomeCard krijg je 25 procent korting op de entreeprijs van 7 euro.

De wijken Mitte en Kreuzberg in Berlijn centrum zijn de culinaire, multiculturele en historische ziel van deze wereldstad. Sightseeing, cultuur en geschiedenis snuiven, goed eten en genoeg mogelijkheden om te stappen. Betere citytrip bestemmingen ben ik zelden tegengekomen.

“De wijken Mitte en Kreuzberg in Berlijn centrum zijn de culinaire, multiculturele en historische ziel van deze wereldstad”

Berlijn centrum

TIP: Koop bij aankomst gelijk de Berlin WelcomeCard, verkrijgbaar op het vliegveld, diverse stations en tabakszaakjes. Met deze ov-kaart kun je onbeperkt gebruik maken van al het stadsvervoer (bus, tram, U- en S-Bahn). Er zijn diverse varianten, met een geldigheidsduur van 48 uur tot vijf dagen. Bij de kaart zit een boekje met daarin bezienswaardigheden, eetgelegenheden en musea in Berlijn centrum waar je korting krijgt. Een ideale uitvalsbasis aan het begin van je trip!

Foto: Zoover, Header: Adam vradenburg/unsplash
Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!